Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bubble waffle aneb vafle s bublinkami: Dejte si je na pouti, nebo připravte doma. Naplněné šlehačkou, čokoládou a ovocem chutnají skvěle
Zdroj: Unsplash, Toa Heftiba

Možná jste se s nimi setkali již na nějakém food festivalu nebo na pouti. Tyto bublinkové vafle se v poměrně krátké době staly hitem a vždy, když se někde objeví stánek s nimi, vytvoří se u něj dlouhé fronty. Těsto na ně se nijak výrazně neliší od klasického vaflového, jejich kouzlo spočívá ve speciálním tvaru, který vytvoříte jen ve speciálním vaflovači. 

Trochu jiné vafle

Vafle jsou moučník známý a hlavně populární již dlouhá léta. Jsou vláčné jako palačinky nebo lívance, jejich předností však je, že jsou ještě krásně křupavé. Navíc se do prohlubní v typické vaflové mřížce báječně vstřebá náplň.

Dělají se z různých druhů těst, ty nejslavnější belgické (respektive lutyšské) bývají kynuté, oblíbené jsou i jednodušší jen s přídavkem kypřicího prášku, díky němuž získáte krásně nadýchané, ale přitom křehké vafle.

Vafle se pečou ve speciálním přístroji vaflovači s plotýnkami, který připomíná sendvičovač. Jiné jsou jen plotýnky, které vytvoří zmiňovanou mřížku. Samotné vafle mohou mít různý tvar, kromě nejčastějších obdélníků jsou to třeba čtverce nebo kytičky. Nejspecifičtější jsou však bubble waffle

Když má vafle bublinky

O bublinkových vaflích by se dalo říct, že to jsou vlastně takové vafle naruby. I na ně potřebujete speciální přístroj vaflovač, nevytvářejí se v něm však vafle s prohlubněmi, místo nich jsou naopak jakési bublinky, kterým vafle vděčí za své jméno.

Tyto bublinky jsou nádherně měkké, hebké, nadýchané a spojené křupavými částmi těsta mezi nimi. Mají také trochu jinou, spíš vaječnou chuť. Od klasických vaflí je pak odlišuje hlavně způsob podávání. Většinou se totiž servírují stočené do kornoutu, do kterého se pak dává náplň. To z nich na rozdíl od klasických vaflí, které musíte konzumovat jen někde v kavárně nebo cukrárně, dělá dezert, který si vychutnáte kdekoliv někde za pochodu

Pouliční specialita z Hong Kongu

Přesně jako pouliční jídlo tyto vafle ostatně vznikly. Přestože u nás jsou moderní teprve v posledních pár letech, v ulicích Hong Kongu, odkud pocházejí, se prodávají již od 50. let minulého století.

Známé jsou tam pod názvem gai daan jai, což v překladu znamená malé kuřecí vajíčko. Někdy se jim i říká vaječné vafle. Podle jedné z historek prý tyto vafle měly nahrazovat aspoň obrazně vajíčka, která byla v té době luxusem, údajně je ale prý možná vytvořil jistý prodejce, který nechtěl plýtvat rozbitými vejci, a tak do nich přidal mouku, máslo a další ingredience a vše upekl ve formě. A vafle byly na světě. 

Bubble waffle připravíte i doma

Pokud byste chtěli bubble waffle ochutnat, je nejlepší se vydat na nějakou akci, kde je nabízejí, případně jsou i podniky, které na tyto vafle s bublinkami přímo specializují, třeba Bubble Waffle U Anděla v Libošovicích u Jičína nebo Cake Art v Třinci.

S jejich domácí přípravou je to už trochu složitější. Těsto na bubble waffle se sice hodně podobá tomu na běžné vafle a není problém si je připravit doma, kámen úrazu je spíš ona zmiňovaná plotýnka. I když i ta se dá koupit v obchodě i za poměrně příznivou cenu kolem 600 Kč.

Pokud tedy máte dostatečnou velkou kuchyň, kde se takový přístroj ztratí, neváhejte. S domácími bublinkovými vaflemi budete za hvězdu nejen na dětských párty. Případně se dá sehnat i skladnější hliníková pánev na bubble waffle (Nordic Ware), díky níž upečete vafle i na sporáku. A jak tedy připravíte samotné těsto? 

Na dvě vafle budete potřebovat: 120 g hladké mouky, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíci pudinkového prášku, 100 g cukru krupice, 2 velká vejce, 1 lžíci rostlinného oleje nebo rozehřátého másla, 1 lžičku vanilkového extraktu, špetka soli a 50 ml mléka. 

Postup: Všechny ingredience na vafle vyšlehejte ve velké míse, dokud nevznikne hladké těsto. Přikryjte je a nechte 1 hodinu odpočívat v chladničce. Pánev na vafle nebo plotýnky vaflovače  potřete trochou oleje a zahřejte. Jakmile se rozpálí, nalijte do nich polovinu těsta a rovnoměrně naplňte každý otvor. Přiložte víko vaflové pánve a zavřete. Vafle smažte 1 a ½-2 minuty z každé strany dozlatova. Poté vafli vyjměte, ještě teplou ji srolujte do tvaru kužele a vložte do sklenice, aby stála ve svislé poloze. Mezitím připravte druhou vafli. 

Hotové vafle už jen stačí naplnit ovocem, šlehačkou, zmrzlinou, nutellou a dalšími dobrotami. Na ozdobu se pak hodí nadrcené sušenky, různé polevy, bonbony marshmallow, ořechy, strouhané čokoláda nebo různé cukrové posypky. To hlavní je, aby byly vafle co nejnazdobenější. A pokud úplně sladkému nefandíte, klidně si do nich naskládejte sýr, šunku, různé druhy zeleniny, trhané maso, slaninu, cibulku či volské oko a vše pak zalijte nějakým dresinkem. A máte nápaditý oběd, který spořádáte kdekoliv venku. U slané verze jen nezapomeňte v těstě vynechat cukr. 

Náš tip: Klasické vafle si pak můžete připravit podle našeho video receptu

Zdroje informací: 
Bbcgoodfood.com
Thekitchn.com
Appledaily.com

 

Recepty k tomuto článku