Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Svačiny na cesty letadlem: Co si můžete vzít na palubu a jak si zajistíte dost tekutin na celý let
Zdroj: Wikimedia Commons, By Oxfordian Kissuth - Own work, CC BY-SA 3.0

Chystáte se do teplých krajin a chcete se za mořem a sluníčkem přemístit letecky? Doby, kdy se i během obyčejného letu do Řecka servírovalo jídlo, jsou už dávno pryč. Pokud tedy nechcete utrácet za drahé občerstvení na palubě, musíte se o své jídlo a pití postarat sami. Víte, jaké potraviny jsou do letadla povolené?

Jídlo do letadla jen vlastní

Dříve bylo teplé jídlo podávané během letů běžnou součástí cestování, dnes vám vícechodové menu nabídnou jen na dálkových letech u prestižnějších aerolinek a jeho skladba se odvíjí i od toho, jestli cestujete ekonomickou nebo vyšší třídou. Na kratších charterových letech do tradičních dovolenkových destinací, které zaberou maximálně pár hodin, však už s jídlem na palubě v ceně zájezdu rozhodně nepočítejte. Palubní personál vám sice nabídne sendvič nebo krekry, budete si ale muset připlatit. Cena navíc bude o dost vyšší než v obchodě. Obyčejné dětské menu může přesáhnout i částku 300 Kč.

Připravte se na nečekané situace během letu

Kratší let do Řecka, Tuniska nebo Španělska se určitě dá přežít i bez jídla a pití, pokud ale cestujete třeba do Egypta, pár hodin v letadle strávíte. Když k tomu připočtete čekání ve frontách při odbavení i bezpečnostní kontrole, a hlavně časté zpoždění letů, může se snadno stát, že vás ve vzduchu nebo už na letišti přepadne hlad. Zvlášť při cestování s dětmi nebo staršími či nemocnými členy rodiny (např. s diabetiky, kteří musejí jíst pravidelně) je dobré být připraven na situaci, že buď uvíznete na letišti, nebo budete čekat v letadle, než bude možné vystoupit. Letos navíc o takové situace není nouze. 

Tekutiny jen do 100 ml

Takže co si vzít s sebou na palubu? Je známo, že přes bezpečnostní kontrolu neprojdete s celou láhví vody nebo limonády. Nařízení o tekutinách, které si můžete vzít do letadla, platí nejen pro  nápoje, ale i pro kosmetické přípravky - vše se musí vejít do lahviček o maximálním objemu 100 ml. Pokud se bojíte, že budete během letu trpět žízní, ideálním řešením je vzít si s sebou láhev nebo termosku a před nástupem do letadla si vodu někde doplnit. Na mnoha letištích už jsou v současnosti běžná pítka.

Vodu nebo limonádu o objemu větším než 100 ml si navíc můžete  koupit i v Duty Free obchodech umístěných za bezpečnostní kontrolou. Nápoje vám dají do speciálně označené tašky a můžete si jich vzít na palubu relativně libovolné množství, klidně několik pet lahví. Počítejte s tím, že si připlatíte, ale zase budete mít jistotu pití během cesty nebo čekání. 

Pravidlo o maximálním povoleném objemu platí i pro tekutější potraviny. To znamená, že jogurt větší než 100 ml neprojde, stejně jako třeba kečup, džem nebo hotové či konzervované jídlo (např. guláš nebo rajčatová polévka). Všechny tekutiny (tedy i kosmetika) musí být zabalené v uzavíratelném plastovém sáčku. Celkový limit pro tekutiny v příručním zavazadle je 1 litr. Ale pozor, neznamená to prostý součet tekutin, vše se musí vejít do sáčku o objemu 1 litru! 

Náš tip: Sáčky o objemu 1 litru si kupte předem a všechny tekutiny, které budete brát na palubu, si do nich zkuste dát. Pokud to nezvládnete, najdete sáčky i na letišti, těsně před poslední kontrolou.

Salát nebo sušenky jsou povolené

Jinak se přísných regulí bát nemusíte, pevné potraviny si můžete vzít na palubu letadla takřka v neomezeném množství, respektive tolik, kolik se vám vejde do příručního zavazadla. Zabalte si třeba sendvič se sýrem a šunkou, pomazánkou nebo zeleninou, plněný wrap, čerstvé či sušené ovoce, čokoládu nebo müsli tyčinku.

Do krabiček si můžete nakrájet rovněž zeleninu (např. mrkev, okurku, řapíkatý celer či papriku) a doplnit ji tvrdým sýrem nakrájeným na kostičky nebo malými trvanlivými salámky typu fuet. Namíchat si rovnou můžete i nějaký vydatný salát, který vás zasytí i na delší let. Výborným tipem je třeba jednoduchý salát z cizrny a rajčat, k němuž si do krabičky přibalíte ještě opečené toasty. 

Pokud během letu rádi něco chroupáte, můžete si doma připravit vlastní výživné semínkové krekry podle následujícího receptu. Jak na to? Připravte si: 1/3 šálku lněných semínek celých, 2 lžíce lněné moučky, 1/2 šálku celých semínek chia, 1/2 šálku slunečnicových semínek, 1/2 šálku dýňových semínek, sezamová semínka na ozdobu, 1 lžičku mořské soli, 1 lžičku sušených bylinek nebo černý pepř, chilli, cibulový či česnekový prášek, 2 lžíce lahůdkového droždí pro sýrovou příchuť a 1 šálek vody. Předehřejte troubu na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte všechny ingredience a koření a vše zalijte vodou. Nechte 10 minut odstát, aby lněná mouka a chia semínka zhoustly do gelové konzistence. Pak rozetřete směs  v rovnoměrné vrstvě na plech. Pečte 25-30 minut. Vyjměte z trouby a nakrájejte na čtverce. Krekry otočte a vložte je zpět do trouby a pečte dalších 15-20 minut, nebo dokud nebudou zlatohnědé a křupavé. 

Náš tip: Hodí se vzít si s sebou navhčené antibakteriální ubrousky, abyste si před jídlem i po něm mohli otřít ruce. 

Dětská výživa bez omezení

Jiná je situace, když cestujete s malými dětmi. Na potraviny pro ně určené se pravidla nevztahují. Kojenecké mléko, džusy a jiná pitíčka pro děti, přesnídávky (a to i ty doma vyrobené) a další kojeneckou i dětskou výživu přes bezpečnostní kontrolu do letadla rovněž pronesete. Nařízením o povoleném objemu se řídit nemusíte, potraviny jen musí být zabalené v plastových sáčcích a množství by mělo být takové, které se spotřebuje během letu. Vzít si zásobu přesnídávek na celou dovolenou na palubu letadla vám tedy pravděpodobně nepovolí.

Náš tip: Přibalte i pár mikrotenových sáčků na případný odpad, vyhazovaní nedojedených svačinek, ubrousků nebo obalů od jídel bude pak snazší.

Pozor na aromatické potraviny v letadle

Při výběru jídla na cesty je třeba brát ohled i na ostatní cestující a neznepříjemňovat jim let příliš aromatickými pokrmy. A nemusí jít hned o ikonické jídlo českých cestovatelů – smažený řízek. Chleba s tvarůžky asi taky nejsou úplně nejvhodnější variantou. To platí i pro případ, když si povezete domů gastronomické suvenýry.

Třeba kvalitní italská gorgonzola nebo španělské chorizo nemusí každému vonět. Navíc existují některé speciální potraviny, které je z tohoto důvodu přímo zakázáno brát do prostoru pro cestující – švédský surströmming (kvašená syrová ryba, která se vyznačuje mimořádně silným zápachem) se sice prodává hermeticky uzavřená v konzervách, ale když ji při odletu ze Stockholmu objeví kontrola ve vašem příručním zavazadle, můžete se s ní rovnou rozloučit. To samé platí třeba pro korejské kysané zelí kimchi, při cestě z Asie si zase nesmíte na palubu vzít jedno speciální ovoce – durian. Chutná sice dobře, ale vyznačuje se pro mnohé značně nepříjemným zápachem.

 

Recepty k tomuto článku