Čím krmit děti od jednoho do tří let? Vzorový jídelníček pro novopečené maminky
13. 10. 2020 Životní styl
Novopečené maminky často tápají, zda je daný recept vhodný pro jejich malé dítě. Sepsali jsem přehled toho, co byste svému děťátku ve věku od jednoho do tří let měly dopřát a na konec jsme přidali vzorový jídelníček, kterým se můžete inspirovat.
Polévky
Polévky jsou důležitý a u dětí většinou oblíbený pokrm. Podáváme je před hlavním jídlem k obědu, kdy povzbudí chuť k jídlu a připraví trávicí trakt k přijetí hlavního chodu. Druh polévky vybíráme tak, aby chuťově a výživově doplňovala celý oběd. Menším dětem polévky mixujeme a nedáváme jim velké porce, aby je příliš nezasytily a tím jsme je neodradily od dalšího chodu. Polévky jsou vhodným pokrmem i k večeři a to platí hlavně v zimě, kdy je můžeme doplnit krajíčkem chleba nebo pečivem. V horkých letních dnech přijdou jistě vhod osvěžující a výživné polévky z ovoce. U dětí věnujeme pozornost dochucení polévek. Snažíme se používat nedráždivé koření – především zelené bylinky a úplně vyloučíme pepř a jiná ostrá koření. Učíme děti méně solit a omezeně používáme prostředky typu vegeta, které obsahují značné množství soli.
Maso
Největší zastoupení by v jídelníčku dětí mělo mít maso drobných domácích zvířat – tedy kuřecí, krůtí, králičí a zejména mořské ryby. Vhodné je i telecí a jehněčí maso, hovězí a vepřové maso podáváme v menší míře, zvěřinu a vnitřnosti dáváme dětem jen výjimečně. Maso připravujeme nejčastěji vařené či dušené, musí být měkké a mělo by se dát dobře kousat. Menším dětem maso mixujeme. V žádném případě na dětský talíř nepatří tučné a kořeněné masité pokrmy, K přípravě nepoužíváme kořenící směsi s glutamátem sodným. Maso nemusí mít děti každý den. Jídelníček by měl být co nejpestřejší a z bohaté nabídky dalších surovin (zeleniny, těstovin, luštěnin a obilovin) můžeme připravit velmi chutné a výživné bezmasé pokrmy. Denní přísun masa by měl být 25 až 40 g podle věku dítěte. Asi 30 g masa nahradí jedno vejce nebo 4 až 5 lžic vařených luštěnin.
Mohlo by vás zajímat
Luštěniny
V dětském stravování se málo objevují luštěniny, ačkoliv jsou velmi výživné a svojí hodnotou dokážou nahradit maso. Luštěniny by měly být v dětském jídelníčku nejméně jedenkrát týdně. Zcela nevhodná je kombinace luštěnin a uzeniny. Luštěniny způsobují nadýmání, tyto obtíže se zmenší dokonalým vařením doměkka, pasírováním či mixováním a ochucením například majoránkou, kmínem či bazalkou. Doporučuji začít s používáním drobnozrnné červené čočky, která je po namočení uvařená za 10 až 15 minut.
Brambory
Brambory představují velmi dobrý zdroj energie především pro vysoký obsah škrobu a obsahují cenné látky, zejména vitamin draslík. Nejčastěji je podáváme jako přílohu k různým pokrmům. Koncem zimy, kdy se kvalita některých odrůd zhoršuje, je podáváme méně a volíme jiné přílohy.
Mohlo by vás zajímat
Zelenina
Zelenina patří ve výživě dítěte k důležitým potravinám. Její výběr závisí především na věku dítěte. Je totiž rozdílně stravitelná pro nadýmavost, obsah vlákniny nebo některých relativně nepříznivých látek. K prvním druhům zeleniny v dětském jídelníčku patří mrkev a cuketa, pro příjemně nasládlou chuť je oblíbený hrášek.
Ovoce
Lze použít čerstvé i tepelně upravené. Vynikající jsou čerstvé ovocné šťávy, pro přípravu nápoje je ředíme pitnou vodou. Tepelnou úpravou se snižuje jeho „kyselost“, zlepšuje se stravitelnost a takto upravené je vhodnější zejména pro menší děti. K prvním druhům ovoce v dětském jídelníčku patří banány, jablka (oloupaná), později podáváme hrušky (podušené), jahody a postupně přidáváme další druhy ovoce.
Těstoviny
Těstoviny patří k potravinám s poměrně krátkou dobou přípravy, dají se různě kombinovat s masem, vejci, sýrem či zeleninou a jsou i výživově hodnotné. Zajímavým zpestřením jídelníčku mohou být pohankové či amarantové těstoviny. Těstoviny podáváme asi jedenkrát týdně.
Obilninové kaše
Kaše z obilovin – jáhel, krupice (pšeničné a kukuřičné), krupek, ovesných vloček, rýže – je vhodný pokrm třeba k večeři i pro větší děti. Jednotlivé obiloviny můžeme vzájemně kombinovat, například připravíme kaši z ovesných vloček a krupice, z rýže a jáhel. Náš čas výrazně ušetří instantní kaše, které jsou v bohatém výběru. Kaši můžeme osladit cukrem (i přírodním) nebo tekutým medem. Porce kaše můžeme obložit pokrájeným čerstvým nebo kompotovaným ovocem, kopečky našlehaného tvarohu či jogurtu. Pokud vaše děti nepatří zrovna k velkým jedlíkům, zaručený úspěch budete mít s kaší, kterou na talíři ozdobíte pomocí ovoce, zavařeniny, jogurtu, rozinek (propláchnutých) atd. do podoby různých tváří.
Pomazánky
Pomazánky můžeme podávat k snídani, svačině nebo jako lehkou večeři. Neměly by být ostré, ale ani chuťově nevýrazné. Na dochucení se snažíme co nejvíce využít bylinek – petrželovou či celerovou nať, pažitku, řeřichu, kopr, bazalku. Pomazánky mažeme na celozrnné pečivo nebo chléb, využít můžeme i různé druhy křehkého chleba. Pro lepší vzhled můžeme krajíce chleba nakrájet na menší tvary (na čtverečky, trojúhelníčky apod.) a nezapomeneme je ozdobit zeleninou.
Co naopak nedávat: Sladkosti
Sladké pochoutky se staly synonymem dětství, ale všichni víme, že našim dětem příliš neprospívají – děti po nich ztrácejí chuť k pravidelnému jídlu, kazí se jim zuby a nedodávají organismu žádné živiny.
Ukázkový jídelníček
Pro dítě od 1 roku...
Snídaně: Lehká rýžová, pohanková nebo krupicová kaše rozvařená v mléce s banánem, který kaši ochutí a přírodně dosladí, případně čerstvý chlebík s domácím máslem a mlékem z farmy
Svačina: Dětský chléb s domácí pomazánkou nebo jogurt s trochou domácí zavařeniny či marmelády
Oběd: Málo tučná ryba nebo kuřecí maso na přírodno s vařeným rozšťouchaným bramborem či rýží
Svačina: Ovocná přesnídávka a dětské sušenky nebo mrkvový salát s jablíčkem
Večeře: Bramborová kaše se špenátem nebo sladká krupicová kaše s trochou bio kakaa
Pro dítě od 2 do 3 let...
Snídaně: Ovesná kaše s ovocem nebo dalámánek s máslem a kakao. Může být i rohlík s marmeládou a mléko
Svačina: Chléb s lehkou pomazánkou ze sýru cottage a vařených vajíček, kousek ovoce, například jablko
Oběd: Vepřové maso vařené s mrkví a s vařeným bramborem nebo bramborová kaše s nakrájenou dětskou šunkou v mrkvi s bramborem nebo málo kořeněné kuře na paprice s těstovinami. Tip: Dětem můžete dávat i polévky, a to jak vývary, tak krémově zeleninové. Váš potomek si tak lépe osvojí tuzemské stravovací návyky, ale pamatujte na to, že po polévce mu k druhému jídlu bude stačit menší porce.
Svačina: Ovocný salát nebo jednoduchý ovocný koktejl z mléka a například banánu či jahod
Večeře: Nudle se špenátem nebo rizoto s krůtím masem a zeleninou
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Překvapivé účinky jogurtu: Vybělí vám zuby a pomůže na podrážděnou pokožku
Těhulky, na toto pozor! Syrové klíčky, tuňák a další potraviny, kterým by se budoucí maminky měly vyhnout
Cukrář Josef Maršálek radí, čím potírat vánočku před pečením, aby se krásně leskla: Nejhezčí barvu udělá žloutek, říká
Komentáře (4)