Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím krmit děti od jednoho do tří let? Vzorový jídelníček pro novopečené maminky
Zdroj: Privedence Doucet, Unsplash.com

Novopečené maminky často tápají, zda je daný recept vhodný pro jejich malé dítě. Sepsali jsem přehled toho, co byste svému děťátku ve věku od jednoho do tří let měly dopřát a na konec jsme přidali vzorový jídelníček, kterým se můžete inspirovat.

Polévky

Polévky jsou důležitý a u dětí většinou oblíbený pokrm. Podáváme je před hlavním jídlem k obědu, kdy povzbudí chuť k jídlu a připraví trávicí trakt k přijetí hlavního chodu. Druh polévky vybíráme tak, aby chuťově a výživově doplňovala celý oběd. Menším dětem polévky mixujeme a nedáváme jim velké porce, aby je příliš nezasytily a tím jsme je neodradily od dalšího chodu. Polévky jsou vhodným pokrmem i k večeři a to platí hlavně v zimě, kdy je můžeme doplnit krajíčkem chleba nebo pečivem. V horkých letních dnech přijdou jistě vhod osvěžující a výživné polévky z ovoce. U dětí věnujeme pozornost dochucení polévek. Snažíme se používat nedráždivé koření – především zelené bylinky a úplně vyloučíme pepř a jiná ostrá koření. Učíme děti méně solit a omezeně používáme prostředky typu vegeta, které obsahují značné množství soli. 

Maso

Největší zastoupení by v jídelníčku dětí mělo mít maso drobných domácích zvířat – tedy kuřecí, krůtí, králičí a zejména mořské ryby. Vhodné je i telecí a jehněčí maso, hovězí a vepřové maso podáváme v menší míře, zvěřinu a vnitřnosti dáváme dětem jen výjimečně. Maso připravujeme nejčastěji vařené či dušené, musí být měkké a mělo by se dát dobře kousat. Menším dětem maso mixujeme. V žádném případě na dětský talíř nepatří tučné a kořeněné masité pokrmy, K přípravě nepoužíváme kořenící směsi s glutamátem sodným. Maso nemusí mít děti každý den. Jídelníček by měl být co nejpestřejší a z bohaté nabídky dalších surovin (zeleniny, těstovin, luštěnin a obilovin) můžeme připravit velmi chutné a výživné bezmasé pokrmy. Denní přísun masa by měl být 25 až 40 g podle věku dítěte. Asi 30 g masa nahradí jedno vejce nebo 4 až 5 lžic vařených luštěnin.

Luštěniny

V dětském stravování se málo objevují luštěniny, ačkoliv jsou velmi výživné a svojí hodnotou dokážou nahradit maso. Luštěniny by měly být v dětském jídelníčku nejméně jedenkrát týdně. Zcela nevhodná je kombinace luštěnin a uzeniny. Luštěniny způsobují nadýmání, tyto obtíže se zmenší dokonalým vařením doměkka, pasírováním či mixováním a ochucením například majoránkou, kmínem či bazalkou. Doporučuji začít s používáním drobnozrnné červené čočky, která je po namočení uvařená za 10 až 15 minut.

Brambory

Brambory představují velmi dobrý zdroj energie především pro vysoký obsah škrobu a obsahují cenné látky, zejména vitamin draslík. Nejčastěji je podáváme jako přílohu k různým pokrmům. Koncem zimy, kdy se kvalita některých odrůd zhoršuje, je podáváme méně a volíme jiné přílohy.

Zelenina

Zelenina patří ve výživě dítěte k důležitým potravinám. Její výběr závisí především na věku dítěte. Je totiž rozdílně stravitelná pro nadýmavost, obsah vlákniny nebo některých relativně nepříznivých látek. K prvním druhům zeleniny v dětském jídelníčku patří mrkev a cuketa, pro příjemně nasládlou chuť je oblíbený hrášek.

Ovoce

Lze použít čerstvé i tepelně upravené. Vynikající jsou čerstvé ovocné šťávy, pro přípravu nápoje je ředíme pitnou vodou. Tepelnou úpravou se snižuje jeho „kyselost“, zlepšuje se stravitelnost a takto upravené je vhodnější zejména pro menší děti. K prvním druhům ovoce v dětském jídelníčku patří banány, jablka (oloupaná), později podáváme hrušky (podušené), jahody a postupně přidáváme další druhy ovoce. 

Těstoviny

Těstoviny patří k potravinám s poměrně krátkou dobou přípravy, dají se různě kombinovat s masem, vejci, sýrem či zeleninou a jsou i výživově hodnotné. Zajímavým zpestřením jídelníčku mohou být pohankové či amarantové těstoviny. Těstoviny podáváme asi jedenkrát týdně.

Obilninové kaše

Kaše z obilovin – jáhel, krupice (pšeničné a kukuřičné), krupek, ovesných vloček, rýže – je vhodný pokrm třeba k večeři i pro větší děti. Jednotlivé obiloviny můžeme vzájemně kombinovat, například připravíme kaši z ovesných vloček a krupice, z rýže a jáhel. Náš čas výrazně ušetří instantní kaše, které jsou v bohatém výběru. Kaši můžeme osladit cukrem (i přírodním) nebo tekutým medem. Porce kaše můžeme obložit pokrájeným čerstvým nebo kompotovaným ovocem, kopečky našlehaného tvarohu či jogurtu. Pokud vaše děti nepatří zrovna k velkým jedlíkům, zaručený úspěch budete mít s kaší, kterou na talíři ozdobíte pomocí ovoce, zavařeniny, jogurtu, rozinek (propláchnutých) atd. do podoby různých tváří.

Pomazánky

Pomazánky můžeme podávat k snídani, svačině nebo jako lehkou večeři. Neměly by být ostré, ale ani chuťově nevýrazné. Na dochucení se snažíme co nejvíce využít bylinek – petrželovou či celerovou nať, pažitku, řeřichu, kopr, bazalku. Pomazánky mažeme na celozrnné pečivo nebo chléb, využít můžeme i různé druhy křehkého chleba. Pro lepší vzhled můžeme krajíce chleba nakrájet na menší tvary (na čtverečky, trojúhelníčky apod.) a nezapomeneme je ozdobit zeleninou.

Co naopak nedávat: Sladkosti

Sladké pochoutky se staly synonymem dětství, ale všichni víme, že našim dětem příliš neprospívají – děti po nich ztrácejí chuť k pravidelnému jídlu, kazí se jim zuby a nedodávají organismu žádné živiny.

Ukázkový jídelníček

Pro dítě od 1 roku...

Snídaně: Lehká rýžová, pohanková nebo krupicová kaše rozvařená v mléce s banánem, který kaši ochutí a přírodně dosladí, případně čerstvý chlebík s domácím máslem a mlékem z farmy
Svačina: Dětský chléb s domácí pomazánkou nebo jogurt s trochou domácí zavařeniny či marmelády
Oběd: Málo tučná ryba nebo kuřecí maso na přírodno s vařeným rozšťouchaným bramborem či rýží
Svačina: Ovocná přesnídávka a dětské sušenky nebo mrkvový salát s jablíčkem
Večeře: Bramborová kaše se špenátem nebo sladká krupicová kaše s trochou bio kakaa

Pro dítě od 2 do 3 let...

Snídaně: Ovesná kaše s ovocem nebo dalámánek s máslem a kakao. Může být i rohlík s marmeládou a mléko
Svačina: Chléb s lehkou pomazánkou ze sýru cottage a vařených vajíček, kousek ovoce, například jablko
Oběd: Vepřové maso vařené s mrkví a s vařeným bramborem nebo bramborová kaše s nakrájenou dětskou šunkou v mrkvi s bramborem nebo málo kořeněné kuře na paprice s těstovinami. Tip: Dětem můžete dávat i polévky, a to jak vývary, tak krémově zeleninové. Váš potomek si tak lépe osvojí tuzemské stravovací návyky, ale pamatujte na to, že po polévce mu k druhému jídlu bude stačit menší porce.
Svačina: Ovocný salát nebo jednoduchý ovocný koktejl z mléka a například banánu či jahod
Večeře: Nudle se špenátem nebo rizoto s krůtím masem a zeleninou 

Komentáře

Iris

7. 10. 2013 14:04

Tak člověk neví co si vybrat.Čemu věřit.Někde píšou celozrnny nebo jakkoli zrnny chleba jen výjmečně,že by do tří let neměli moc vlákniny,že je lepší raději normální chleba ze světlého pečiva.Jinade zase raděj dávat nějaky ..zrnny ne normální chléb aby si nezvykali na tu chuť.Mořské ryby někde až od tří let a když dřív tak max. dvakrát týdně,víc nemusí být tak prospěšné.Také záleží jaké ryby,ne všechny jsou vhodné pro děti,některé sou naopak velice nevhodné.Houby,vnitřnosti a veškerou zvěřinu nejdřív od cca 5 let. Protože je to těžko stravitelné a není vhodné pro játra,je tak zatěžovat.To mě varoval i náš mimochodem perfektní pediatr.Který má dlohodobou praxi v cizině.Rozinky maximálně od 3 let.To je potom těžký.Snažím se číst jen opravdu odborné stránky a každý odborník to jiný názor.Co má pak člověk dělat? :-S No ale v něčem se shodují ve zvěřině,vnitřnostech,houbách a oříškách,to až ohodně později.A vepřové i těstoviny se můžou normálně,jen hovězího moc nedoporučují.Je to fakt zlé když každý tvrdí něco jiného,co si má pak ta maminka hledající radu počít? :-((:no:

hanahcotton hanahcotton

17. 6. 2013 13:51

Malenka:Víš, ono je to s dětmi těžké ;-)...jako dětská sestra vím, že u dětí je to velmi individuální, některé prostě jí a některé ne :-//...znám děti, které do tří let přežili jen na mléku a jogurtech....;-) S jídelníčkem si bude asi každá mamina muset vyhrát sama...:-K

Lucasinka Lucasinka

5. 6. 2013 18:04

Moje 20ti mesicni dcera k snidani nechce nic jineho nez ovocny jogurt (u vseho ostatniho mi breci, prska a vzteka se), k dopoledni svacine davam ovoce, k obedu ma 3-4x tydne rybu (tunak, losos, treska) s ruznymi kasemi - s cizrnovou, bramborovou, zeleninovou, fazolovou. K odpoledni svacine jogurt nebo ovoce a k veceri ma bud testoviny, ryzi, kase apod...Jine maso nez rybi v rodine neji nikdo, takze ji ho take nedavam, ale o to vetsi ma prisun lustenin a obilovin. Sladkosti jako jsou susenky, bonbony a cokoladu nedavam vubec. Myslim si, ze sladkost ovoce je nejlepsi mlsani :D V kocarku ji obcas dam na krupani ryzove detske susenky, ale u vseho si davam hodne velky pozor na slozeni. A snazim se dodrzet v UK zavedene pravidlo 5 of a day , nebo-li pet porci ovoce ci zeleniny denne :-8 Zatim nas doktori chvali jak dcerka krasne prospiva :-8

Malenka

4. 6. 2013 13:21

Pěkný článek. Já, jako maminka prvního dítěte, bych navíc uvítala vzorový jídelníček na dva tři dny od snídaně až po večeři pro děti, které se již nekojí. To proto, abych se měla od čeho "odrazit". Myslím, že by to článeček pěkně obohatilo. :-8

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více