Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty od babičky vždy patří mezi to nejlepší a jsou považovány za rodinné poklady. V případě bramborových placek má každý tu svou jedinou recepturu. Jak si je nejlépe připravit a jak si je vychutnat?

Obyčejná kuchyně

Bramborové placky patří mezi obyčejná jídla, která by neměla chybět v žádné skromné kuchyni. Tradičně se připravují nejen v Čechách, ale i na Moravě a na Slovensku (jejich název tam zní lokše). Bramborové placky si udělejte z uvařených brambor. Pokud máte nějaké zbytky brambor z předchozího vaření, jen to celý proces urychlí a navíc vše můžete spotřebovat a nic nenechávat. Pak stačí už jen přidat mouku a trochu soli. Není potřeba žádný tuk, dají se opékat nasucho. Velmi rychlé a jednoduché.

Jaké brambory se hodí na nejlepší bramborové placky

Brambory volte pokud možno varný typ C, případně B. Ideální jsou brambory staré, zatímco nové jsou nevhodné, protože vodnatí. Těsto je pak řídké. Pokud je budete vařit, neloupejte je a vařte ve slupce, oloupejte až po uvaření. Brambory dobře vychlaďte, i proto jsou skvělé ty staré z lednice.

Jak připravit nejlepší bramborové placky

Ideální poměr brambor a mouky je 3:1. Nejlepší placky jsou z polohrubé mouky, hodí se ale i hladká. Nastrouhané brambory smíchejte s moukou, osolte a zpracujte vše dohromady. Odeberte takové množství, aby odpovídalo velikosti dna zvolené pánvičky. Vyválet placku můžete na pomoučené pracovní ploše (silikonové podložce, případně mezi dvěma kusy folie) a seříznout třeba hrncem o příslušné velikosti.

Bramborové placky připravujte na suché pánvi s nepřilnavým povrchem. Pánvičku velmi dobře rozehřejte. To, že je placka upečená, poznáte podle toho, že se nafukuje a navíc se na ní vytvoří hnědé skvrny. Pokud chcete, aby byly vláčné, potřete je hned po vyndání z pánvičky tukem (máslo nebo sádlo). Pro uchování v teple je dejte do mírně vyhřáté trouby nebo je dejte do kastrolu, který položíte do většího kastrolu, ve kterém bude mírně vroucí voda. 

Příprava placek tedy vůbec není složitá. Na závěr se liší jen jejich vizuální podoba a způsob, jak je budete konzumovat. Placky tedy mohou být rozválené a tedy tenké, nebo být vysoké zhruba půl centimetru. Spojuje je to, že jsou nažloutlé a mají typické nahnědlé skvrny s puchýřky. Takto pouze s tukem jsou bramborové placky naprosto skvělé a můžete si k nim dát třeba nějaký zeleninový salát.

Jak připravit bramborové placky nasladko, nebo naslano

Pokud chcete chuťové zážitky ještě posunout dále, zvolte sladkou nebo slanou variantu. Sladké bramborové placky můžete zkombinovat třeba se švestkami a mákem. Když nejsou k dispozici švestky, představují výbornou variantu i povidla. Ve slané variantě si je můžete posypat brynzou, cibulí a uzeným bůčkem. Výborné uvnitř placky je také kysané zelí, jindy zase můžete vložit restovaná jatýrka (kuřecí, ale i husí, nebo kachní).

K bramborovým plackám se prý má zásadně pít bílá káva, i když někdo tvrdí, že by to měla být pouze melta…

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více