Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Královské chutě: Princezna Margaret, sestra britské královny, si oblíbila speciálně připravovaný biftek. Jak na něj?
Zdroj: zdroj: Wikimedia Commnons, David S. Paton, CC BY-SA 3.0 a Unsplash, Justus Menke

Byla okouzlující a zábavná. Přesto musela žít ve stínu své sestry. Princezna Margaret navštěvovala různé večírky a party, celé noci až do rána pila víno a koktejly, kouřila, údajně občas šňupala kokain a moc nejedla.

Alkohol před obědem

Její rituály se téměř neměnily. Margaret (1930–2002) se probouzela kolem deváté hodiny ranní, lehce posnídala v posteli, kde ještě další dvě hodiny poslouchala rádio, četla a kouřila, tedy údajně si doslova zapalovala jednu cigaretu od druhé. V jedenáct hodin dopoledne si vlezla do vany, hodinu se koupala, pak si sedla a upravovala si vlasy a líčila se. V půl jedné v poledne si dala první vodku se sodou, po níž ve 13 hodin následoval oběd s matkou. Oběd zapily lahví vína. Margaret měla ráda co nejjednodušší jídla, luxusnější pokrmy, tedy například kaviár nebo ústřice nechtěla. Také nerada zbytečně dlouho stolovala.

Luxusní biftek

K jejím oblíbeným pokrmům patřil filet z hovězí svíčkové nazývaný Filet de boeuf Princesse, který se podával i na její svatbě s fotografem Antony Armstrongem-Jonesem. Co je tak zvláštního na tom bifteku? Je plněný lanýži a pečený na portském víně. Pokud si tuto vskutku královskou delikatesu chcete připravit, budete potřebovat:

  • menší hovězí svíčkovou
  • sůl 
  • pepř
  • foie gras z husy (asi 400 g)
  • 4 lžíce nadrobno nakrájených lanýžů
  • 4 plátky slaniny nakrájené na cca centimetrové proužky
  • 2 lžíce kvalitního sektu (ideálně pravé šampaňské)
  • 1 vejce
  • 150 ml portského vína
  • silný hovězí nebo telecí vývar na podlévání

A jak na to? Svíčkovou podélně rozříznete na straně řetízku (ten odřízněte) tak, aby se dala otevřít a vznikla kapsa. Uvnitř ji osolte a opepřete. Foie gras vodorovně rozřízněte na 3 až 4 plátky. Odřezky masa ze svíčkové a odřezky foie gras nadrobno nakrájejte, přidejte nakrájené lanýže, 2 lžíce sektu a promíchejte s vejcem. Do kastrolu dejte vrstvu této nádivky, položte na ni nakrájená foie gras, položte svíčkovou (rozkrojenou částí nahoru). Kapsu naplňte zbylou nádivkou, přikryjte proužky slaniny a uzavřete (nití nebo jehlami). Podlijte portským vínem a silným vývarem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C a za občasného podlévání pečte minimálně 20 minut (podle toho, jak málo či moc propečené maso chcete). Nakrájejte na plátky, polévejte šťávou z pečení a podávejte s dušenými zelenými fazolkami.

Suflé s ovocem jako dezert

Z moučníků měla Magaret ráda suflé s ovocem a šlehačkou. Na to budete potřebovat 200 g čerstvého ovoce (jahody, maliny), 20 ml citronové šťávy, 4 vejce, špetku soli, máslo na vymazání formy a cukr krystal na posypání. A jak na to? Troubu si předehřejte na 175 °C. Nádobu o průměru cca 20 cm vymažte máslem a vysypte cukrem. Ovoce oslaďte, přidejte citronovou šťávu, žloutky a špetku soli  a šlehejte dotuha. Připravte si sníh z bílků a vmíchejte ho do směsi. Dejte těsto do vymazané a vysypané nádoby a pečte na plechu s horkou vodou 30 minut. Podávejte nejlépe ještě teplé, ozdobte šlehačkou a čerstvým ovocem.

Zdroje informací:

express.co.uk: Princess Margaret diet secrets: Confidential documents reveal what the royal ate

theguardian.com: Princess Margaret's 'simple tastes' revealed

delish.com: All The Meals British Royals Have Served At Their Weddings

Recepty k tomuto článku