Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Německá bílá klobása vznikla díky kocovině! Jak tuhle delikatesu uvařit?
Zdroj: zdroj: Pixabay, RitaE

Weisswurst máme spojený především s vánočními nebo farmářskými trhy v sousedním Německu, kde si ji můžeme vychutnat s preclíky nebo s čerstvým pečivem.

Specialita, která vznikla náhodou

Weisswurst je jedním z nejznámějších a nejoblíbenějších bavorských pokrmů. Přitom je na trhu teprve od roku 1857. Podle legendy byla bílá klobása poprvé vyrobena jednoho chladného únorového rána v Mnichově. Jak uvádí chefkoch.de, řeznický tovaryš Sepp Moser dostal za úkol vyrobit klobásy. Jenomže předchozího večera trochu popíjel a měl silnou kocovinu. Teprve když naplnil střeva masem, přišel na to, že vzal moc velká střeva. Klobásy byly příliš silné a velké na to, aby šly opéct. Moser se také obával, že by během opékání mohly prasknout. A tak je jednoduše hodil do horké vody a nechal vařit!  Zákazníkům novinka zachutnala a postupně se stala nedílnou součástí tradiční bavorské kuchyně.

Z čeho se vyrábějí?

Klasicky se Weisswurst vyrábí především z telecího a vepřového masa, ale obsahuje také mladé hovězí maso a kůži, tj. části telecí hlavy a jemné vepřové kůže. Dochucuje se čerstvou petrželkou, cibulí, citronovou kůrou a dalšími tajnými přísadami. Weisswursty se nabízejí buď předvařené, které lze pak několik dní skladovat, nebo se prodávají syrové. V tomto případě jsou však určeny k okamžité konzumaci – tedy po uvaření.

Umění správně uvařit i správně jíst

Ideální teplota vody a délka vaření, to je základ úspěchu. Bavariannews.com podrobně popisuje, jak na to. Weisswurste se má vařit v horké, ale ne vroucí vodě pod dobu 15 až 20 minut. Pokud by voda překročila bod varu, mohly by popraskat. Jakmile jsou klobásky horké, jsou připraveny ke konzumaci. Nenechávejte je ale ve vodě ponořené příliš dlouho,  protože pak změní konzistenci (jsou vodnaté) a ztratí chuť. Víte, že existují různé způsoby a pravidla konzumace? Základním pravidlem je nejíst střívko, protože na rozdíl od jiných druhů klobás, například bratwurstu, není dobré a kazí chuť. Například opravdový znalec nikdy klobásu najednou nestáhne, nýbrž ji loupe a krájí po částech. Je také možné ji podélně rozříznout a vybrat maso pomocí nože a videličky.V Mnichově se například vůbec nepoužívá nůž. Klobáska se drží v ruce a maso se z ní postupně „vysává“. Jakkoli to vypadá neslušně a nevychovaně, je to přijatelné v celém Mnichově, ale pouze tam!

Preclíky, hořčice a pověry

Bílá klobása nejvíc chutná s křupavými preclíky a sladkou hořčicí. Konzumuje se ale také s bramborovým salátem, pečivem, dokonce i s oblíbenými hranolky. Podle tradice je nejlepší jíst weisswurt ráno. Staré bavorské přísloví říká: „Žádný weisswurst by nikdy neměl slyšet odpolední kostelní zvony.“ Toto pořekadlo mělo své opodstatnění. Klobásky se musely rychle sníst, aby se nezkazily. I když dnes máme chladničky, a mrazáky a můžeme uzeniny taky vakuovat, tato tradice je stále živá. Podle v Bavorsku rozšířené pověry také nikdy nejezte sudý počet bílých párků. Někteří sice tvrdí, že to přináší smůlu, ale skutečný původ tohoto rčení není znám. Bílá klobása coby mastný a těžký pokrm si zaslouží prolévat pivem. Samozřejmě nejlépe bavorským!

Špízy z bílé klobásy

Zajímavou pochoutkou jsou podle blogu mnichovského řeznictví Zimmermann špízy, jejichž základem je weisswurst. Připravte si plátek čerstvého ananasu, ½ větší broskve (nebo jednu menší), 30 g másla. 2 lžíce hnědého cukru, 4 menší brambory, 2 bílé klobásy, 10 plátků slaniny, lžičku loupaných sezamových semínek, lžíci nasekaného rozmarýnu, olej, sůl a pepř a 6 dřevěných špejlí. Ananas a broskvi nakrájíme na kostičky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme nakrájený ananas a broskev a za stálého míchání necháme 5 minut karamelizovat. Celé brambory pokapeme olejem, osolíme a opepříme, posypeme rozmarýnem a pečeme v troubě předehřáté na 200 °C 20 minut do zlatova. Klobásy oloupeme, nakrájíme na 10 kusů a každý z nich obalíme proužkem slaniny. Na 2 špejle navlékněte střídavě ananas a klobásu, na další 2 brambory a klobásu a na poslední 2 broskev a klobásu. Grilujte asi 5 minut za občasného otáčení, doku slanina není křupavá. Minutu před koncem grilování posypte špízy sezamovými semínky. A můžete servírovat. Dobrou chuť!

Komentáře

Tonja

25. 2. 2024 19:24

LilianaK: Jezdil jsem do Mnichova na veletrh sportovních potřeb ISPO (areál na Marienwiesse) mnoho let. Tam jsem bílé klobásky (mám je rád) jídával jako svačinku u stánku vevnitř v hale. Podávali je z horkého plechu a byly povrchu trochu opálené, vodu jsem tam nikde neviděl.

LilianaK

22. 2. 2023 11:06

Tonja: V Bavorsku žiju přes třicet let a s bílými klobáskami jsem se setkala pouze s uvařenými. Nikdy opékanými nebo grilovanými. :-O

Tonja

3. 1. 2022 11:39

Zajímavé je, že bílé klobásky jsem jídal v Bavorsku hodně často. Ani jednou mi ji však neservírovali vařenou, vždy byla opečená na pánvi nebo na grilu.

Bílé klobásky však nejsou specialitou jen v Mnichově, existují tzv. norimberské bílé klobásky, duryňské bílé klobásky, bílé klobásky se dělaly i v některých oblastech Slezska - já je znám např. ze zabíjaček na Hlučínsku.

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více