Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rizoto s kuřecím masem patří mezi oblíbená jídla. Tohle tuniské je navíc ještě provoněné bylinkami a kořením a díky speciální přípravě je mimořádně šťavnaté. A dělá se skoro samo. Vyzkoušejte to!

Karibik na dosah

Tyrkysové moře, bílé pláže s jemným pískem, palmy a podmanivá vůně květin… To není popis mimořádně vzdálené a mimořádně drahé exotické destinace, ale tuniského ostrova Djerba. Podle legendy ostrov kdysi na svých plavbách objevil bájný Odysseus, když se zde zastavil, aby se občerstvil a doplnil zásoby.

Jeho námořníci ale po ochutnání místního lahodného jídla odmítali Djerbu opustit a Odysseus je musel dostat zpět na loď násilím. Je-li historka pravdivá, nebo ne, to nevím, ale Djerbská rýže, někdy nazývaná také Rose djerbi, by toho klidně mohla být důkazem. Tento pokrm voní bylinkami a kořením, je šťavnatý po mase a zdravý díky zelenině. Příprava je tak jednoduchá, že ji zvládne i starší dítě. Všechny suroviny se totiž na začátku jen nasekají nadrobno nebo nakrájejí na kostičky, pak se smíchají a rizoto se připravuje nad párou vlastně "samo". Do hodinky máte na stole vynikající jídlo. 

Receptů na djerbskou rýži je více, je to asi jako s naší svíčkovou, každá rodina preferuje něco trochu jiného. Ale všechny mají společný základ: do djerbské rýže patří kromě rýže a masa hodně, ale opravdu hodně bylinek, mangold nebo špenát a rajský protlak a koření. Někdo přidává i brambory, což je pro rizoto netypická surovina, ale zkuste to. Mně tahle verze chutná nejvíc. Recept na rizoto mám od tuniské maminky a babičky Sofie

Djerbská rýže

Na oběd pro 4 osoby budete potřebovat asi:

  • 600 g rýže
  • velký svazek koriandru (nasekat)
  • velký svazek hladkolisté petržele (nasekat)
  • špenát nebo mangold (nasekat)
  • asi 200 g mraženého hrášku
  • 3 mrkve (oloupat a nakrájet na kostičky)
  • 2-3 brambory (oloupat a nakrájet na kostičky)
  • 1 velkou cibuli (oloupat a nakrájet na kostičky)
  • 2 stroužky česneku (prolisované)
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • kvalitní rajský protlak
  • kurkumu
  • římský kmín mletý
  • harissu (není nutná, ale je to s ní lepší)
  • maso: kuřecí prsa nebo jehněčí maso, nebo mix obou druhů (nakrájet na kostky asi 2x2 cm), celkem asi 500 g)
  • malou plechovku cizrny

Postup: Bylinky omyjte, vodu setřeste a bylinky nakrájejte nadrobno. Do djerbské rýže patří mangold, ale pokud jej neseženete, nahraďte jej čerstvým špenátem. Listy mangoldu nebo špenátu nasekejte nadrobno (asi 1x1cm). Mrkev a brambory a oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a utřete se solí. Maso očistěte a nakrájejte na kostky.

Smíchejte syrovou rýži, bylinky, mangold, hrášek, mrkev, cizrnu, brambory, maso, cibuli a česnek. Přidejte asi deci olivového oleje, sůl, pepř, dvě lžíce rajského protlaku, asi 2 lžičky kurkumy, trochu římského kmínu a trochu harissy. 

Směs dejte do napařovací vložky nad hrnec s horkou vodou (já používám kuskusiér, viz fotogalerie), přiklopte pokličkou a vařte asi hodinu. Rizoto se, stejně jako tuniský kuskus, připravuje nad párou. Během přípravy je 1x prohrábněte a ochutnejte. Je-li potřeba, přidejte sůl nebo olivový olej. Hotové rizoto servírujte v hlubokém talíři, dozdobit je můžete bylinkami a přidat i klínek citronu, který se v arabské kuchyni často jako dochucovadlo využívá. 

Moje tipy: Množství surovin berte jako orientační, vycházejte z velikosti svého pařáčku i z toho, kolik vás na oběd bude. Něco podobného platí pro množství protlaku a koření. Přiznávám, že já neměřím přesně, jestli dávám lžičky dvě nebo tři, zkrátka odsypu ze skleničky nebo sáčku koření "od oka". Harissa a cizrna se dá vynechat, stejně tak brambory. Ale konkrétně harissa a brambory dávají jídlu zase jiný šmrnc. Takže se spíš přimlouvám za to obojí použít. 

Surovin je sice hodně, ale jediná práce je s čištěním, loupáním a krájením. Pak si můžete dát kafe a mezitím se jídlo samo nad párou udělá, bez vašeho dohledu. 

Co se týká koření, místo kurkumy ještě občas ráda využívám směs koření Ras el hanout. Jeden větší sáček stojí kolem 70 Kč, ale vydrží na hodně dlouho a okořenit s touto směsí můžete i kuře nebo kuskus. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku