Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny: Koprová omáčka je skvělá se svítkem. Jak jej připravit?
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Koprová omáčka patří mezi oblíbené české omáčky. Obvykle se podává s knedlíkem. Už jste ji ale vyzkoušeli se svítkem? Tahle dnes už neobvyklá příloha bývala typický kdysi v některých českých regionech. Zkuste koprovku tak, jak ji milovali naši předkové!

Poctivá koprová 

Stejně jako na svíčkovou, i na koprovku má každá rodina svůj systém a hlavně svůj recept. Následující řádky tedy berte spíš jako tipy, jak udělat koprovku tak, aby chutnala opravdu famózně. Řiďte se ale samozřejmě chutěmi vaší rodiny. Mně se osvědčilo, když zásmažku z másla a mouky zalévám masovým vývarem. Obecně na vývar nedám dodpustit, dodá lepší chuť mnoha omáčkám, je s ním skvělé rizoto a vylepší i obyčejné vařené brambory. Proto jej mívám vždycky v mrazničce, v kostkách na led. Pak s ním lze kdykoliv cokoliv dochutit. Do koprovky jej ale potřebuju víc než jen pár kostek. Proto postupuji jinak. 

Když chci vařit koprovku, spojím to s koupí kuřete, to rozporcuji, něco uložím do mrazničky a ze skeletu uvařím silný vývar. Část použiju na polévku a část nechám právě do koprové omáčky. Možností je samozřejmě koupit hovězí maso, z něj uvařit polévku a maso použít do koprovky. V naší rodině ale hovězí moc nefrčí, proto volím tuhle cestu. Jak tedy na koprovku? Budete potřebovat: 4 lžíce hladké mouky, 50 g másla, 250 ml vývaru, mléko a smetanu ke šlehání podle hustoty omáčky, cukr, sůl, ocet a čerstvý kopr.

Postup: V hrnci nechte rozpustit máslo, na něm osmažte mouku do krémové barvy (ne víc!) a zalijte ji vývarem. Důkladně rozšlehejte, přidejte sůl, trochu cukru a koprové stonky a za stálého míchání vařte. V průběhu vaření přilévejte mléko a smetanu tak, aby omáčka měla ideální konzistenci. Tedy, aby nebyla moc říká ani hustá. 

Poté stonky vyjměte a přidejte do omáčky nadrobno nasekané lístky čerstvého kopru. Před podáváním dochuťte omáčku krátce svařeným octem (ztratí tak svoji palčivost) nebo citronem. Výsledná chuť by měla být sladko slano kyselá. Všeho tak akorát. K omáčce podávejte pošírované nebo natvrdo uvařené vejce a svítek. Ten jsem já objevila až v dospělosti, ale úplně jsem se do něj zamilovala. Oproti knedlíku je svítek mnohem jemnější, nadýchanější a vláčnější a ke koprovce se skvěle hodí. Navíc je ještě rychleji hotový. 

Možností, jak svítek dělat, je více, ale v zásadě platí, že na 1 vajíčko byste měli dát jednu lžíci hrubé mouky nebo krupice. Další postup je variabilní a já vám opět nabídku svoji verzi. Zkoušela jsem jich více a tahle mi nejvíc vyhovuje. 

Svítek jako od babičky 

Svítek býval dříve v některých částech naší země běžnou přílohou ke koprovce. A dělával se také jako vložka do polévky nebo někde i jako sladký dezert. Tak variabilní tohle těsto je! Co na svítek potřebujete? Mnou vyzkoušená verze je: 3 vejce, sůl a 3 lžíce krupice (hrubé mouky). Jak na to? Bílky ušlehejte dotuha. Žloutky prošlehejte a pak k nim vmíchejte sůl a mouku. Nakonec vmíchejte sníh z bílků.

Těsto vlijte na pánev s rozehřátým máslem, krátce zapečete, asi minutku, a pak dejte svítek dopéct do vyhřáté trouby (180 stupňů). Musíte mít pánev, kterou lze dát do trouby! Svítek podobně vypadá a z trouby to podobně voní, jako když pečete štěpánskou omeletu. Zhruba do 10 minut je hotovo, svítek je na povrchu zlatavý. Pak jej i s pánví vyjměte a v pánvi zalijte vroucí osolenou vodou. Přikryjte pokličkou a nechte nabobtnat. Průběžně kontrolujte, je-li potřeba, vodu dolévejte. Ve výsledku je svítek měkký a krásně nadýchaný.

Nakrájejte jej na trojúhleníčky a podávejte ke koprovce. Z této porce vyjde příloha pro tři lidi. Koprovku můžete samozřejmě podávat s vařeným hovězím masem, nebo s již zmíněným pošírovaným vajíčkem. Recept na pošírované neboli ztracené vajíčko najdete zde

Můj tip: Svítek lze udělat i jednodušeji. A sice, že v misce pouze smícháte celá vejce, sůl a krupici a tohle těsto pak usmažíte v rozehřáté pánvi na másle z obou stran. Následně svítek opět zalijete vroucí osolenou vodou. Krok se šleháním bílků, který dělám já, je krok navíc, ale svítek je pak mnohem nadýchanější. Tak se rozhodněte sami, která verze vám bude vyhovovat víc. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

Recepty k tomuto článku