Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Americký jablečný koláč

Americký jablečný páj je moučník ze zvláštního těsta plněný dušenými jablky. Těsto neutrální chuti je zcela ovlivněno chutí náplně. Proto náplň ještě dochucujeme citronovou šťávou, skořicí, možno i mletým hřebíčkem a badyánem.

Hodnocení receptu je 4,5 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

LuciePe LuciePe

Náročný

Doba přípravy 80 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 35 min V době přípravy není zahrnuto odležení těsta.

80 min (45 min příprava + 35 min tepelná úprava, V době přípravy není zahrnuto odležení těsta.)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie12 960 kJ /
3 098 kcal
Bílkoviny35,23 g
Tuky161,88 g
Vláknina24,60 g
Cholesterol 485 mg
Sodík 30 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy362,62 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy přes síto prosejeme mouku a 40 g cukru, přidáme pokrájené studené máslo a za postupného přilévání asi 80 ml vody zpracujeme těsto. Pracujeme rychle, než se těsto zahřeje, aby se vám nelepilo na ruce. Když je těsto hotové, zabalíme ho do potravinové fólie a necháme ho asi 1 hodinu odležet v ledničce. Krok 2: Včas vyhřejeme troubu na 180 °C. Připravíme formu a vymažeme ji máslem. Krok 3: Jablka očistíme, oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme do pánve. Přidáme asi 40 g cukru (podle chuti), posypeme mletou skořicí a přidáme citrónovou šťávu a vodu. Dusíme asi 10 minut, až jablka změknou. Necháme vychladnout. Krok 4: Z 2/3 těsta na pomoučeném vále vyválíme placku, která bude o trošku větší než je plocha formy. Placku opatrně přesuneme do formy, přečnívající okraje seřízneme. Do formy přidáme rovnoměrně jablečnou směs. Ze zbytku těsta vykrájíme další placku o velikosti větší než je forma (do placky můžeme vykrojit otvory, případně ji na několika místech propíchneme vidličkou, aby mohla unikat pára z jablek) a přesuneme ji opatrně na vrch formy na jablečnou směs. Okraje opět seřízneme a zbytek těsta vyválíme a dozdobíme jím koláč. Krok 5: Pečeme nejprve 25 minut a poté teplotu snížíme na 170 °C a pečeme další 10-15 minut přikryté alobalem. Koláč by měl na povrchu zezlátnout. Doba pečení může být u každé trouby jiná, proto koláč raději hlídejte, aby se vám nepřipálil.

TIP: Jablečný koláč páj - oblíbený recept

Zveřejněno 2. 12. 2016

Poznámka autorky LuciePe

V receptu je uvedeno asi 40 g krupicového cukru (kdo má sladší jablka, může méně, kdo kyselejší, může si přidat)

máslo na vymazání formy

Tento recept na americký koláč je také uvedený na mých stránkách http://www.jimechytre.cz/prispevky/americky-jablec...

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Americký jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gW56

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Americký jablečný koláč

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gW56

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Komentáře (3)

Tento koláč mi velmi chutnal. Hledala jsem chutný recept jak spotřebovat větší množství jakblek ze zahrádky (a nedělat jen štrůdly). Jediná věc, která mě trochu trápila je tvrdost upečeného těsta. Stalo se to jen mě nebo i jiným? Popřípadě, jak to napravit pro příště?

Děkuji

Je vynikající a lahodný :yes: vždycky se po něm zapráší...přidávám oříšky a rozinky :-)

Tento recept znám a už jsem ho několikrát dělala. Přidávám ještě ořechy. Je vynikající. Nemusí být tolik jablek. Dávám bodík:yes::-)

Tématické fráze:
americký koláč, americký koláč s jablky, jablečný koláč, americký koláč recept, americký jablkový koláč, recept na americky kolac, americký citronový koláč, americký jablečný pie, americký koláče, jablecny kolac recept, americké koláče, koláč s jablky, recept americký kolač, americký jablečný koláč s ořechovou drobenkou, americke koláč, recept na americky kolac s jablky, americký jablečný koláč s ořechy, americký ovocny koláč, těsto na americky koláč s jablky, americky jablečný koláč s jablky

Suroviny:
mouka polohrubá, mouka hladká, cukr krupice, máslo, voda, jablko, voda, skořice mletá, šťáva citronová, cukr krupice, máslo

Přidat fotografie receptu