Vepřové plátky s jablky

Vepřové maso Doba přípravy: 15min na začátku-20min na konci. 4.5-5hod celkem 4 názory

Vepřové maso Doba přípravy: 15min na začátku-20min na konci. 4.5-5hod celkem 4 názory

Suroviny dle potřeby

vepřové plátky
sůl
pepř
jablka-1/2 na plátek
hladká mouka
popřípadě máslo

Postup přípravy receptu

  1. Tento recept pochází z Holandska. V původním provedení (klasicky) je potřeba velké dávky citu a štěstí, aby výsledek dopadl uspokojivě. S tímto upraveným receptem, se na cit můžem vykašlat a štěstíčku dát volno pro potřebnější.
    Začneme hned ráno.

  2. Vepřové plátky (nejvhodnější je plec, nebo krkovice) osolíme a opepříme.

  3. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců.

  4. Na každý plátek masa položíme odkrojený plátek jablka.

  5. Narovnáme do přiměřeně velkého kastrolu, přiklopíme pokličkou a vložíme do trouby se zapnutým spodním ohřevem a termostatem na 90° C. NEPODLÉVÁME. Není potřeba ani přidávat tuk. Prostě na sucho.

  6. Dopoledne máme hotovo. Snad jen ještě oloupat brambory na kaši. Do vody s nimi(klidně i ohřáté), přiklopit pokličkou a šup do trouby k masu. Od teď nekontrolujeme. Pustíme to z hlavy.

  7. Chvíli před obědem maso vyndáme, odklopíme a zíráme kolik pustilo šťávy. Dopředu prozradím, že hodně.

  8. Troubu přepneme na gril a vložíme oloupané poloviny jablek zbavené jádřinců. Před tím každou půlku jablka "obtiskneme" vypouklou částí do cukru krupice a položíme na plochou část.

  9. Zkontrolujeme brambory. Pokud nejsou úplně uvařené, dorazíme je na plotně. ale určitě budou.

  10. Šťávu z masa můžeme zahustit, případně trochu zredukovat(částečně odpařit vodu). Šťávu a maso na tuto akci oddělíme. Takové malé množství zahušťuji tak, že vezmu čajový cedník, dám do něj hladkou mouku. Pak jemným poklepem popráším hladinu vroucí šťávy moukou a zamíchám. To opakuji až do optimální hustoty. Je to bez tuku a při troše cviku i rychlé. Kdo nemá cvik a nehodlá si ho ani pořizovat, vezme lupínek másla. Vidličkou do něj zachňachňá hladkou mouku a touto hmotou po kouskách přidávanou, bezpečně zahustí.

  11. Občas zkontrolujeme grilující se jablíčka. Začnou-li se na jejich povrchu tvořit světle hnědé karamelové flíčky, mají i ony padla.

  12. Na plátek masa přidáme jednu polovinu grilovaného jablka. Podáváme s bramborovou kaší.

Poznámka od kuchařky

Možná vám připadá, že s tou kaší stále otravuji, ale je to holandský recept a nic než bramborová kaše se k němu tolik nehodí.

Pokud by jste měli v troubě ještě trochu místa, můžete si udělat kompletní menu. Otevřte si recepty autora Od trouby, nebo si najděte Troubovatou bramboračku. Doba přípravy je zhruba stejná.

Ráno se vaření pověnujete slabou hodinku a pak máte do oběda volno. Nic se nemusí hlídat. Můžete vyrazit s ostatními na dopolední výlet. Při této teplotě se polévka nepřichytává a maso nepřipaluje. Zůstane-li v troubě o nějakou tu hodinku déle nic zásadního se nestane.

Dobrou chuť.

Komentáře k receptu Vepřové plátky s jablky

Tématické fráze: vepřové plátky s jablky vepřový plátek s jablky vepřové plátky na na jablkách vepřové s jablky vepřové plátky vepřové plátky na jablka vepřový plátek s jablkem vepřové štěsťí veprove platky na jablkach vepřové plátky s jablkem vepřové kousky s bramborovou kaší vepřové plátky s s jablky vepřové plátky na sucho vepřový plátek na jablka vepřové s jblky vepřové závitky s křenem a jablkem vepřové s s jablky platek v alobalu s jablky pod vepřovou krkovici dát jablko? vepřové v alobalu s jablky