Bramborové placky jako od babičky: Jaký je ideální poměr brambor a mouky?
22. 6. 2022 Vaření
Recepty od babičky vždy patří mezi to nejlepší a jsou považovány za rodinné poklady. V případě bramborových placek má každý tu svou jedinou recepturu. Jak si je nejlépe připravit a jak si je vychutnat?
Obyčejná kuchyně
Bramborové placky patří mezi obyčejná jídla, která by neměla chybět v žádné skromné kuchyni. Tradičně se připravují nejen v Čechách, ale i na Moravě a na Slovensku (jejich název tam zní lokše). Bramborové placky si udělejte z uvařených brambor. Pokud máte nějaké zbytky brambor z předchozího vaření, jen to celý proces urychlí a navíc vše můžete spotřebovat a nic nenechávat. Pak stačí už jen přidat mouku a trochu soli. Není potřeba žádný tuk, dají se opékat nasucho. Velmi rychlé a jednoduché.
Mohlo by vás zajímat
Jaké brambory se hodí na nejlepší bramborové placky
Brambory volte pokud možno varný typ C, případně B. Ideální jsou brambory staré, zatímco nové jsou nevhodné, protože vodnatí. Těsto je pak řídké. Pokud je budete vařit, neloupejte je a vařte ve slupce, oloupejte až po uvaření. Brambory dobře vychlaďte, i proto jsou skvělé ty staré z lednice.
Jak připravit nejlepší bramborové placky
Ideální poměr brambor a mouky je 3:1. Nejlepší placky jsou z polohrubé mouky, hodí se ale i hladká. Nastrouhané brambory smíchejte s moukou, osolte a zpracujte vše dohromady. Odeberte takové množství, aby odpovídalo velikosti dna zvolené pánvičky. Vyválet placku můžete na pomoučené pracovní ploše (silikonové podložce, případně mezi dvěma kusy folie) a seříznout třeba hrncem o příslušné velikosti.
Bramborové placky připravujte na suché pánvi s nepřilnavým povrchem. Pánvičku velmi dobře rozehřejte. To, že je placka upečená, poznáte podle toho, že se nafukuje a navíc se na ní vytvoří hnědé skvrny. Pokud chcete, aby byly vláčné, potřete je hned po vyndání z pánvičky tukem (máslo nebo sádlo). Pro uchování v teple je dejte do mírně vyhřáté trouby nebo je dejte do kastrolu, který položíte do většího kastrolu, ve kterém bude mírně vroucí voda.
Příprava placek tedy vůbec není složitá. Na závěr se liší jen jejich vizuální podoba a způsob, jak je budete konzumovat. Placky tedy mohou být rozválené a tedy tenké, nebo být vysoké zhruba půl centimetru. Spojuje je to, že jsou nažloutlé a mají typické nahnědlé skvrny s puchýřky. Takto pouze s tukem jsou bramborové placky naprosto skvělé a můžete si k nim dát třeba nějaký zeleninový salát.
Jak připravit bramborové placky nasladko, nebo naslano
Pokud chcete chuťové zážitky ještě posunout dále, zvolte sladkou nebo slanou variantu. Sladké bramborové placky můžete zkombinovat třeba se švestkami a mákem. Když nejsou k dispozici švestky, představují výbornou variantu i povidla. Ve slané variantě si je můžete posypat brynzou, cibulí a uzeným bůčkem. Výborné uvnitř placky je také kysané zelí, jindy zase můžete vložit restovaná jatýrka (kuřecí, ale i husí, nebo kachní).
K bramborovým plackám se prý má zásadně pít bílá káva, i když někdo tvrdí, že by to měla být pouze melta…
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dobře zakopané české poklady. Jak správně používat brambory podle varných typů?
Banánové minikoblihy jen ze dvou ingrediencí: Do deseti minut máte na stole vynikající sladké dobroty
Pět znamení horoskopu, která musí mít na talíři brambory: Býci je milují gratinované, Raci jako kaši a Ryby si libují v polévce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 4 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 5 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 7 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
10 zapečených večeří: Jak na ty nejlepší šunkofleky, francouzské brambory a zapečený bramborák?
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře