Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Hrníčková pařížská bábovka voní po čokoládě, je úžasně vláčná a na přípravu neskutečně snadná
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Milujete bábovky, ale vadí vám, když jsou suché? Tahle není! V těstě je lahodná pařížská šlehačka a díky tomu je výsledný moučník krásně vláčný. Navíc jde o hrníčkový recept, který se snadno připravuje. Tak zkuste, třeba vám právě tahle bábovka zachutná.


Hrníčkové recepty 

U nás jsou velice oblíbené, ačkoliv profesionální cukráři, včetně Josefa Maršálka, je neradi vidí. Podle nich je totiž každý hrníček jinak velký, proto takto péct nelze. Amatérské domácí cukrářky naopak vědí, že když na jeden recept použijeme vždy jeden stejný hrníček, obvykle to klapne. Navíc, standardní obsah hrníčku je 250 ml a s tím se tak nějak u těchto receptů počítá. 

Bábovka podle mojí maminky 

Recept na tuhle bábovku mi kdysi předala moje maminka. Já dodržuji základ, ale ráda si s ním zároveň hraju. Proto mě napadlo vyměnit mléko za smetanu ke šlehání, a ještě navíc pařížskou! Byl to pokus, který vyšel.

Bábovka je uvnitř díky pařížské šlehačce a kakau krásně tmavá a kombinace oleje a smetany ji činí neskutečně vláčnou. To celé ještě uzavírá čokoládová poleva, takže pro čokoholiky učiněný ráj v ústech. A tady už je slíbený recept.

Pařížská čokoládová bábovka

Na těsto budete potřebovat: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1kelímek pařížské smetany a mléko na dolití, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr a 2 lžíce kakaa.

Na dohotovení pak: Tmavou čokoládovou polevu v sáčku, případně mandlové plátky na dozdobení

Postup:

  1. Všechny sypké suroviny promícháme. Přidáme tekuté suroviny, kelímek pařížské smetany nalijeme do hrníčku a dolijeme mlékem tak, aby se hrníček naplnil zhruba 1 cm pod okraj. Přidáme k sypkým surovinám a vše metličkou řádně promícháme.
  2. Do vymazané a moukou vysypané bábovkové formy nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních, dokud špejle zapíchnutá do těsta nevyjde suchá. Po upečení necháme zcela vychladnout a pak vyklopíme. 
  3. Čokoládovou polevu rozehřejeme dle návodu na obalu a bábovku s ní přelijeme. Posypeme mandlovými plátky a jakmile poleva ztuhne, krájíme na porce a podáváme. 

Moje tipy:

  • V případě kypřicího prášku používám vždy ten s vinným kamenem, v moučníku pak není cítit. U běžného prášku vnímám při ochutnáni na jazyku trochu divnou pachuť. 
  • Bábovku lze ještě pozměnit, když ji naplníte krémem z arašídového másla. Na ten stačí smíchat arašídové máslo s cukrem a jakmile budete vlévat těsto do formy, vlévejte je po částech a vždy lžičkou přidejte mezi těsto trochu arašídového krému. V bábovce to pak vytvoří zajímavá "překvapení". 
  • Čokoládová, nebo i jakákoliv jiná, poleva uzavře upečený korpus a pomůže jej uchovat déle vláčný. Navíc v tomto případě ještě umocní chuť čokolády. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat