Konzumní kmínový chléb s jogurtem

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 17 názorů

Suroviny

Suroviny:
30 g pravidelně krmeného žitného kvásku
120 ml (g) vody
150 g žitné chlebové mouky
– smícháme, zakryjeme a necháme v teple místnosti kvasit asi 12 hodin
Dále:
330 ml (g) vody
80 g bílého jogurtu
2,5 lžičky soli
2-3 lžičky drceného kmínu
2 lžičky oleje
150 g žitné chlebové mouky
450 g pšeničné chlebové mouky
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Do vykynutého kvásku přidáme zbytek vody, mouky a ostatní suroviny a vymísíme těsto, které necháme v teple 2-3 hodiny kynout.

  2. Pak lehce propracujeme, uděláme bochník, oválíme ho v mouce a dáme do pomoučené ošatky nakynout. Opět v teple, asi 1-2 hodiny.

  3. Vyhřejeme troubu na 250°C a na dno dáme kastrolek s horkou vodou.

  4. Vykynutý chleba vykulíme s oporou ruky na plech s pečícím papírem nebo fólií, postříkáme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a upečeme (250°C - 15 minut, pak 200°C - 40-45 minut).

Poznámka

Chleba je velice pružný, výborný i na druhý den (jako ostatně všechny celokváskové chleby), výrazně vonící kmínem.

Zdroj receptu www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílel již 1 kuchař

Ohodnoťte recept: Konzumní kmínový chléb s jogurtem

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Merylas: děkuji, Maruško :-K chleba máš stoprocentně povedený! :-8:yes:

    Odpovědět

  • Merylas Merylas

    Ivuš, tak jsem vyzkoušela další chleba podle Tvého receptu, na které je spolehnutí. Já se ještě pořád až tak moc s kváskem nekamarádím a pořád se učím. Ale myslím, že se chleba díky Tobě celkem podařil. :-) Přidávám fotku a bod. :-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    KUKI1: tady jsou pěkně vypsané některé vady chleba ;-)
    http://www.kvaskovepeceni.cz/vady-chleba/?fbclid=I...

    Odpovědět

  • KUKI1 KUKI1

    Kvásek je určitě v pořádku, napadá mě, že jsem možná špatně přeložila chléb. Většinou totiž dělám oválný a jedině tento dělám (nevím proč) kulatý. Zkusím péct na 200 stupnů po celou dobu. Děkuji moc

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    KUKI1: pokud jste si jistá, že je váš kvásek v pořádku a tohle se vám nestává u jiného kváskového chleba, zkusila bych jako první snížit počáteční teplotu, i na 200°C (a vlastně tak péct po celou dobu).
    Mně se odtrhla kůrka jen jednou, a vlastně si dodnes nejsem jistá tím, čím to bylo. - Jak píšu, může to být sladbím kváskem, horším prokvašením těsta a také i tehdy, zapracujete-li při tvarování do bochníku větší množství mouky. Vrstvy těsta k sobě dobře nepřilnou a kůrka se odtrhne.

    Odpovědět

  • KUKI1 KUKI1

    Dobrý den, můžete mi prosím poradit, čím se stane, že v první fázi pečení se mi oddělí kůrka a vznikne kráter? Stalo se mi to již podruhé a vždy u tohoto chleba. Peču na 230 a pak 200 stupňů. Snažila jsem se dotaz dostat na Vaše stránky Pekarnomanie, ale nedaří se.
    Děkuji

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    tejaja: domácí chleby a hlavně ty kváskové jsou všechny bohužel lepší (musím to tak říct - ne každý může péct doma a musí kupovat), než drtivá většina dnes prodávaných. Ty chutnají jako vařené, jsou gumové už čerstvé - jak střída, tak kůrka.:-//
    Když se zakusuju do tohoto, cítím tu nádherně nahořklou chuť kůrky a dávno pozapomenutou vůni kváskového chlebíka na jazyku....

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    cathleen::-D:-D:-D tak díky za odpoveď. Som prekvapená, príjemne, lebo skutočne vyzerá vynikajúco. :yes::yes::yes: Si šikulka. ;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    tejaja: :-D díky za kompliment, ale je pečený v obyčejné troubě. Kynutý v ošatce, nesrovnatelně líp drží tvar.

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Ivi, ten chlebík je pečený v rúre? Podľa toho, ako vyzerá, by som povedala, že v peci, nie? A predtým bol v ošatke, však? Vyzerá veľmi pekne. :yes:;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    horenca: nikde spojení -dobře živený kvásek- nevidím:-O
    Čtu jen -pravidelně krmený žitný kvásek- a to je něco jiného
    http://www.toprecepty.cz/recept/6809-zitny-kvasek/

    Odpovědět

  • horenca horenca(neregistrovaná)

    Také nevím co znamená " dobře živený kvásek" Já to dělám tím spůsobem, že dám trochu vlažného mléka, droždí, trochu cukru, trochu polohrubé mouky a během kynutí ho často míchám abych vyhnala kysličník uhličitý, který zabíjí kvasinky.

    Odpovědět

  • maiva maiva

    Další ze série vynikajících chlebů:-O Cathleen, máš to pečení opravdu vychytané:-p+:yes: obdivuji moc.

    Odpovědět

  • Betyna Betyna

    opět krásný chleba

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Sakra! Sakra! Sakra! Ten je tak nádhernej, že jsem si málem spolkla vlastní jazyk:-p miluju obyčejný chlebíček a tenhle je deLuxe:yes:
    P.s.kez bych umela kvásek v BL podobě :-/

    Odpovědět

1 2

Tématické fráze: recept kminovy chlebas jogurtem recept na konzumní chleb recept na chleba jogurtové slané pečivo vady kváskového chleba chléb konzumní recept mouka bl 55 chléb z jogurtu irsky chleb s jogurtem konzumní chléb recept pivni chleb z omladkem recept na kváskový chléb s jogurtem irský jopgurtový chleba recept recept na domácí chléb s jogurtem konzumni kmínový chléb v domaci pekarne pšeničná mouka bl55 knedlíky celokváskové konzumní chleba s kminem recept pečená kváskového chleby v ošatce

Zapomněl/a jsem heslo