Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co je české, to je dobré! Klasické recepty tuzemské kuchyně snadno a rychle
Zdroj: terezicka1, Toprecepty.cz

Nedá se nic dělat – česká kuchyně je prostě nejlepší, protože je naše. U nás zkrátka milujeme omáčky, knedlíky a smažené dobroty. K tomu Plzeň na zapití a den je hned lepší! Inspirujte se recepty na české klasiky, kterými rozhodně neurazíte o všední večeři, ani při nedělním obědě.

Bramborák a čočka na kyselo - má jídla nejmilejší!

Ano, občas člověk zatouží po salátu, těstovinách nebo třeba hamburgeru, ale ruku na srdce – vždyť ta naše česká kuchyně je prostě nejlepší! Není to náhoda, že tradičním slavnostním jídlem, které zpravidla nechybí na svatbách či oslavách promocí, je vývar a svíčková. Samozřejmě, že populárními stálicemi tuzemských jídelníčků jsou i původně cizí jídla, která jsem převzali za svá – třeba takový (maďarský) guláš nebo (vídeňský) řízek. Ale je mnoho dobrot, které vznikly právě v české (a moravské) kotlině.

Třeba takový bramborák – ten je tradičním pokrmem většiny slovanských národů, ale mají ho rádi třeba i germáni a jistou formu bramborových placek tradičně o chanuce konzumují Židé. Tuzemskou specialitou je pak jihočeská cmunda, do které se většinou přidává kyselé zelí. Podle krajů se pak cmunda může podávat s plátkem uzeného vloženým mezi přehnutou placku. V Krkonoších by vám zase řekli, že tahle vyhlášená cmunda je jen jiný název pro „jejich“ sejkory. Sejkory se říká bramborákům pečeným na sucho tradičně právě v oblasti severočeských hor. Dá se vyrobit i tzv. strouhanec, tedy bramborák z na hrubo strouhaných brambor, nebo bramborák kynutý. Receptů je mnoho a každý má ten svůj osvědčený, inspirovat se můžete tady:

Dalším typicky českým a navíc zdravým jídlem je čočka na kyselo, kterou buď milujete, nebo nenávidíte. Nejen novoroční pokrm známe všichni ze školních jídelen, ale pokud si ji připravíte s množstvím octa podle vlastní chuti a například z čočky červené, může to být opravdová delikatesa. Kyselá čočka pak nejlépe chutná s opečenou uzeninou, teplým uzeným masem či šunkou a se smaženou cibulkou, vynikající je ale samozřejmě i vegetariánská verze s vajíčkem na tvrdo. Jak připravit výbornou čočku se dozvíte tady:

Řeč byla o omáčkách; ano, ty Češi zbožňují, obzvláště pak, dají-li se konzumovat s knedlíkem. Tou nejslavnostnější je omáčka svíčková. Jedná se o hovězí pečeni ze svíčkové, která je podávána se speciálním typem smetanové omáčky s kořenovou zeleninou. Protože svíčková je kvalitní, a tedy i dražší maso, dělají se tzv. falešné svíčkové, které české hospodyňky připravují třeba z hovězího zadního. Do omáčky se pak dávají různé kombinace koření, v základu ale většinou nechybí nové koření, bobkový list, tymián a rozmarýn. Ne každý umí dobrou svíčkovou, a tak se můžete něco přiučit v následujících receptech od čtenářů:

A koneckonců, i ten řízek máme jeden vyloženě "náš", a sice řízek brněnský. Proč se brněnskému řízku říká právě brněnský, to se neví, ale existuje teorie, že to souvisí se zakladatelem moderní genetiky Johannem Gregorem Mendelem. Ten právě v Brně prováděl pokusy s hrachem. A co patří do brněnského řízku? Ano, přesně: hrášek. A dále šunka a cibule a vejce... Brněnský řízek se dělá ideálně z vepřové kýty. Maso na řízky se pak naplní vaječnou směsí, kterou tvoří na sádle smažená vejce, slanina, šunka a hrách. Hotové řízky pak obalíme v trojobalu a smažíme jako jakékoliv jiné řízky.

Součástí tradičně české kuchyně je i velká spousta sladkých jídel, typicky buchty, koláče, vdolky. Víte třeba, jak připravit poctivá domácí povidla? Poradíme vám to v příštím díle tradičních českých receptů!

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více