Jak tvarovat kuličky z nepečeného těsta? A co když se nám rozpadají? Zvládneme to snadno, stačí použít jednoduché rady
Nepečené kuličky výborně chutnají a jsou snadné, mohou je s námi tvořit i děti. Navíc na nich není moc co zkazit. Může se ale stát, že nám suroviny nechtějí držet pohromadě, nebo je naopak těsto příliš řídké.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co když je těsto příliš řídké
Je-li těsto řídké, potřebuje získat hustší konzistenci.
- Můžeme samozřejmě těsto zahustit dalšími drobečky z cukroví, mletými oříšky nebo nadrcenými piškoty, ale mohlo by se stát že chuť kuliček pak bude příliš "hutná".
- Někdy stačí dát hmotu na chvíli do lednice, aby ztuhla. Modelování kuliček pak půjde daleko lépe.
- Při obalování v sypkém materiálu (např. kokos, mleté ořechy, kakao, drobečky) se okraje kuliček ještě více zpevní. Po vychlazení a proležení pak budou kuličky ideální.
Co když je těsto příliš husté
V této situaci naopak potřebujeme konzistenci zředit, a to tak, abychom neubrali na chuti, kvalitě a trvanlivosti kuliček. Pomůže také, když kuličky budeme tvořit navlhčenýma rukama.
- Pokud jsme hmotu na kuličky příliš vychladili, naopak ji nyní necháme trochu zahřát. I naše teplé ruce pomohou při modelování hmotu zjemnit.
- Do příliš hustého těsta lze přidat trochu tuku (změklého másla), salka (i karamelizovaného) nebo rumu.
- Přidat můžeme také trochu dušených jablek, chutné marmelády, povidlí nebo jáhlové kaše.
- Použít můžeme i předem namočené a rozmixované datle.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Bezmasé kapustové karbanátky pečené v troubě
Přidáno před 23 hodinami

Kuřecí maso s těstovinami v sýrové omáčce
Přidáno 2. 10. 2023 20:16

Těstoviny s kuřecím masem v delikatesní omáčce
Přidáno 2. 10. 2023 17:32

Kuřecí steak s kaší a vínovou omáčkou
Přidáno 2. 10. 2023 17:03

Çılbır (turecké vejce s jogurtem)
Přidáno 2. 10. 2023 14:41

Churros podle Maršálka
Přidáno 2. 10. 2023 12:56
Komentáře