Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Chutná vám domácí pečivo? Upečte si ve formě nebo v domácí pekárně pružný světlý chléb plný semínek!
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Větší, poměrně světlý a okatý chleba, na řezu strakatý použitými semínky, je u nás doma velice oblíbený. Přesto, že je kynutý droždím, neobsahuje žitný kvásek, je jeho střída pružná a stejná zůstane minimálně další dva dny. Upečete ho v troubě nebo v domácí pekárně.

Když pekařka promluví...

Pružný a kyprý chlebík s krajíčky plnými semínek, která při jídle příjemně chřoupou mezi zuby - to je chléb se jménem Semenáček jogurtový (ano, pod tímto netradičním názvem ho mám na webu Pekárnománie). Část tekutiny, kterou je těsto zadělané, je nahrazena bílým jogurtem. I díky němu je chléb výjimečně dobrý a - jak jsem už psala - nadýchaný a pružný. U nás doma ho pečeme v domácí pekárně, ale bude stejný i tehdy, pokud ho uhněteme robotem a vykynutý upečeme ve vymazané chlebové formě.                                                                                                                          

Co budeme na chléb semenáček potřebovat? 100 g hustého bílého jogurtu, 250 ml vody, 1 lžíce oleje, 2 rovné lžičky soli, 1 vrchovatá lžíce dýňového semínka, 1 vrchovatá lžíce lněného semínka, 1 vrchovatá lžíce sezamového semínka, 1 vrchovatá lžíce slunečnicového semínka, 100 g žitné chlebové mouky, 100 g pšeničné celozrnné mouky, 300 g hladké mouky, 10 g čerstvého droždí

Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny dáme do formy pekárny (nejdříve tekuté, pak sypké včetně semínek, droždí nahoru na mouku) a zapneme program Kyprý (nebo aspoň Základní). Program Kyprý má trošku delší kynutí, těstu s celozrnnou moukou to hodně prospěje. Hotový chléb opatrně vyklepneme z formy a necháme vychladnout tak, aby větral i od spodu (třeba na kovové mřížce). Před krájením chleba nezapomeňte vyndat háky.

Ručně nebo robotem: ve vlažné vodě rozmícháme droždí (můžeme pro lepší kynuté přidat malou lžičku cukru) a 3 lžíce mouky, kterou odebereme z odváženého, přichystaného množství. Zakryjeme čistou utěrkou a kvásek necháme 20 minut pracovat.

K vykynutému, bublinkovému kvásku přidáme zbytek všech surovin a ručně nebo robotem uhněteme volnější těsto. Opět mísu zakryjeme a těsto necháme asi 40 minut kynout. Vymažeme chlebovou obdélníkovou formu sádlem a vykynuté těsto do ní urovnáme. Znovu zakryjeme utěrkou a necháme vykynout až do dvojnásobné velikosti. Potom povrch těsta postříkáme vodou a chleba vložíme upéct do vyhřáté trouby (cca 200 °C / asi 35-45 minut).

Drobečky z ošatky

  • Povrch chleba můžeme před pečením po postříkání vodou posypat lněnými semínky, která se do něj zapečou.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více