Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dovolená je ideální i k ochutnávání místních specialit. Co byste neměli minout, když budete své volno trávit na Rujáně? Jednoznačně je to fischbrötchen a cokoliv s rakytníkem. To k Rujáně a vůbec k Baltskému moři patří asi jako paella ke Španělsku.

Vliv moře

Kromě jižní Evropy stále více lidí míří na sever Německa a nejvíce na ostrov Rujána (Rügen) Tato oblast byla dlouhá léta po revoluci opomíjená, protože v době tuhého socialismu to bylo jedno z mála míst, kde mohl člověk žijící v srdci Evropy spatřit moře a jak se po roce 1989 otevřely hranice, chtěli lidé poznávat i jiné krajiny. Teď se však pobřeží Baltu znovu vrací na výsluní. Za sebe mohu říct, že právem. I v tom studeném moři se dá koupat a je to příjemné osvěžení. A oblast má co nabídnout i po kulinární stránce. Co byste při svých toulkách po tomto ostrově měli rozhodně ochutnat?

Suroviny rujánské kuchyně jsou trochu podobné těm českým – brambory, zelí, vepřové maso, červená řepa, je to dáno tím, že tyto plodiny se na ostrově pěstují od nepaměti. A samozřejmě nesmí chybět ryby. Celkově je místní kuchyně navíc výrazně ovlivněná švédskou kuchyní. Švédsko je od pobřeží Rujány vzdáleno jen pár hodin plavby trajektem a jeho břehy jsou za dobré viditelnosti ze severní části ostrova dobře viditelné.

Oranžová, kam se podíváš

Severní slunce svědčí rakytníku (Sanddorn). Na jeho keře narazíte všude a na Rujáně ho přidávají snad do všeho. Kromě obvyklé limonády, sorbetu či bonbonů tak můžete narazit na rakytníkové víno, hořčici, pálenku a třeba i mazání na klouby. Kromě toho přidávají rakytník i do koření, či do piva. Není to nic proti ničemu. Rakytník je nejen bohatým zdrojem vitamínu C, ale ve výčtu prospěšných látek najdete i vitamíny a provitamíny A, K, E i D a obsahuje i nenasycené omega kyseliny a flavanoidy.

Rychlá svačinka – Fischbrötchen

Rybářstvím se na Rujáně živí spousta obyvatel, takže rybí pokrmy nemohou chybět. Za ochutnání stojí zdejší rybí polévka (Fischsuppe), kterou má samozřejmě každá restaurace a stánek jinou. A nejoblíbenějším rychlým občerstvením jsou rozhodně Fischbrötchen.

Je to takový místní rybí hamburger a nějaký druh najdete v každém stánku s rychlým občerstvením. Fischbrötchen je místní delikatesa. Houska naplněná rybími filetami v různé úpravě doplněná o plátky kyselé okurky, cibule, hořčice nebo remulády. Při přípravě poslední položky se může projevit fantazie kuchaře. Při přípravě fischbrötchen se využívají různé druhy ryb – treska (Dorsch), slaneček (Hering), štika (Hecht), platýz (scholle/Flunder) nebo dokonce i úhoř (Aal).

Nejčastějšími druhy úprav filet je smažení (braten), marinovaní (marinieren), pečení (backen) nebo uzení (rauchen).

Na ostrově najdete samozřejmě kiosky různé kvality. Někde mají jen jeden druh rybí housky, někde si můžete vybrat mezi matjesy a Bismarckem (oboje to jsou slanečci v různých úpravách) a v některých stáncích vám nabídka udělá vrásky na čele od rozhodování, jakou rybu v housce či jinou rybí dobrotu zvolit. Takový stánek najdete mezi obcemi Dranske a Wiek – Schreiber´s fisch. Kromě žaludku se tu potěší i oko. Protože stánek leží v přístavu přímo u vody a vy můžete pozorovat třeba windsurfisty nebo kitesurfaře, jak si užívají větru.

Pokud nemáte cestu na Rujánu, připravte si rybí housku doma.

Pro čtyři osoby budete potřebovat: 4 housky, 4 filety ryby – zkuste třeba matjesy nebo uzenou makrelu, 4 lžíce remulády, 2 velké naložené okurky, 1 velkou cibuli, pár listů nějakého salátu.

Housky rozpulte, okurky a cibuli nakrájejte na plátky.

Obě poloviny pečiva pomažte remuládou a na jednu navrstvěte filet ryby, pár plátků kyselé okurky a cibule, dozdobte listem salátu a přiklopte. Dobrou chuť!

 

www.lekarna.cz

www.ruegen-travel.de

Recepty k tomuto článku