Bublanina je typický letní moučník s čerstvým ovocem, který zvládne i začátečník
Na zahradě vám pomalu dozrávají třešně, jahody nebo rybíz a vy přemýšlíte co z nich připravit? Ukážeme vám jednoduchý recept na bublaninu, který zvládne i naprostý začátečník a výsledek je zaručen.
Bublanina je jeden z neoblíbenějších pečených moučníků v létě - je lehká, vláčná a nadýchaná jako peřinka. Receptů na ni existuje celá řada. Můžete udělat olejovou, šlehačkovou, tvarohovou nebo s jogurtem. Podle toho, co máte zrovna doma. Pokaždé ale vytvoříte chutnou sladkou tečku k odpolední kávě.
Výběr ovoce je zcela na vás
Do bublaniny můžete použít jakékoliv sezonní ovoce, které vám právě uzrálo na stromech či vyrostlo na záhoncích. Mezi nejčastěji používané patří třešně, jahody, meruňky, borůvky nebo rybíz. Její výhodou je, že chutná výborně i s ovocem, které jste si uschovali do mrazáku. Pochutnat si na ní tedy můžete i v zimě.
Šlehačková bublanina
Receptů na bublaninu je mnoho. My jsme pro vás vybrali hrníčkový recept na šlehačkovou bublaninu, která je jemná, nadýchaná a díky šlehačce není až moc sladká.
- Potřebovat budete 2 hrnky hrubé mouky, 3/4 hrnku cukru, 1 prášek do pečiva, 4 vejce, 250 ml smetany ke šlehání, ovoce, tuk na vymazání plechu a hrubou mouku na vysypání.
- Celá vejce utřete s cukrem, přidejte mouku, prášek do pečiva a po částech vmíchejte smetanu. Vše řádně promíchejte.
- Těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech.
- Poklaďte ovocem a pečte ve vyhřáté troubě na 160 °C přibližně 30 minut.
- TIP: Pokud do bublaniny zvolíte kyselejší ovoce např. rybíz, je vhodné ovoce prosypat cukrem.
Pokud jste úplný začátečník, s pečením bublaniny vám pomůže následující video-recept.
Komentáře