Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Oblíbená vosí hnízda: Nejlepší náplně, postupy při plnění a recept od Kristiny, který se předává z generace na generaci
Zdroj: Toprecepty, IvetaH

Ze sekce nepečených druhů cukroví patří vosí hnízda rozhodně k nejoblíbenějším, a to i přesto, že jsou poměrně náročné na přípravu. Dokonalé pojení piškotového těsta a žloutkového krému s rumem či vaječňákové náplně na piškotu nebo sušence za tu námahu prostě stojí.

Vosí hnízda nebo včelí úlky?

Snad žádné jiné cukroví nevyvolává takové vášně jako právě vosí hnízda. Hlavní problém totiž tkví v jejich názvu. Pro někoho jsou to jedině vosí hnízda, pro dalšího včelí úly nebo prostě jen úlky. Dalo by se říct, že hranice mezi těmito dvěma různými názvy pro stejné cukroví, se nachází někde na pomezí Čech a Moravy. Zatímco v Čechách si na Vánoce pochutnávají na vosích hnízdech, moravské hospodyňky připravují včelí úly. Nutno ovšem podotknout, že moravské pojmenování má logičtější základ vzhledem k tvaru cukroví. To se totiž podobá slámové košnici, ve které se dříve chovaly včely. Vosí hnízdo ve skutečnosti vypadá jinak a dokonce se tak dřív nazýval úplně jiný druh pečiva, připomínající spíš dnešní skořicové šneky. I bez ohledu na tento názvoslovný spor se cukroví u nás připravuje již více než 100 let, zbožňuje je snad každý a z mísy s cukrovím mizí jako první.

Kdy dělat vosí hnízda neboli včelí úlky?

Vosí hnízda jsou tím pravým cukrovím na poslední chvíli, kterým můžete doplnit zásoby a ozdobit mísy s cukrovinkami. Jde totiž přesně o ten druh, který se na nich znamenitě vyjímá. Navíc kvůli máslovému krému a syrovým vajíčkům, jež se do vosích hnízd obvykle přidávají, není toto cukroví určené k dlouhodobému skladování, a připravuje se tedy až těsně před svátky. I když úplně na poslední chvíli je také nechat nemůžete, neboť potřebují nějaký čas na rozležení, aby se všechny chutě důkladně prolnuly, cukroví zvláčnělo a sušenka nebo piškot vespod měly čas změknout. StačI k tomu ale klidně jen den nebo dva. Vosí hnízda v lednici měknou poměrně rychle. 

Jak nejlépe rozmixovat piškoty na vosí hnízda

Na vosích hnízdech je úžasné, že se dají připravit v mnoha variantách, ostatně jako třeba různé nepečené kuličky. Základem tohoto cukroví jsou mleté piškoty. Ty by měly být rozdrcené co nejvíc najemno, nejlepší je rozmixovat je v mixéru nebo ručním elektrickém mlýnku, případně namlít v mlýnku na pečivo nebo na mák. Pokud ani jedno nemáte k dispozici, dejte piškoty do igelitového sáčku nebo zabalte do mikroténové fólie a několikrát přejeďte kuchyňským válečkem. Místo piškotů lze použít i jiné sušenky (vynikající jsou třeba karamelové lotusky) nebo nepovedené či polámané cukroví z předchozího pečení.

Vosí hnízda oživí ořechy i sušenky

Aby se z rozemletých piškotů dala vytvořit vláčná hmota, z níž je pak možné tvarovat úlky, je třeba je spojit s máslem a rumem. Někdy se přidávají i zbylé bílky, případně rozpuštěná čokoláda. A protože cukroví by mělo být sladké, často se hmota ještě doslazuje moučkovým cukrem. Vosí hnízda obvykle bývají tmavě hnědá, čehož se dosahuje prostřednictvím kakaa. Někteří ale připravují dva druhy – tmavá a světlá bez kakaa. Do světlých hnízd se často k piškotům přidávají navíc mleté ořechy (vlašské nebo mandle), můžete vyzkoušet i lehce exotickou verzi s kokosem a bílým rumem.

Nejlepší „úlkové“ formičky a jak si poradit bez nich

To hlavní, co potřebujete, aby se vosí hnízda stala vosími hnízdy, respektive úlky, jsou ovšem speciální formičky ve tvaru kužele, často i zdobené včelkou. Dřív se dělaly takové, z nichž bylo nutné těsto vyklepnout, v současnosti jsou běžnější rozevírací, z kterých úlek vyjmete poměrně snadno. Dokonce existují i speciální sady na tvorbu tohoto cukroví, kdy můžete dát jednotlivé úlky do stojanu s více prohlubněmi, což vám usnadní plnění. Formičky na vosí hnízda dnes koupíte v každém obchodě s domácími potřebami, pokud byste je ale přece jen nesehnali, můžete se vypomoci sklenici „panákovkou“.

Jak snadno dostat vosí hnízda z formiček

Největší komplikací, která často nastává při tvarování vosích hnízd, je ta, že nejdou vyklopit z formičky. Předejdete tomu tak, že kuličky s těstem nejdříve obalíte v cukru a až pak vtlačíte do formiček. Hmotu je také dobré nechat trochu ztuhnout a vychladit, bude se s ní mnohem lépe pracovat. Pokud nemáte otevírací formičku a hnízda vám nejdou vyklápět, můžete vyzkoušet následující fígl. Formičku vyložte mikrotenovým sáčkem, vmáčkněte do něj těsto, vytvarujte, naplňte, přiklopte piškotem nebo lineckým kolečkem a vyklopte. Mnoho hospodyněk nedá dopustit na linecká kolečka, ale naše kolegyně a kamarádka Kristina sází na obyčejné piškoty. Její legendární recept najdet zde: 

Čím vosí hnízda naplnit?

Tou poslední a téměř nejdůležitější věcí, která dělá z vosích hnízd vynikající cukroví, je náplň. Právě ta se postará o zvláčnění celého cukroví a hlavně podstavce v podobě piškotu či sušenky. Nejčastěji se používá žloutkový máslový krém ochucený rumem, tradiční náplní je i vaječný koňak, nejlépe ten domácí. Aby vám nevytékal ven, je dobré ho zahustit sušeným mlékem. Hnízda se často plní i pudinkovým krémem, další možností je i obyčejný máslový krém z másla a cukru ochucený rumem nebo kávou. Pokud se vám nechce do přípravy krému, jako náplň postačí i obyčejná marmeláda. Fantazii se zkrátka meze nekladou a pokud klasiku úplně nemusíte, můžete si udělat vosí hnízda či včelí úly téměř jakákoliv podle vaší chuti.  

Náš tip: Připravte si hnízda podle našeho video receptu:

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku