Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Královna Camilla nemá problém si sama uvařit, sladké moc nemusí, ale miluje tenhle piškotový dort
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/The Big Lunch,   BY-SA 2.0,  a Simone Coletta, CC BY-SA 3.0

Nový britský král Karel III. s manželkou Camillou se zajímají o biopotraviny a pěstují ovoce a zeleninu na svém panství. Camilla místo dezertů raději volí sezónní ovoce, ale i ona občas zahřeší a pochutná si na dobrém moučníku.


Manželé zahrádkaří

Přestože královský pár má pochopitelně k dispozici kuchaře (resp. celý tým kuchařů a cukrářů), královna Camilla ráda vaří a nemá problém se postavit „k plotně“. Ostatně to tak dělala i dříve, kdy si ani nemohla dělat naděje, že se jednou opravdu stane manželkou muže svého života – britského krále Karla III. Camilla dává přednost oblíbeným klasickým rodinným receptům před těmi, co nezná.

Ona i král Karel III. jsou vášnivými zahrádkáři. Camilla tak do svých pokrmů často dává zeleninu ze zahrady. Camilla již dříve podle liverpoolecho.co.uk řekla: „Miluji naši zahradu, a to zejména v létě. Jsem velmi pyšná na své bílé broskve.“

Má ráda domácí chřest s máslem

Ale pokud jde o oblíbené jídlo, královská choť si prý pochutnává na jednoduché pochoutce – fazolích s toustem. Na otázku, co by si dala jako svou „poslední večeři“, Camilla podle odpověděla, že by to byl její domácí chřest „se spoustou másla“, možná v rizotu.

Nebo by si vybrala „mořský jazyk s bramborami a čerstvými fazolkami a hráškem“ z jejich zahrady. To vše by zapila „opravdu dobrou sklenkou červeného klaretu“ – možná i více skleničkami.

Piškotový dort na prvním místě

I když Camilla příliš nemusí sladké, občas si dopřeje zmrzlinu z hořké čokolády nebo jahody či maliny se šlehačkou. Ze všeho nejraději však má klasickou britskou pochoutku – Victoria Sponge. Co to je? Jak napovídá název, jde o moučník ve tvaru houby, který si oblíbila už britská královna Viktoria.

Lehký dvouvrstvý dort z piškotového těsta pojmenovaný po královně Viktorii je obvykle plněný džemem nebo bobulovým ovocem, šlehačkou nebo zakysanou smetanou a posypaný moučkovým cukrem.

V Camillině verzi dortu však namísto tradiční červené náplně z džemu nebo lesních plodů je nutella nebo citronový tvaroh. Dort by se měl ideálně sníst na jedno posezení. Zbytky dortu můžete uložit do chladničky, ale pokud jste použili krémovou náplň, je lepší ho zkonzumovat, aby se nerozmočil.

Recept na Victoria Sponge

Pokud si chcete tento jednoduchý, ale přitom chuťové lahodný dort připravit doma, budete potřebovat:

  • 175 g změklého másla (plus na vymazání)
  • 175 g cukru krystal
  • 3 vejce
  • 175 g polohrubé mouky
  • ½ prášku do pečiva

na náplň

  • 4 lžíce jahodového nebo malinového džemu
  • cukr na posypání

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Dortovou formu dobře vymažte po stranách máslem a dno vyložte pečicím papírem. Všechny přísady (kromě džemu) dejte do velké mísy a vypracujte hladké těsto. Vlijte ho do formy, vložte do trouby a pečte asi 25 minut, dokud těsto nevyběhne. Vyklopte na mřížku, pečicí papír odeberte, a nechte vychladnout. Pak korpus opatrně rozřízněte a spojte džemem. Na povrchu posypte cukrem, můžete podle chuti ozdobit i šlehačkou a čerstvým ovocem.

Piškotový korpus si můžete připravit i podle našeho videoreceptu a pak namazat a ozdobit podle chuti:

Piškotový korpus

Zdroje informací: liverpoolecho.co.uk, thetakeout.com

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Nejnovější recepty Více