Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejčtenější český portál o vaření, web Toprecepty.cz, minulý týden slavnostně spustil nový projekt, online kurzy vaření. Hlavní tváří nové platformy je porotce MasterChef Česko, šéfkuchař Jan Punčochář. Zeptali jsme se ho, na co se v kurzech můžeme těšit.

Online lekce na celý život 

Kurzy vaření jsou v posledních letech velký hit a pro mnohé představují taky skvělý dárek. Jenže nevýhodou kurzů "naživo" je jejich přesné datum a hodina a také riziko, že si ve spěchu všechno nezapamatujeme. Právě proto vznikla v České republice unikátní nová platforma, Extrakurzy.cz, kde se zájemci, nejen o vaření, mohou učit od těch nejlepších v online kurzech. Hlavní tváří celého projektu je porotce televizní soutěže Master Chef Česko, známý šéfkuchař a majitel pražské restaurace U Matěje Jan Punčochář.

Ve svém prvním kurzu, který má 11 dílů a obsahuje 7 kompletních receptů, zasvětí všechny kulinární nadšence do tajů přípravy svátečního menu o několika chodech. Jak celé kurzy vnímá nám prozradil v rozhovoru, pořízeném přímo při příležitosti jejich slavnostního spuštění.

"Můj první kurz je sváteční menu, ale pak se budu zaměřovat hlavně na českou kuchyni, na klasické věci, které se budou připravovat trošku jinak, zajímavěji, tak, aby to lidi bavilo a mohli se třeba i předvést před rodinou," říká pro web Toprecepty.cz Jan Punčochář a dodává, že podle jeho názoru se česká kuchyně dá dnes dělat odlehčeněji a moderněji

A v čem vidí výhodu online kurzů? "Myslím, že je výhoda, že si to můžete pustit v klidu v teple domova, nakoupit si ty suroviny a pěkně se k tomu vrátíte. Protože když jste na kurzu někde ve studiu, je tam rychlejší tempo, pořád vaříte, a ne vždycky to všechno stíháte. Takže u online kurzů máte tu výhodu, že se k tomu můžete vrátit, že si to můžete několikrát pustit," vysvětluje Jan Punčochář, který by dokonce sám rád jeden z kurzů absolvoval.

"Já bych se určitě přihlásil na asijskou kuchyni. Ta je teď hodně moderní, každému chutná, protože je to většinou křupavý, smažený, sladký, kyselý, takže je tam hodně pestrých chutí," upřesňuje Jan Punčochář.

A co je podle něj základ, který by každá kuchařka měla znát? "Musí umět udělat dobrý vývar, musí umět udělat dobrou omáčku, správně vybrat maso a dobře připravit zeleninu, nerozvařit ji, to musí umět každá kuchařka."

Pokud jsme vás nalákali, tak vězte, že prvním kurzu s Janem Punčochářem si můžete připravit třeba tatarák z pečené červené řepy, hříbkové carpaccio, topinamburový krém nebo plněnou křepelku s karamelizovanou zeleninou. Úžasnou sladkou tečkou za celým menu budou jednoduché ricottové knedlíčky s jahodami. Jednou koupený kurz si můžete doživotně prohlížet znova a znova, kdybyste přece jen něco zapomněli. Rady a tipy lekora, v tomto případě Jana Punčocháře, tak budete mít stále k dipozici. 

Podívejte se do galerie, co vás čeká:

Fotogalerie - Extrakurzy Jan Punčochář

Ukázat 11 fotografií

A pozor, nejde zdaleka jen o recepty samotné. Jan Punčochář vysvětlí přípravu každého svého pokrmu až do těch nejmenších podrobností a osvětlí i důvody, proč se tak děje, popíše postup práce a nabídne drobné tipy, které pomůžou zlepšit přípravu nejen daného pokrmu, ale můžou se hodit při vaření i kdykoliv jindy.

 

 

Recepty k tomuto článku