Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Vévodkyně Camilla miluje vejce, nevyhýbá se česneku a jednou týdně musí mít tohle pečené kuře
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commons/Carfax2, own work, CC BY-SA 3.0 a Toprecepty, mika59

Se svým manželem princem Charlesem sdílejí společnou vášeň pro venkovský život. Pokud jim to povinnosti dovolí, tráví čas ve své rezidenci Highrove, kde rádi zahradničí. Oba mají náročné požadavky na suroviny do kuchyně. Na jejich stole mají místo jen produkty ekologického zemědělství.

Princova láska

Trvalo více než tři desítky let, než si britský následník trůnu Charles mohl konečně odvést k oltáři svou celoživotní lásku Camillu. Zdá se, že Britové ji po mnoha letech konečně vzali na milost, i když v jejich srdcích zůstává Diana. Camilla však nemá žádné ambice ji napodobovat nebo snad se zesnulou konkurentkou soupeřit.

Tahle zralá emancipovaná žena si v záři reflektorů nijak nelibuje. Pro ni je důležité, že se srovnaly vztahy s tchyní Alžbětou II. Ta před několika měsíci dokonce prohlásila, že  si přeje, aby se Camilla po Charlesově nástupu na britský trůn honosila titulem královna-manželka.

Co snídá budoucí královna?

Charles a Camilla se netají tím, že dávají přednost čerstvým produktům, z nichž většina pochází z jejich vlastní produkce. A jak vypadá Camillin jídelníček? Stejně jako její manžel miluje vejce, na rozdíl od něj však míchaná nebo zapečená. Na Highrove si chovají vlastní slepice, takže si mohou pochutnávat na opravdu čerstvých vejcích. A jak prozradil Camillin syn Tom Parker-Bowles (people.com), nepohrdne vajíčky ani v jinou denní dobu.

„Když jsme se například z víkendu nebo dovolené vraceli domů pozdě, v domě byla zima a lednice prázdná. Maminka nás se sestrou poslala posbírat vejce, která pak rozklepávala do zapékací misky,  přidávala trochu smetany a másla.“

Lehký oběd

Protože Charles považuje oběd za ztrátu času, u společného oběda se manželé sejdou jen výjimečně při oficiálních příležitostech. Obědy vévodkyně jsou ve znamení salátů, sytého avokáda nebo ryb. Nezapomíná na mléčné výrobky, které zařazuje do svého jídelníčku několikrát denně. Její matka i babička zemřely na osteoporózu a vévodkyně si dobře uvědomuje nutnost přísunu vápníku. V roce 2001 se stala předsedkyní Královské společnosti pro osteoporózu. Několikrát také varovala veřejnost před různými módními dietami, které ohrožují zdraví.

Kuře jednou týdně

Camilla je fanouškem vydatných britských pokrmů. V předchozím manželství vařila pro rodinu běžné večeře, jakými jsou masové nákypy, steaky, pečený losos, jako moučník byl často tvarohový koláč. A jednou týdně se podávalo pečené kuře.

Pokud si chcete upéct kuře tak, jak se připravuje ve většině britských rodin, budete potřebovat:

  • 1 větší (cca 1700 g) kuře bez drobů
  • 150 g čerstvých hub
  • 1 ½  l kuřecího nebo zeleninového vývaru na podlévání
  • čerstvý tymián a rozmarýn
  • olivový olej
  • trochu másla
  • sůl podle chuti

A jak na to? V malé misce smíchejte nasekaný čerstvý tymián, rozmarýn, sůl a olivový olej. Takto připravenou marinádou potřete celé kuře. Kuře svažte krátkým provázkem z přírodního vlákna. Svažte k sobě konce stehýnek – nejlépe to jde, když je před tím překřížíme přes sebe (konce stehen se dík tomu zbytečně nevysuší a v mase zůstane víc šťávy). Pak kuře potřete máslem.

V troubě předehřáté na 200 °C se zapnutou funkcí gril nechte kuře zprudka opéct cca 8–10 minut, aby se vytvořila kůrka. Pak ho vyndejte z trouby, podlijete vínem a dejte do trouby péct na 160 °C horkovzduch. Jakmile se víno začne vypařovat, podlijte kuře vývarem a přidejte směs očištěných hub a bylinek. Průběžně podlévejte šťávou z pekáče. Pečte asi 60 minut a podávejte s bramborovou kaší.

Česnek a víno

Podobně se Camilla stravuje i v královském paláci. Navíc se o ní ví, že je šetrná a rozhodně nevyhazuje zbytky. „Když jsme dělali jehněčí pečeni a zůstaly nějaké zbytky, další večer se připravil pastýřský koláč,“ uvedla jejich bývala kuchařka Carolyn Robb (people.com).

Camilla si občas ráda pochutná na pikantnějších jídlech s česnekem, ačkoli většina členů královské rodiny včetně královny Alžběty a prince Charlese se mu vyhýbají.

Vévodkyně má v oblibě jednu mimořádně zdravou svačinku –  syrový hrášek. Během návštěvy školy v anglickém Sloughu Camilla dětem  prozradila (people.com): „Víte, co opravdu miluju? Jíst hrášek ze zahrady. Vyloupnout si ho přímo z lusku, je vynikající a sladký. Ráda trávím čas se všemi vnoučaty na zahradě, kde hodiny pojídáme hrášek.“

Camilla si potrpí i na sklenku dobrého vína, přednost dává červenému. A ve víně se vyzná! Její otec totiž podnikal ve vinařství a ona byla vychovávána k tomu, aby pokrmy zapíjela vínem a vodou jako Francouzi. Budoucí královna Británii ostudu neudělá!

Zdroje informací:

hellomagazine.com: https://www.hellomagazine.com/cuisine/20210709117179/duchess-of-cornwall-daily-diet-breakfast-lunch-dinner/

cheatsheet.com: Camilla Parker Bowles Has to Eat This Food Every Single Day for a Tragic Reason

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat