Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Keříčkové fazolky se hodí pro každý záhonek. Nejsou náročné na pěstování a zralost poznáte podle rozlomení lusků
Zdroj: Alena Kunclová, Toprecepty.cz

Uvolnilo se vám místo v záhonku po sklizni jarní zeleniny nebo přemýšlíte, co ještě na zahrádce nemáte? Tak sáhněte po fazolkách, zrovna je jejich čas. Pěstování není náročné a dařit se jim bude i v nádobách. Pokud si rádi jako přílohu dáte fazolové lusky či rádi grilujete zeleninu, tak směle do toho.

Keříčkové či tyčkové, žluté nebo zelené?

Fazol zahradní je velmi oblíbená zelenina zejména pro nezralé lusky, které si s oblibou v kuchyni chystáme. Lusky mohou být zelené, žluté či dokonce fialové. Fazoly rozdělujeme na keříčkové či tyčkové, oboje mohou mít uvedené barvy lusků. Tyčkové mají větší výnosy (což souvisí i s delší vegetační dobou a možností postupné sklizně), vyžadují však oporu – skvěle jim bude třeba u plotu či dokonce se mohou šplhat po zábradlí balkonu, kde vám dokáží vykouzlit stín či soukromí.  

Keříčkové vyséváme ve sponu 30x40 cm do hnízd po třech semenech. Mají kratší vegetační dobu, rychlý nástup do plodnosti a úrodu koncentrovanou do kratšího časového období. Je tedy dobré si výsev rozložit a dělat jej opakovaně ve dvou až třítýdenní intervalech a budete mít o úrodu postaráno po celou sezonu.

Vyséváme na slunce až do půlky prázdnin 

Fazoly mají rády teplo, vyséváme nejdříve v květnu a končíme během první poloviny července. Možností je domácí předpěstování, ovšem ven mohou až v okamžiku, kdy pomine hrozba mrazíků. Pozdější výsev už bude ve znamení nejisté úrody, neboť fazoly mají raději teplo a během září už nebývá počasí nejjistější. Semena jsou poměrně tvrdá.

Proces urychlíme, když je necháme přes noc namočené ve sklenici s vodou, příp. můžeme semena zdrsnit brusným papírem, pak spolehlivě vyklíčí. Jsou rády za stabilní prostředí, nesnesou ani příliš sucho, ale ani velké zamokření (začnou se jim při těchto častých změnách kroutit listy). Na choroby však fazoly příliš netrpí. Vhodnými sousedy fazolí na zahradě jsou jahody, rajčata či špenát, nevhodnými naopak cibulová zelenina či hrách. 

A kdy začneme sklízet

Keříčkové fazole mají koncentrovanou dobu sklizně a na keříčku sklízíme stěží pár týdnů, poté dál nenakvétá a jeho poslání končí. Sklízíme v závislosti na době výsevu, a to od července do září. Zralost lusků zkusíme dle rozlomení. Ve správné zralosti je lom hladký a kolmý, bez vláken. Přezrálé už nejsou ke konzumaci v luskové podobě moc dobré a můžeme je nechat přezrát a poté vysušit - nechat na semeno nebo ke konzumaci.

Vyloupané fazole lze po namočení a uvaření konzumovat stejně jako polní fazole určené pro sklizeň zrna. A nezapomeňte, že lusky i semena jsou v syrovém stavu jedovaté. Jed se rozkládá až tepelnou úpravou.

Fazole na balkoně na vaření i na parádu

Keříčkové fazole mají výšku kolem 40 cm a bez problémů zvládnou růst i v květináči či truhlíku. Hnojení moc nevyžadují (pokud jim chcete přilepšit, tak do substrátu přimíchejte trochu kompostu). Ovšem pozor na správnou zálivku, nenechte fazole vysychat a odstraňujte plevel. Fazole potřebují slunečné stanoviště, ale zvládnou i polostín. 

Nemůžete se rozmyslet, jakou vybrat odrůdu? Tak zkuste barevnou směs a dočkáte se jak zelených, žlutých, tak i fialových lusků. Barva semen odpovídá barvě lusků, takže nebude úplně překvapeni, co vám vyroste, ovšem pochutnáte si náramně.

Zdroje informací:

Kniha Zelenina na zahrádce, Dolejší A.
www.dobrasemena.cz: Fazole

Časopis Naše krásná zahrada, 6/2022

NZIP.cz: Fazole, fazolky, hrách

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více