Chleba

LIDKA Kuchařka: LIDKA

Doba přípravy: 3/4 hod Slané pečivo 34 názorů

Suroviny

1 kg hladké mouky
1/4 l vlažné vody
trošku cukru na kvásek
1 pivo desítka
2 lžičky kmínu
10 dkg droždí
2 dkg soli
Recept si zatím oblíbilo 11 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Recept na tento chleba je starý 30 let a má jednu nevýhodu, nevydrží dlouho, protože se hned sní, pekla jsem ho když mým dětem bylo tehdy 4 a 2 roky a teď jsem si na něj vzpomněla.

  2. Uděláme kvásek a pak vše smícháme a necháme 3/4 hod odpočinout.

  3. Pak vymažeme brutvanku sádlem, dáme těsto a pečeme asi 3/4 hod při 180 stupních, během pečení potíráme slanou vodou.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 95 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Chleba

  • LIDKA LIDKA(autor receptu)

    Lukas: ráda vyzkouším něco nového,můžete poslat.Děkuji

    Odpovědět

  • Lukas Lukas(neregistrovaný)

    pekař: dobrý den chtěl bych se zeptat zda máte recept na chleba zda by šlo poslat s pozdravem a děkování Lukáš:-K

    Odpovědět

  • medmic medmic

    Lidko, zjednoduším vám to, nemusíte nikam psát. Kvásek si uděláte například takhle http://www.rady-kutilum.com/jak-pripravit-kvasek-n...

    a pak se to zjednodušeně míchá s moukou, vodou, solí a kmínem a nepoužívá droždí. Máte pak klasický kváskový chléb. Ale například francouzské světlé chleby se dělají z mouky a droždí. A nejsou to buchty :)

    Žitný chleba či chleba z žitného kvásku není jediný druh chleba, dokonce není ani nejstarším či nejpůvodnějším chlebem.

    Odpovědět

  • pekař pekař(neregistrovaný)

    Pro Lidku: Omlouvám se ,pokud jste pochopila půj příspěvek jako kritiku na váš chleba.To NE!Jistě,že pokud vám chutná nic proti tomu,ale jen jsem chtěl poukázat na to,že pravý chleba vždy byl ze žitného kvásku,který vytvoříl opravdu ty zdraví prospěšné látky při fermentaci a zrání těsta a recept,který používáme je
    recept starých pekařů a našich babiček,kdy se pekl chleba jednou týdně v peci pro celou rodinu a nesměl plesnivět.Proto jen doporučuji zkusit chleba z kvásku z hladké žitné mouky.Nevím proč dáváte do chleba pivo?Snad pro okyselení chleba?To žitný kvásek je mírně nakyslý a dodá chlebu tu jeho výraznou chuť.Napiště mě,pokud chcete zkusit tu klasiku a já vám pošlu recept klasický a můžete ho vyzkoušet.Chleba se vždy podaří a je skvělý.Meil jsem uvedl v prvním příspěvku.Hezký den.

    Odpovědět

  • LIDKA LIDKA(autor receptu)

    Těší mne že jsem oprášila recept a chutná i Vám ostatním,dnes jsem ho pomáhala péct u dcery,také jim chutná.;-)

    Odpovědět

  • alena.kyp alena.kyp

    Lidko, tak chlebík je výborný:yes: a kůrka voní po sádle;-) ještě přidávám foto na řezu, když tak co se nebude líbit tak prosím smaž:-)

    Odpovědět

  • alena.kyp alena.kyp

    LIDKA:právě jsem chlebík dopekla, ale měla jsem malý pekáček, tak jsem dala alobalovou formu co jsem kdysi koupila v papírnictví, tak je dost vysoký, tak jsem zkoušela špejlí jestli je upečený, pekla jsem ho 1,5 hodiny:-O Až zchladne tak dám vědět jak chutná:-)):yes:

    Odpovědět

  • worksi worksi(neregistrovaný)

    skvělý chleba,peču už desítky let

    Odpovědět

  • LIDKA LIDKA(autor receptu)

    pro pekaře - když se Vám nelíbí že takle pečeme chleba,který je pro nás chutný,tak proč se nepodělite o ten Váš a nemuseli by jsme podle Vás péct chlebové buchty:-O.Tento chleba je aspoň chutnější než ty kupované v obchodě.

    Odpovědět

  • pekař pekař(neregistrovaný)

    Jana:peču v troubě chleba pšenično-žitný,podle 100 let staré rodinné receptury z žitného kvásku.Z normálních kvasnic to není chleba,ale říkám tomu chlebová buchta.Ozvěte se mě na mail kneslovi@seznam.cz a já vám pošlu tento náš recept i fotky chlebů,kde se těsta nedotknete holou rukou a je výborný při zachování všech jeho zdraví prospěšných vlastností.To chleba z kvasnic nemá.Viz odborné pojednání,které přiložím.Hezké pečení chleba

    Odpovědět

  • LIDKA LIDKA(autor receptu)

    Jani - jsem ráda že se povedl a recept splnil svůj účel.:-8

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    LIDKA: díky za odpověď, před chvílí chlebíček dopečen, vypadá skvostně, pekla jsem v římském kastrolu po prababičce, opravdu moc díky za recept, je fakt výborný, ukládám a jiný péci nebudu, hezký večer

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    LIDKA: díky za odpověď, před chvílí chlebíček dopečen, vypadá skvostně, pekla jsem v římském kastrolu po prababičce, opravdu moc díky za recept, je fakt výborný, ukládám a jiný péci nebudu, hezký večer

    Odpovědět

  • LIDKA LIDKA(autor receptu)

    opravdu tam tolik droždí dávám

    Odpovědět

  • Jana Jana(neregistrovaná)

    LIDKA: zdravím, chlebík se mi moc líbí, ale nějak se mi nezdá ta gramáž s tím droždím..opravdu se tam dává 10 dkg ? čerstvé droždí má cca ( kostka ) 42g, tzn., že tam dáváte více jak 2 kostky ?, nebude to potom jaksi cítit ? nemám s tím zkušennosti, takže se proto raději ptám, ráda bych ho zkusila upéct, ale to droždí mě jaksi zrazuje ..díky za odpověď

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: recept na chleba chleba chleba recept recepty na chleba chleb recept recept chleba recept na chléb chléb top recepty chleba recepty chleba chleba recepty starý chleba recepty jak upect chleba recept chléb recepty z chleba jak se peče chleba chléb recepty starý chléb recepty cleba recepty na chléb