Večeře za 20 Kč pro jednoho: Staročeský pokrm šumajstr z krup voní česnekem, sádlem a majoránkou a nasytí i velké jedlíky
Nejen česká kuchyně má své speciality. Šumajstr neboli šulimajz je jednoduché jídlo z obyčejných surovin, které se tradičně připravuje na Slovácku a Záhoří a je podobné šouletu.
Co je šumajstr
Šumajstr neboli šulimajz je jídlo podobné šouletu. O šouletu, což je variace na téma „hrách a kroupy“a připravuje se i v období půstu, jsme psali nedávno. Šulimajz je podobný. Skládá se z krup, škvarků a luštěnin, tentokrát fazolí.
Článek z magazínu
Proč si dát kroupy
Kroupy dříve tvořily významnou součást české kuchyně. Dnes po nich občas sáhneme, ale stále ne tak často, jak by si zasloužily. Vařené kroupy se používají jako příloha nebo jako zavářka do polévek.
Co jsou vlastně kroupy? Jedná se o zpracovaná celá zrna různých obilovin (oves, pšenice, ječmen nebo pohanka). Tato potravina je plná látek důležitých pro organismus. Z minerálů je to vápník, hořčík, zinek, selen, fosfor, železo, z vitamínů pak vitamíny skupiny B, vitamín E, nechybí ani vláknina, prospěšná pro trávení.
Kroupy můžeme využít jako přílohu, ale také jako součást hlavního jídla tak, jako v případě slováckého šumajstru.
Co je potřeba na šumajstr
Jihomoravský pokrm je také snadný, na jeho přípravu nepotřebujete příliš ingrediencí. Chutné jídlo obsahuje kromě základu v podobě krup, fazolí a škvarků také sůl a pepř. Kromě toho se často využívá osmažená cibulka a česnek.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…

Jak připravit šumajstr
Na čtyři porce si připravte 300 g krup, 200 g různobarevných fazolí, 2 větší cibule, 200 g škvarků, 4 stroužky česneku, 2 lžíce vepřového sádla, majoránka, pepř a sůl. Jak na to? Fazole namočte přes noc do misky s vodou.
Druhý den vodu slijte, do kastrolu nalijte novou vodu a uvařte je. Když budou měkké, tak luštěniny osolte. V druhém kastrolu uvařte v osolené vodě kroupy. Na pánvičku dejte sádlo a nechte rozehřát. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Cibuli přesuňte do rozpáleného tuku. Když zesklovatí, přidejte škvarky a prohřejte je.
Uvařené kroupy dejte do mísy, přidejte fazole, utřete česnek a dejte ho k luštěninám, nasypte cibuli se škvarky a vše dobře promíchejte. Podle potřeby opepřete a osolte. Můžete přidat i v dlani promnutou majoránku.
Náš tip: Celkové náklady na jídlo jsme podle aktuálních cen propočítali zhruba na 80 Kč. Pořádná porce pro jednoho tak vyjde na 20 Kč.
Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz
https://cs.wikipedia.org
https://www.youtube.com
https://www.kaloricketabulky.cz
Témata: kroupy, fazole, luštěniny
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Výborné fazole pod peřinkou: Zapečené s rajčaty, uzeným nebo hovězím chutnají fantasticky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová krkovice z pomalého hrnce zavařená do zásoby
Přidáno před 14 hodinami

Hummus s mletým masem - izraelská Hamshuka
Přidáno před 20 hodinami

Květák s cizrnou, fazolkami, hráškem a kokosovým mlékem
Přidáno 29. 5. 2023 09:56

Guláš z hlívy ústřičné s rajčaty, žampióny a mandlemi.
Přidáno 29. 5. 2023 00:01

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno 28. 5. 2023 11:21

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno 28. 5. 2023 10:53
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.