Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak pěstovat fazole? Důležitý je výběr odrůd a správný postup při pěstování i sklizni
Zdroj: Pixabay, Paul Brennan

Fazole patří mezi rostliny, které nejčastěji pěstujeme na našich zahradách. V naší kuchyni se mohou uplatnit buď ve formě nedozrálých lusků nebo jako zralá semena. Přestože pěstování fazolí není složité, nemusí se podařit, protože má svá pravidla.

Fazole jsou ceněné pro obsah látek důležitých pro naše zdraví. Mají vysoký podíl bílkovin a vlákniny, proto jsou oblíbenou surovinou naší kuchyně. Důležité jsou i pro diabetiky, protože snižují hladinu cukru v krvi. Semena fazolí se dají levně koupit, z toho důvodu se při našem zahradním pěstování vyplatí zaměřit především na sklizeň nedozrálých lusků, které využijeme do různých omáček, polévek, zapékaných jídel a salátů.

Jaké fazole pěstovat?

Na začátku je důležitý výběr semen. Podstatné je, jestli budeme pěstovat fazole na lusky nebo na semeno, dále je třeba zvážit buď pěstování keříčkových nebo tyčkových odrůd

  • Při pěstování fazolí na lusky často sáhneme po fazolích keříčkových, vhodné jsou ale i tyčkové, jen musíme zvolit vhodnou odrůdu. 
  • Keříčkové fazole mají kratší, ale velmi intenzivní období sklizně, tyčkové nakvétají déle, stejně tak jejich sklizeň pokryje delší období. 
  • Tyčkové fazole plní kromě užitkové funkce i funkci okrasnou, případně oddělují části zahrady. Musíme počítat s tím, že potřebují pevnou a dostatečně vysokou oporu. Oblíbené je např. pěstování v "pyramidách". U tyčkových odrůd můžeme čekat vyšší úrodu, zároveň jsou při pěstování náročnější na živiny než odrůdy keříčkové.
  • Kromě základního rozdělení fazolí na tyčkové a keříčkové se jednotlivé odrůdy liší velikostí rostlin a zbarvením květů, dále velikostí, zbarvením a dalšími vlastnostmi lusků. Některé lusky jsou zelené, jiné žluté nebo fialové. Výrazné rozdíly jsou i v tvarech, velikosti a zbarvení semen. Některá jsou na pohled velmi krásná.

Pěstování fazolí je náročnější než pěstování hrachu a má svá pravidla, která je třeba dodržet, jinak skončí zklamáním.

  • Fazole vyséváme teprve když se půda oteplí, obvykle až v polovině května. Dřívější výsevy raději přikryjeme netkanou textilií, protože ranní mrazíky jsou pro fazole nebezpečné. Pěstujeme je na stejném místě až po několika letech (3–4 roky), abychom je chránili před přezimujícími škůdci. Klíčení fazolí urychlíme, když je den předem namočíme a půdu po výsevu udržujeme vlhkou. Fazole lze vysévat ještě v průběhu června.
  • Fazole vyséváme do hnízd vždy po několika fazolkách (3–5 fazolí), počítáme s tím, že ne každá vyklíčí.
  • Fazole pěstujeme na slunném místě, ale snesou i polostín. Vyséváme je do výživné, kypré a dobře propustné půdy, kterou předem dobře opracujeme. Nevhodnými sousedy jsou hrách, cibule, česnek a pór. K tyčkovým odrůdám můžeme dát hned při výsevu oporu.
  • Především v průběhu počátečního růstu fazole okopáváme a udržujeme bez plevelů. Vhodné je i mulčování, ale pokud se v okolí vyskytuje mnoho slimáků, mulč pro ně vytvoří příjemný pobyt a tito škůdci se rádi pustí nejen do listů, ale i do fazolových lusků. Rostliny stojí obvykle vzpřímeně a oporu nepotřebují. Nicméně před vylamováním keříčkové odrůdy ochrání natažený provázek přes celý řádek, mezi dvěma kolíky.
  • Prospěje jim i zálivka, sice méně častá, ale důkladná. Vláha je důležitá především při klíčení, kvetení a nasazování plodů. Vláhu potřebují lusky i během růstu, při suchém a horkém počasí získají nepříjemnou "gumovatost" a ztratí křehkost.

Sklizeň fazolových lusků a semen

Sklizeň fazolových lusků je rychlá a pohodlná, více času zabere jejich následné zpracování.

  • Fazole na lusky sklízíme, když dostatečně narostou, ale zatím se v nich netvoří pevná semena. Sklízíme je opatrně, abychom neponičili celé rostliny. Sklízet maličké lusky se nevyplatí, protože ještě mohou narůst a tím je z nich větší užitek. Lusky keříčkových fazolí sklízíme opakovaně, obvykle ve dvou až třech hlavních vlnách. Pak už jen dosbíráme několik zbývajících. Rostliny po sklizni zkompostujeme, znovu již plodit nebudou. 
  • Můžeme si nechat několik lusků dozrát na semeno, abychom je další rok nemuseli kupovat. 
  • Fazole na semeno sklízíme, když lusky zasychají, tím získají pevnost a křehkost. Dají se pak snadno vylupovat. Při podzimním ochlazení a vlhkém počasí lze lusky buď otrhat a dosušit na bedničkách pod střechou, nebo sklidit celé rostliny a zavěsit je k dosušení. Pokud jich ale pěstujeme více, raději sklízíme pouze lusky.

Využití fazolí v kuchyni

Fazole přináší do naší kuchyně celou řadu zajímavých možností uplatnění.

  • Sklizené lusky zbavíme obou konečků, umyjeme a nakrájíme na potřebnou velikost. Záleží na nás, jestli nadrobno nebo na větší kousky.
  • Některé odrůdy vytváří tuhá vlákna, která je nutné z lusků nejprve odstranit, jedná se především o tyčkové odrůdy a zralejší lusky. Zpracování keříčkových odrůd je proto snazší.
  • Fazolové lusky používáme do tepelně upravených jídel co nejdříve po sklizni, případně je pro krátkodobé skladování uložíme do chladničky.
  • Vyšší úrodu lusků snadno zmrazíme, případně sterilujeme ve sladkokyselém nálevu.
  • Fazole (lusky i zrna) obsahují jedovaté látky, které se rozloží teprve varem, proto fazole nikdy nejíme syrové, na rozdíl od hrášku.
  • Zralá semena fazolí nejprve dobře prosušíme a pak skladujeme ve sklenicích, do kterých se nemohou dostat škůdci. Použijeme na nový výsev a ke konzumaci.

Na závěr pro vás máme recept na využití zelených fazolek v kuchyni. Připravit si je můžete podle následujícího videa.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více