Celozrnný koláč s dýní a špenátem

Vareniste.cz Kuchařka: Vareniste.cz

Doba přípravy: 15 minut + 40 minut pečení 8 porcí Bezmasá jídla 2 názory

Suroviny

Těsto: forma ø 28cm
220 g celozrnné hladké mouky
120 g másla
1 vejce
1/2 lžičky soli
Náplň:
1 cibule akrájená na půlkolečka
1 polévková lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku nasekané najemno nebo nastrouhané
350 g špenátu
300 g dýně hokaido
3 vejce
400 g ricotty
sůl
čerstvě mletý pepř
tymián
Recept si zatím oblíbil 1 kuchař

Postup přípravy receptu

  1. Mouku s máslem prsty promačkávejte, až vznikne drobenka. Přidejte vejce, sůl a uhněťte vláčné těsto. Zabalte do fólie a nechte alespoň půl hodiny v lednici uležet.

  2. Těstem vyložte formu. Troubu zapněte na 180 ⁰C.

  3. Dýni nakrájejte na drobné kostky. Na pánvi rozehřejte olej a přidejte nakrájenou cibuli. Zlehka ji restuje dozlatova. Přidejte česnek, nechte lehce rozvonět a přidejte špenát. Osolte a nechte jej ovadnout. Poté přendejte do misky a nechte trochu zchladnout. Přidejte do mísy dýni.

  4. Zvlášť vymíchejte vejce s ricottou, solí, pepřem a bylinkami. Můžete použít jak čerstvý, tak sušený tymián. Přidejte ho tam podle vaší chuti. Tuto směs vmíchejte k zelenině. Pořádně promíchejte a rovnoměrně nalijte do těstem vyložené formy.

  5. Vložte do trouby a pečte cca 40 minut.

  6. Něco navíc: Ačkoli jsem plánovala koláč před upečením posypat piniovými semínky, tak jsem na to bohužel zapomněla ale, jistě by se k tomu hodili.

Poznámka

Místo špenátu můžete použít poloviční množství mangoldu.

Další mé recepty najdete na: http://www.vareniste.cz/

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 23 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Celozrnný koláč s dýní a špenátem

  • Vareniste.cz Vareniste.cz(autor receptu)

    tejaja: Přinesla jsem si totiž z farmářských trhů nějaký přerostlý mangold a přišlo mi, že neovadá tak moc, jako špenát :-)

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Mám otáízku k poznámke. Prečo polovičné množstvo mangoldu ? Používam mangold namiesto špenátu bežne, pretože si ho na záhrade pestujem skoro 40 rokov, a nikdy jeho množstvo neredukujem.;-)

    Odpovědět

Tématické fráze: dyne spenat slaný koláč s dýní koláč s dýní na slano quiche s dýní příprava přerostlého čerstvého špenátu celozrnové recepty s dýně hokaido kolač s dyní celozrnný koláč dýně hokaido špagety s dýní a špenátem slaný koláč s dýní a špenátem celozrnný koláč s dýní dyne se špenátem špenát s dýní koláč s dyní a riccotou zeleninový celozrnný koláč