Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Okurková omáčka.

Hodnocení receptu je 4,6 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

kristynka-cze kristynka-cze

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Okurková omáčka patří ke stálicím české kuchyně. Receptura se liší dle regionu. Vždy je ale výsledkem sladkokyselá chuť, která se skvěle hodí k novým bramborám, vařenému hovězímu, nebo vepřovému masu.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie2 134 kJ /
510 kcal
Bílkoviny20,05 g
Tuky28,50 g
Vláknina0,75 g
Cholesterol 94 mg
Sodík 201 mg
Sůl0,50 g
Sacharidy42,95 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Mléko nalijeme do hrnce, povaříme cca 5 min. Zahustíme záklechtkou z mouky + vody, neustále mícháme, aby se nám mléko nepřipálilo. Musí zhoustnout, pak nalijeme smetanu. Krok 2: Osolíme a opepřím. Přidáme najemno nastrouhané okurky, z kterých slijeme nejdříve vodu než je vložíme do omáčky. Omáčka by se vodou z okurek rozředila. Krok 3: Provaříme cca 10 min, přisladíme podle chuti, nakonec přidáme kousek másla na zjemnění celé omáčky.

Zveřejněno 10. 6. 2010 11:58

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Okurková omáčka.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kr6E

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Okurková omáčka.

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/kr6E

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (16)

to dohádováni k čemu?

Omáčku jsem dělala ze 3/4 l mléka, 1 kelímek smetany 12%, 4 středně velké kyselé okurky /pro 4 osoby/ a záklechtku 2 plné lžíce hl. mouky rozmíchat v trošce vody.
Omáčka byla dobrá a hlavně rychlá:yes: Kristýnko, posílám bodík a fotky:yes::yes: +

Smetana profesionál je 12ti% smetana na vaření

Vypadá to dobře a jednoduše. Nevím co na tom kdo nechápe?:-/ Určitě vyzkouším, aby se u nás zase trochu pozměnil jídelníček;-):-D. Díky a bodík letí:yes:

Já nevím, co je na tom receptu nejasného, asi je tedy už opraven. Já tedy nevím, jak kde, ale tady u nás se záklechtce říká "kvásek";-). Nevím, nakolik je to opraveno, ale myslím, že bych podle toho uvařila. Takže ode mne je to bez zbytečných řečí za plus;-), Kristýno..:-)

Maris, je to přesně naopak. Že jsi četla kvásek ti věřím, ale vypadalo to, že ty nevěříš mě, že jsem recept četla pořádně ("...jsi recept ani nečetla"). Co je nejasného na smetaně? Informace by měly být právě u exotických ingrediencí spíše než u smetany. Recept je tak jednoduchý až triviální, že průměrná začínající a přemýšlející kuchařka to myslím zvládne uvařit ("Podle něj nikdo neuvaří"). Když tam Krystýna dopíše množství nebude na škodu, ale takhle veřejně se do ní pustit mi přišlo nepěkné.

Midla: Kvásek na záklechtku a několik drobností jsem opravila já a autorce jsem napsala důvod.

Midlo, já Tě přesvědčovat nehodlám, ten kvásek jsem si nevymyslela, původně tam byl. Jinak nevím, kdyby někdo chtěl podle receptu vařit, proč by si měl nejdřív vygooglit suroviny na internetu. Doufám že uznáš, že ty by měly být jasné přímo z receptu. Něco jiného by bylo u méně známých exotických ingrediencí, ale proč u smetany. Tak to by bylo všechno, co jsem Ti k tomu ještě chtěla říct.

Midlo, proč se zastáváš "receptu", který je evidentně nedbale napsaný? :-O Podle něj nikdo dobré jídlo neuvaří. Takové jednoduché předpisy by měly být právě pro začínající kuchařky (i když i ty by to mohly udělat lépe...) a těm je tento konkrétní k ničemu.
Asi proto, že mě psaní živí, osvojila jsem si úctu ke čtenáři a také bych byla pro doplnění množství surovin...;-)

Já jsem ho četla, ale byla tam záklechtka, takže tvoje zmínka o kvásku byla naprosto nesrozumitelná. Smetanu Profesionál si každý vygooglí i s obrázkem.

Midlo - máš pravdu, je to úplně zbytečná diskuze. Je vidět, že když jsi psala svůj první komentář,tak jsi recept ani nečetla, nyní už je opravený - někdo už opravil kvásek na záklechtku.

Co se týká množství čeho: v minulém receptu (myslím hrášková pol.) to nikomu nevadilo. A proč kvásek? Nezlobte se na mě, ale je to zbytečná diskuze.

Midla (neregistrovaný/á) - jediný,kdo tu někoho napadá,jsi Ty. Přečti si pozorně komentář Maris - do nikoho se nepouští,jen radí,jak by měl recept vypadat, aby měl smysl a hlavně,aby podle něj mohla uvařit právě taková děvčata jako je kristynka-cze, ale i mladší a ve vaření zcela nezkušená.

Midlo, ale Maruška to nemyslí zle. Při psaní receptů je třeba dodržet určitá pravidla, aby recept byl srozumitelný i pro začátečníky. A na ně Maruška myslela především ;-)

Je to 18-tiletá holčina. Tak se do ní pustíme, co? je mladá, tak ať si užije.

Načíst další komentáře (1)

Tématické fráze:
okurková omáčka, okurková omáčka recept, okurky recepty, okurky recept, omáčky recept, zaklechtka, okurková voda, okurková omáčka se smetanou, recepty na omáčky, jednoduchá okurková omáčka, okůrkováomáčka, okurková omáčka bez smetany, omáčka okurková, jak uvařit okurkovou omáčku, recept okurková omáčka, top okurkova omacka, okurková omáčka top recepty, recept na okurkovou omacku, ogurkova omáčka recept, byla omáčka

Suroviny:
mléko, smetana 33%, okurky sterilované, mouka hladká, voda, sůl, pepř mletý, cukr, máslo

Přidat fotografie receptu