Kynutý meruňkový táč

Handy Kuchařka: Handy

Moučníky , Kynuté 33 názorů

Suroviny

Ingredience:
500 g polohrubé mouky
250 ml mléka
1 kostka kvasnic (42 g)
13 lžiček krystalového cukru
2 vejce
150 ml oleje
špetka soli
meruňky
drobenka
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Postup Mléko ohřejeme aby bylo teplé (ne horké), a do něho nasypeme cukr a rozdrobíme kvasnice. Do mísy dáme mouku, osolíme, přidáme olej a vejce.

  2. Až kvasnice vzejdou, přilijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, nemělo by být příliš tuhé, radši řidší. S moukou opatrně, každá saje tekutinu jinak. Napřed dám do mísy míň mouky a až je všechno smíchané, podle potřeby přidávám a zapracovávám další.

  3. Dva plechy vyložíme papírem na pečení a na každý kydneme doprostřed polovinu těsta.

  4. Rukama těsto rozprostřeme po celém plechu (když si ruce pořádně potřeme olejem, těsto se na ně vůbec nelepí).

  5. Na těsto naskládáme půlky meruněk řeznou stranou nahoru, posypeme drobenkou a upečeme dorůžova (200°C, 15 - 20 minut).

  6. Stejným způsobem můžeme připravit i švestkový táč. Já si těsto připravila v domácí pekárně a pak jen upekla

Poznámka

Můžeme zadělat i klasicky,ne v pekárně.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 543 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kynutý meruňkový táč

  • Mnam_ham Mnam_ham

    Nikdy se mi kynuté těsto nedařilo,ale toto je naprosto výborné!:yes: :-)

    Odpovědět

  • Radek Radek(neregistrovaný)

    Zajímavé vyzkouším. Celkem jednoduché těsto.Jenom nevím,kde sehnat červený meruňky?

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    Ahojky, podle toho co čtu, je celá dávka na 2 plechy, tudíž v případě pečení 1 plechu dám poloviční dávku? Díky

    Odpovědět

  • Máňa Máňa(neregistrovaná)

    kucharka: Pokud tvrdíte, že ho slečna od vás převzala, nemáte pravdu. Chybí tam totiž zásadní informace, že těsto necháme nakynout mezi bodem 2 a 3. Dělám táč po delěí době a váhám, jak dlouho nechat kynout. :-D

    Odpovědět

  • chvajda chvajda

    tento recept je opravdu výborný...těsto úžasné, chutné, vláčné.... na ovocný táč už budu používat pouze tento recept :-K....

    Odpovědět

  • RadkaaK RadkaaK(neregistrovaný)

    Naprosto luxusní těsto a to jsem použila jen jedno vajíčko (až jsem do mísy nasypala suroviny, zjistila jsem že mám poslední vejce :-P )
    Pekla jsem s borůvkama, děti mají již půl plechu snězeného :-D
    Děkuji moc a recept ukládám a přidávám bodíka.:-K

    Odpovědět

  • randelka randelka

    Moc dobrý recept. Koláč je křehký a vláčný, výborný! Nikdy jsem nebyla specialistka na kynuté buchty, těsto uhnětla domácí pekárna a přidala jsem vanilkový cukr a citronovou kůru a povedlo se na 1*. :-))

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    kucharka: díky za recept :) zkouším tentokrát podle vás...ne podle rodinného receptu, tak jsem zvědavá, zatím mám těsto vcelku řídké, tak uvidíme...ale mí žrouti to spasou :D

    Odpovědět

  • Adellide Adellide(neregistrovaný)

    buchtička výtečná !!!:-p:-p:-p:-p

    Odpovědět

  • scarlet scarlet

    Všem krásné odpoledne.
    Špagetko,lejanec jsem pekla včera, tento recept jsem pekla už několikrát a vždy byly koláče výborné.Recept jsem už tenkrát chválila a chválím dál.
    Jen jsem nikdy nedávala čerstvé kvasnice do pekárny.
    Díky tobě, jsem to včera poprvé zkusila a bylo to, jak jsi mi napsala. Vykynulo to úžasně.
    Díky moc,moc za radu a těším se, jak budu tímto způsobem péct zase, protože mám hodně receptů kde jsou čerstvé kvasnice a díky tobě se už nemusím bát a hlavně budu vědět jak na to. Díky moc. Scarlet.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    scarlet: povede se neboooj a na mamku vzpomínej, je mi to jasné, neboj :-*:-*:-K:-K:-K:yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • scarlet scarlet

    Špagetko, moc a moc děkuji za radu. Tak jdu na to, dám to do pečky, dám tam tedy ty čerstvé kvasnice budu doufat, že se povedou. Tento recept mám moc ráda, vždy mi připomene maminku a v tu chvíli je mi smutno na duši.:-K:-K:-K

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    scarlet: sušené droždí je vždy 1/4 čerstvého, takže podle tohoto receptu cca 11 g. Já osobně dělám raději z čerstvého. Jinak do pekárny nasypeš nejprvé tekutiny a pak pevné přísady, žádný kvásek neděláš extra, ta pečka si to udělá sama. Jo a na jednu stranu droždí, na druhou sůl, aby hned nepřišly do styku

    Odpovědět

  • scarlet scarlet

    Krásný víkend.
    Mám sice blbej dotaz, ale co nadělám, když nevím.
    Prosím , kolik dát kvasnic sušených, pokud bych těsto připravila v pekárně.
    Přiznám se , že do pekárny dávám jen sušené a neznám tento poměr normálních a sušených.
    Eventuelně, jak se dávají čerstvé kvasnice do pekárny. Udělá se první kvásek klasicky a naleje se tam, nebo se rozdrobí na mouku tak jako ty sušené.
    Pokud některá z vás poradí, budu moc ráda.

    Odpovědět

  • sandromila sandromila

    supr recept. chváálíím :yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: meruňkový táč kynutý táč merunkovy kynuty tac táč kynutý táč s ovocem kynutý meruňkový táč táč s meruňkami kynutý meruňkový koláč kynutý táč s meruňkami švestkový táč kynuty merunkovy kolac s drobenkou merunkový táč s drobenkou táč recept merunkovy kynuty kolac kynuté těsto na táč kynutý táč se švestkami recept na kynutý táč meruňkový koláč kynutý ovocný táč táč s ovocem

Zapomněl/a jsem heslo