Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Twisted bacon aneb Zakroucené tyčinky ze slaniny. Díky této fintě z Tik Toku bude slanina úplně nejkřupavější
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Máte večer u televize chuť na nějakou slanou křupavou dobrotu. A co si místo chipsů dát zatočené slaninové tyčinky? Tato masová delikatesa je jedním z nejnovějších trendů na sociálních sítích. Je neskutečně dobrá a klidně si ji můžete dopřát, i kdybyste drželi nízkosacharidovou dietu. 


Jak opéct snídaňovou slaninu?

Tyčinky ze slaniny zatočené do spirály jsou v poslední době jedním z virálů sociální sítě Tik Tok, na níž je videí s twisted bacon nepočítaně. Hlavní myšlenka spočívala v tom nějak zpestřit snídani. Výborně setahle křupavá dobrota hodí k snídaňovým vajíčkům na všechny způsoby. Klidně ji ale můžete podávat jako zajímavou ozdobu k mnoha jiným pokrmům - k toastům, bagetám, pečeným bramborám, do salátu.

Postupně se tato křupavá delikatesa stala rovněž oblíbenou pochutinou, kterou si mnozí vychutnávají samotnou místo tyčinek. Když ji totiž namočíte do nějakého dipu (třeba javorového), budete nadšeni. 

@houseofketo My viral TikTok #twistedbacon ♬ Poison - Bell Biv DeVoe

Rychlovka i pro dietáře

Twisted bacon přesně splňuje pravidlo Tik Toku, je to super vynález, který je ale hotový za pár vteřin. Jde vlastně jen o tenké plátky slaniny, které se stočí do spirály a pečou se na pánvi nebo na plechu v troubě. Na plechu je to ale úplně nejlepší, tam můžete slaninových spirálek udělat mnohem víc najednou. Původně tato rychlovka vznikla jako varianta, jak docílit ještě křupavější slaniny a na Tik Toku byla představena na profilu House of Keto. Kouzlo tkví v tom, že se v prohlubních spirály zachytí tuk, což způsobí, že se vytvoří mimořádně křupavé kousky, které ovšem zůstanou i krásně šťavnaté.

Jak na slaninové spirálky?

Příprava twisted bacon je úžasná už jen v tom, že na ni potřebujete v základu jen jednu ingredienci, a to slaninu. I když i ji můžete  dochutit a vytvořit si tak jen o trochu jinou delikatesu. Nejtěžší na celé přípravě je jen stočení slaniny. I to je ale poměrně snadné. Stačí jen plátek přidržet za jeden konec, druhou rukou za druhý a stočit jej směrem nahoru, aby vznikla spirála.

Ta může být pevnější i volnější. Ta pevnější je křupavější, ta volnější víc „žvýkací“. Jednotlivé kousky pak dávejte na plech vyložený pečicím papírem těsně vedle sebe, aby se spirály nerozmotaly. Pak už zbývá jen upéct slaninu hezky dokřupava při vyšší teplotě kolem 180 °C. Nejprve ji pečte asi 20 minut, pak slaninu pomocí kleští otočte a dopékejte dalších 20 minut, aby se rovnoměrně opekla ze všech stran

Vylepšete slaninu cukrem nebo sirupem

Twisted bacon je vynikající sama o sobě, dá se ale různými způsoby dochutit a vylepšit. V případě dochucování myslete na to, že pokud se chystáte přidat suché příchutě (tedy koření), můžete je přidat před pečením.

S mokrými příchutěmi (různými omáčkami) je to však trochu jiné. V jejich případě je nejlepší vytáhnout slaninu z trouby 5 minut před dopečením a pak ji potřít štětcem na pečivo. Vraťte ji zpět do trouby a pečte ji posledních 5 minut. Chcete-li docílit nějaké zajímavé chuti, můžete smíchat hnědý cukr a kajenský pepř. Pak už jen posypte slaninu před pečením touto směsí  a upečete. Vznikne vám přímo geniální kombinace sladkého a pikantního

Protože se ke slanině sladká chuť hodí, můžete i jednotlivé spirálky před pečením posypat pouze hnědým cukrem, cukrem smíchaným se skořicí, nebo pokapat javorovým sirupem. Slanina pak bude po upečení krásně zkaramelizovaná a ještě lepší. Pokud k javorovému sirupu přidáte chipotle prášek, vytvoříte dokonalou kouřově sladkou kombinaci. Trochu pikantnosti dodáte smícháním srirachy s trochou oleje a medu nebo javorového sirupu. Slaninové spirály je možné podávat i s dresinkem. Výborně se k nim hodí farmářský, medová hořčice nebo BBQ omáčka

Náš tip: Pokud rádi experimentujete, můžete vychladlou slaninu namočit do rozpuštěné čokolády a pak ji posypejte vločkami mořské soli. Zní to bláznivě, ale rozhodně to stojí za vyzkoušení! 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si