Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rýže

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Basmati

Basmati je druh dlouhozrnné rýže, která se při vaření neslepí. Má dva roky "stárnout" v suchu a temnu, aby se rozvinula její vůně s oříškovým nádechem. Je to princezna mezi rýžemi. Více viz. Rýže basmati.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Jasmínová rýže

Jasmínová rýže je odrůda dlouhozrnné rýže, která má zvláštní jemné aroma, připomínající vůni jasmínu. Nejrozšířenější je v Asii (především v Thajsku), ale pochutnávají si na ní lidé z celého světa. Tato rýže lepí, doporučuje se zejména k pokrmům s omáčkou.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Paella

Paella je typický španělský pokrm, pocházející z města Valencie. Jedná se o španělské rizoto, které se připravuje ve zvláštní velké nízké pánvi s uchy. V minulosti se připravovala nad otevřeným ohněm. Hlavní surovinou je rýže, dále buď ryby, nebo plody moře, kuřecí maso, zelenina a koření. Jsou různé varianty tohoto pokrmu dle lokality, ve které se připravuje.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Pilaf

Pilaf je pokrm typický pro východní Evropu a Střední východ. Existuje pro něj množství variant dle určité oblasti, kde se připravuje. Základní surovinou je rýže, dále často jehněčí maso, zelenina a koření.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rýže arborio

Rýže arborio je druh krátkozrnné rýže, která se pěstuje hlavně v Itálii, ale i např. v Texasu nebo Kalifornii. Zpracovává se kratším mletím než klasická dlouhozrnná rýže, díky tomu obsahuje více škrobu. Proto se hodí na přípravu italského rizota s krémovou konzistencí.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rýže basmati

Basmati je nejušlechtilejší odrůda rýže, pěstuje se v Indii a Pákistánu na místech, kde jsou pole zavlažována vodou přímo z ledovců Himalájí. Jde o sypkou rýži s chutí po oříšcích, nelepí se, je lehce stravitelná a má nižší glykemický index než běžné druhy rýže. Je vhodná jako příloha ke všem pokrmům, které se obejdou bez omáčky.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rýže červená

Rýže červená pochází z Thajska, z evropských zemí se pěstuje ve Francii. Jde o neloupanou krátkozrnnou rýži s větším množstvím vlákniny, minerálů a vitamínů. Má tmavohnědou barvu, příjemnou ořechovou vůni, a po uvaření je tvrdší na skus. Červená rýže se používá hlavně v kombinaci s jasmínovou rýží.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rýže indiánská

Indiánská, divoká nebo planá rýže jsou názvy pro semena rostliny Zizania aquatica. I když se jí říká rýže, ve skutečnosti to rýže není. Semena produkuje volně rostoucí vodní tráva. Vyskytuje se v Kanadě a ve Spojených státech amerických.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rýže jasmínová

Jasmínová rýže se nejčastěji používá v thajské a čínské kuchyni. Po uvaření je měkká, lepkavá a nasládlá. Při vaření voní po jasmínových květech, ale je to zcela přirozená vůně zrníček. Její specifická chuť se nemusí hodit ke každému pokrmu. Je vhodná k pokrmům s omáčkou, bude chutnat i s krevetami nabo jako sladký pokrm.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rýže parbolied

Zrna rýže parboiled se před samotným oloupáním namáčí a zpracují vysokotlakou parou. Při tomto procesu přechází dovnitř zrna vitamíny, minerální látky a stopové prvky obsažené ve slupce. Díky tomu pak rýže získá svou typicky nahnědlou barvu, pŕi vaření se nelepí a zůstává krásně sypká.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rýže přírodní - natural

Tmavá rýže či rýže natural je přírodní rýže, která není leštěná a broušená, proto se v ní nachází více vitamínů, minerálů a vlákniny než v bílé rýži. Díky tomu obsahuje více živin a je zdravější. Má nízký glykemický index.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rýžové nudle

Rýžové nudle jsou vyrobeny z rýžové mouky. Vyrábí se v různých tvarech, sílách a strukturách. Některé stačí pouze namočit nebo krátce povařit. Jsou vhodnou vložkou do polévek, přílohou k různým jídlům, dají se opékat se zeleninou nebo sušenými rajčaty. Často je konzumují vegetariáni a doporučují se pro bezlepkovou dietu.

Kulinářský slovník Přejít do slovníku

Rýžový papír

Rýžový papír je běžně používaný v široké paletě pokrmů asijské kuchyně, nejčastěji čínské, ale i vietnamské nebo korejské. Vyrábí se v různých tvarech (kulatý, hranatý) a nejčastěji se do něj balí různé závitky či taštičky, lze do něj balit i sushi.

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům