Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Skromné vaření: Znáte kocmrdu? Levný staročeský pokrm z brambor překvapí úžasnou chutí. A vyjde jen na pár korun
Zdroj: Toprecepty, cathleen

Jídelníček našich předků byl poměrně prostý, i z toho mála, co měli, ale dokázali vykouzlit přímo delikatesy. V době současného zdražování není od věci se některými pokrmy našich předků inspirovat. Kocmrda patří tak trochu k polozapomenutým specialitám, určitě se ale vyplatí ji vyzkoušet.


Jednoduché pokrmy z brambor

Říká se, že v jednoduchosti je krása a dalo by se to přenést i na jídlo. I obyčejná jídla z pár surovin vás dokážou uchvátit svou chutí a můžou být klidně i z tak obyčejných ingrediencí, jako jsou brambory. Ty byly za starých časů důležitou součástí jídelníčku, hlavně v chudých podhorských oblastech. Nejčastěji se připravovaly na loupačku a podávaly jako příloha k mnoha polévkám, už tehdy se z nich ale, aby byla nějaké změna, připravovaly různé speciality, třeba placky, bramboráky nebo třeba škubánky. Když se smíchaly se zelím, vznikl jihočeský kočičák nebo také lepenice, v kombinaci s pohankou se na Valašsku servírovaly jako kontrabáš.

Kocmrda místo bramborové kaše

To kocmrda byl pokrm ještě mnohem prostší než předchozí dva. Jde totiž vlastně jen o šťouchané brambory, ovšem vydatně dochucené česnekem a kořením a zahuštěné jíškou na sádle. Právě chuť mouky smažené na sádle dělá pokrm výjimečným. Kocmrda je specifická i pro použité koření – chuť jí totiž dodává kombinace kmínu a nového koření. A pokud by se sádlo nahradilo olejem, klidně by tento pokrm uspokojil i kdejakého vegetariána.

Kocmrda je vynikající i sama o sobě

Kocmrda se dá podávat na mnoho způsobů. Nyní jí můžete nahradit klasickou bramborovou kaši a servírovat ji třeba k řízku nebo k uzenému kolenu či vepřové pečeni. Naši předkové si ovšem pochutnávali často jen na ní samotné. Roli samostatného pokrmu díky výrazné chuti a sádlu zastane s přehledem. Pokud by vám samotné sádlo nestačilo, na kocmrdě se báječně vyjímají i dokřupava osmažené škvarečky. Pro svěží dojem ji stačí jen posypat zelenými bylinkami nebo jarní cibulkou a rychlá a levná večeře je na světě.

Kocrmda nejen moravská

Kocmrda je doložena na Slovácku i na Slovensku a zřejmě ji vařili i v severních Čechách. Slovo komcrda se ale používalo ve valašském nářečí a označoval se tak úlisný člověk. Souvislost se samotným jídlem ale známá není. Občas se můžete setkat i s výrazem kocmrnda, recept je ale stále vždy stejný. A jak tedy kocmrdu připravíte?

Budete potřebovat: 500 g brambor, 2 stroužky česneku, ½ lžičky drceného kmínu, sůl, 1 lžíci sádla, 1 lžíci hladké mouky (lze ale použít i hrubou, která dodá pokrmu trochu jinou konzistenci) a 1 mocca lžičku mletého nového koření a 1 lžičku octa.

Postup: Oloupané brambory nakrájejte na menší kousky a spolu s oloupaným česnekem a kmínem uvařte v menším množství osolené vody do měkka. Mezitím rozpusťte v kastrůlku větší lžíci sádla, do něj nasypejte mouku a osmahněte voňavou jíšku. Zakápněte ji lžičkou octa a posypejte mletým novým kořením. Brambory vařte tak dlouho, až se vyvaří voda (proto je dobré ji dát opravdu málo) a rozšťouchejte je i s prolisovaným česnekem šťouchadlem. Klidně ale můžete kousky brambor ponechat, aby pokrm nevypadal jako kaše. Pak do brambor vmíchejte jíšku, ochutnejte a případně dochuťte solí nebo ještě kapkou octa. Přiklopte pokličkou, nechte asi 15 minut odstát a můžete podávat.

Zdroje informací:
Slovník nespisovného jazyka valašského

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

6. 10. 2022 22:40

:-?:-?:-? Tak je to Kocrmda nebo Kocmrda :-?:-?:-?
"Kocrmda nejen moravská. Kocmrda je doložena na Slovácku....... Slovo komcrda se ale používalo ve valašském nářečí....."

Přidat komentář

Přečtěte si

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více