Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rukola se snadno pěstuje na záhoně nebo v truhlíku. Nenáročná rostlina má příjemně štiplavou chuť a je velmi úrodná
Top recepty

Rukola (roketa) je skvělá zelenina, která se snadno pěstuje a přináší spolehlivou úrodu. Má mírně štiplavou chuť, konzumujeme ji především čerstvou. Její ozdobně vykrojené lístky příjemně doplňují chutné saláty.

Rukola (roketa) je výborná zelenina, kterou snadno vypěstujeme na zahradě. Pěstování je nenáročné, rukola rychle roste a je odolná. Stačí do řádků (případně do truhlíku) vyset semínka a za pár týdnů již vyrostou chutné listy. Rostlinu pěstujeme jako jednoletku a sklízíme ji trháním jednotlivých listů - podobně jako špenát. Postupně dorůstají další listy, které trháme podle potřeby.

Článek z magazínu

Zeleninové saláty s rukolou

Lístky rukoly si jednoduše položíme na talíř vedle namazaného krajíce a přikusujeme je. Není potřeba žádná složitá příprava. Výborné budou, když je nakrájíme nadrobno a zdobíme jimi obložené chlebíčky a pečivo s pomazánkou, nebo je do pomazánky rovnou zamícháme. Jsou skvělé do zeleninových salátů. Dobře se hodí k rajčatům a ředkvičkám. Výborná je kombinace se sýry (např. mozzarella).

Bramborové a těstovinové saláty

Využití rukoly je rozmanité, je vhodná i do bramborových a těstovinových salátů. Záleží na nás, jestli přidáme listy celé (jsou krásně vykrojené a působí ozdobně), nebo je nakrájíme na menší části. Rukola dobře chutná i k vaječným pokrmům, můžeme ji použít k ozdobení vaječné omelety.

Gnocchi, pizza nebo těstoviny

Rukolou zdobíme různé dobroty, určené k zapékání. Lze ji přidat před zapečením, ale výborná bude čerstvá, položená na již hotový pokrm - např. dáme několik svěžích listů na upečenou pizzu (podobně jako bychom dali bazalku). Další skvělou možností je pesto z rukoly, které přimícháme k těstovinám a posypeme sýrem.

Polévky, hermelín či kuře

Mladé lístky rukoly, pokud nám vyhovuje jejich chuť, doplňujeme po libosti do různých jídel. Můžeme vyzkoušet polévku nebo grilovaný hermelín, který při podávání bohatě rukolou ozdobíme. Další možností je kuře, plněné sýrem a touto zeleninou. Rukola je vhodná do rizot a dobře chutná s masovými pokrmy.

Při sklizni se snažíme nepoškodit vnitřní srdíčko rostliny, budou pak znovu růst další listy. Jakmile začne rostlina vyrážet do květu, ztrácí příjemnou chuť a hořkne. Nejlepší je opakovaný výsev semen osvědčené odrůdy, abychom měli znovu k dispozici chutné listy.

 

 

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky