Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty ze zelených fazolek: Zkuste je podle Marcela Ihnačáka nebo zapečené se strouhankou
Zdroj: Toprecepty, aja.g

Zelené fazolové lusky jsou delikátní zelenina. Pokud jste si je zatím moc neoblíbili, dnes vám dáme šanci to změnit. Představíme vám tři recepty, z nichž si vybere každý podle své chuti! A jeden je lepší než druhý, za to ručíme!

Proč jíst fazolky?

Důvodů je vskutku mnoho. Fazolky patří mezi dietní a zdravou zeleninu, ve 100 gramech obsahují jen 115 kJ, ale zato mají hodně vlákniny, vitaminů a minerálů. Zelené fazolové lusky jsou podle magazínu Vím, co jím bohaté na vitamíny C, A a K, z minerálních látek pak obsahují železo, vápník, hořčík, draslík a mangan. Jejich konzumace prospívá diabetikům, těm, kteří potřebují zhubnout a všem, kteří se chtějí stravovat zdravě. Ale nejen to. V oblibě je mají i špičkoví šéfkuchaři a gurmáni. Fazolky jsou totiž také mimořádně lahodné. Mnozí lidé je odmítají, protože je mylně zařazují do škatulky luštěnin. Ovšem tam zelené fazolky nepatří, jde skutečně o zeleninu, navíc velmi jednoduchou na přípravu.

Jak je připravit

U fazolek si musíte dát pozor jen na dvě věci: je potřeba je nejdříve zbavit případných dřevnatých tuhých částí a stopek, a pak  je tepelně upravit. Dlouhé vaření jim přitom neprospívá, stačí je jen krátce blanšírovat, tedy povařit ve vroucí osolené vodě, přibližně 5 minut. Pak už je hned můžete konzumovat, třeba na způsob chřestu se strouhankou, šunkou či holandskou omáčkou, anebo lze takto krátce předvařené fazolky dál upravovat. Nejjednodušší je opéct je jako přílohu k masu.

Fazolky se slaninou podle Marcela Ihnačáka

Slavný slovenský michelinský šéfkuchař Marcel Ihnačák ve své knize Zelenina, moje láska popisuje přípravu kuřecích prsou s brynzou doplněných opečenými fazolkami. Tahle příloha se ovšem hodí k jakémukoliv masu v minutkové úpravě, klidně ji lze servírovat také k pečenému kuřeti nebo k mnoha grilovaným dobrotám z masa. Jak na to? Očištěné fazolky vařte v osolené vodě 5 minut, pak je sceďte a nechte řádně okapat. Poté je opečte v pánvi na trošce olivového oleje, osolte, opepřete a dochuťte chilli papričkou. Jinou, taky dobrou, variantou je opéct v pánvi nakrájenou anglickou slaninu a k ní pak přihodit předem uvařené fazolky. Anebo zkuste fazolky jako hlavní pokrm!

Zapečené se strouhankou

Jak už jsme uvedli výše, fazolky se dají dobře připravit na způsob chřestu, tedy uvařené a posypané opraženou strouhankou. Tenhle recept jde ale ještě o krok dál. Fazolky se hezky obalí v opečené strouhance a následně se zapečou s vajíčky. Výsledkem je šťavnaté, velmi syté jídlo, ke kterému ani nepotřebujete přílohu. Jak na to? Potřebujete 600 g čerstvých zelených fazolek, dále 50 g strouhanky, máslo na osmažení a 4 vejce na zapečení. Fazolky očistěte a vařte ve vroucí osolené vodě 4 minutky. Poté je sceďte a nechte okapat. Na másle opražte strouhanku do zlatohněda a smíchejte ji s fazolkami. Směs promíchejte opravdu důkladně, aby strouhanka fazolky co nejvíce a ze všech stran obalila. Poté fazolky se strouhankou vsypte do vhodného pekáče a zalijte rozšlehanými osolenými vajíčky. Dejte zapéct do trouby vyhřáté na 190°C. Podávejte klidně jen tak se zeleninovým salátem, anebo dejte k fazolkám ještě jako přílohu uvařené brambory.

Fazolky na smetaně

Receptů na fazolky na smetaně je více, my vám představíme náš nejoblíbenější. Jak na to? Fazolky (asi půl kila) nejdříve uvařte ve slané vodě a sceďte. Vodu ale nevylévejte. Nechte ji vychladnout a dejte bokem. Pak v pánvi na 30 g másla zpěňte lžíci hladké mouky a osmažte dozlatova. Zalijete 150 ml vývaru z fazolek, dobře prošlehejte a za stálého míchání provařte asi 5 minut. Pak přilijte 100 až 150 ml smetany, přidejte uvařené fazolky a opět krátce povařte. Fazolkovou omáčku podávejte s vařeným vejcem a vařenými bramborami.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více