Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Zdroj: Toprecepty, Hana Malénková

Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k nejoblíbenějším druhům cukroví, přestože jsou celkem náročná na přípravu. Pokud vás tlačí čas, zkuste tyto jednoduché koule. Obsahují všechny ingredience jako jsou v klasických vosích hnízdech, vytvarujete je ale za chvilinku.


Vosí hnízda bez formiček

Vosí hnízda u nás v redakci milujeme a v našich rodinách na svátečním stole nesmějí chybět. Spojení piškotové hmoty ovoněné rumem a kakaem a lahodného vaječňákového krému prostě nemá chybu. Ne každému se ale do přípravy vosích hnízd chce. I když jde o nepečené cukroví, na přípravu zas tak snadné nejsou. Navíc na ně potřebujete speciální formičky, v nichž vytvarujete  tvar vosích hnízd, respektive včelích úlů. Právě vyjímání nebo vyklápění vosích hnízd z formičky je často kamenem úrazu a pokud ji nemáte správně vymazanou nebo nemáte tu rozevírací, z níž se úlky snáze vyjímají, mohou se vám hnízda snadno rozpadat. A někdy zkrátka nejdou vyklopit vůbec, což může i toho největšího ctitele tohoto cukroví značně otrávit.

Vosí koule jsou mnohem jednodušší než vosí hnízda

Pokud patříte k těm, kteří občas ztrácejí nervy nebo zkrátka nemáte čas na to vymačkávat tvar úlků do formiček, plnit je zvlášť náplní a ještě ke každému úlku lepit piškot nebo sušenku, možná vás osloví právě vosí koule. Na přípravu jsou mnohem jednodušší. Tu nejhorší práci za vás odvede mixér a zbytek ukoulíte za chvilku třeba se svými dětmi. Pravda na talíři s cukrovím se možná nevyjímají tak jako klasická vosí hnízda, pokud vám ale jde jen o chuť, tyto kuličky vás rozhodně nezklamou.

Jak na vosí kuličky s mandlovou náplní?

I když vosí hnízda děláme i ta klasická, i nám se občas hodí ušetřit trochu času, rozhodli jsme se proto si tyto snadné kuličky udělat také, abychom zjistili, jestli se jejich příprava vyplatí.  Na vosí kuličky vám bude stačit jen pár ingrediencí – piškoty, mandle nebo ořechy, máslo, kakao, rum a vaječný likér. Ten jsme použili domácí podle receptu z našich stránek, ale klidně jej můžete koupit i v obchodě. Vosí kuličky jsme udělali ve dvou verzích – z klasických piškotů a bezlepkových, na chuti a konzistenci to však nebylo nijak znát.

Na vosí kuličky budete potřebovat: 150 g mletých piškotů (můžete je namixovat s mandlemi nebo vlašskými ořechy), 100 g másla, 3 lžíce rumu, 50 g moučkového cukru, 40 g rozehřáté čokolády a 1 lžíci kakaa. Na náplň si připravte: 50 g najemno mletých mandlí, 20 g moučkového cukru, 25 g másla, 1 lžíci vaječného likéru

Postup: Piškoty namixujte najemno. Dejte je do mísy, přidejte moučkový cukr, kakao, rum, rozpuštěnou čokoládu a povolené máslo. Vše promíchejte, až vznikne hladká hmota. Dejte ji vychladit do lednice. Mezitím nasypejte do jiné mísy mleté mandle, přidejte k nim moučkový cukr, máslo a vaječný koňak. Opět zpracujte a nechte chladit. Pak ze světlé hmoty tvarujte malé kuličky a nechte je trochu ztuhnout. Z tmavé hmoty poté odkrajujte kousky, vytvarujte z nich kuličky, ty rozmáčkněte na placku a do placiček postupně zabalte světlé kuličky. Hotové kuličky ještě obalte v kakau a nechte vychladit. 

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více