Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dovolenková sezona se rozjíždí a tak spousta z nás brzy odletí někam k moři. Rozhodli jsme se proto otestovat, jak chutná jídlo na palubě letadla, a to konkrétně u českého dopravce Smartwings. Máme pro vás praktické tipy, jak dostat vodu do letadla zcela zdarma, jak si poradit s vroucím pokrmem i co se hodí mít přibaleno z domova.

Vzhůru na palubu!

Dovolená je jen jednou (nebo párkrát) za rok, a tak bychom si ji měli užít a začít můžeme klidně už na cestě. Kdo míří do Chorvatska autem nebo autobusem, ten se vybaví jídlem z domova, nebo využije benzinek u cesty.

Stále více lidí každý rok ale dává přednost pohodlnému cestování k moři letadlem. Byť ve většině případů nejde o dlouhé lety, stejně nějaký čas zabere cesta na letiště i odbavení a čekání na let, proto se může stát, že po vzlétnutí mnohým vyhládne. A upřímně, jídlo na palubě samotný let i zpříjemní a tak trochu taky zmírní případné obavy. 

Jídlo v letadle: Jaká je nabídka?

Otestovali jsme jídlo na letu do Tuniska u českého dopravce Smartwings, který u nás v době dovolených přepraví každý rok takzvanými charterovými lety suverénně nejvíc cestujících. U Smarwings si můžete jídlo rezervovat už předem a nabídka je mnohem pestřejší i zdravější než v takzvaném palubním menu. 

Na druhé straně je ale podstatně dražší. Například "balíček" sestávající z kojenecké výživy, nápoje a banánu vás vyjde na 340 Kč, 12 ks ovocných špízů na až skoro neuvěřitelných 640 Kč. 

V tomto kontextu vypadají velká plněná bageta, panini nebo těstoviny s omáčkou v ceně 125 Kč z nabídky palubního menu jako z laciného kraje. Pochopitelně, že nejlevnější je nachystat si jídlo doma. Když ale zapomenete, nebo se vám nechce či z jakéhokoliv důvodu to nejde, občerstvení na palubě přijde vhod. 

V ceně i modré z nebe 

Do Tuniska jsme letěli tři a tak jsme si objednali každý něco jiného. Palubní menu nabízí vyloženě Čechy oblíbenou klasiku. Vepřové ze zelím a knedlíkem, těstoviny s boloňskou omáčkou, instantní nudlovou polévku, bagety, zákusky, chipsy a cukrovinky. 

Nic pro dietáře a skoro nic pro vegetariány. Z omezené nabídky lze odpíračům masa vybrat kromě zákusků jen zapečenou sýrovou bagetu panini. Právě po té jsme sáhli a zároveň si objednali i panini "Šunka - sýr" a těstoviny s boloňskou omáčkou a parmazánem. 

Za těstoviny je cena celkem přijatelná. Celých 250 g normálního jídla vás vyjde na 125 Kč, což je běžná suma v restauracích "na zemi". Tady máte, s trochou nadsázky, v ceně i "modré z nebe". Těstoviny i panini byly při otevření opravdu hodně horké. Až tak, že se to nedalo jíst.

Naštěstí jeden spolucestující vymyslel šikovný trik a jídlo pro dítě chladil vtipně pod puštěnou klimatizací, jak můžete vidět v naší galerii. Fintu jsme obšlehli a můžeme s klidem doporučit. Cestující v zadních řadách, na které bagetky možná nevyjdou, si tak mohou díky vzduchotechnice užít aspoň libé vůně a ještě přitom nepřibrat

Každopádně, jídlo bylo (v rámci možností) dobré, a to jak těstoviny, tak panini. Těstoviny nebyly rozvařené, omáčka byla dobře dochucená. V panini s názvem Šunka - sýr bylo ještě pesto, což z jinak poměrně chudě naplněného pečiva udělalo poměrně jedlý pokrm. 

Klasicky dobrý byl i dezert Marlenka, u kterého nás jen trochu zarazil extrémně nafouklý obal. Jak nám sdělila letuška, kvůli tlaku v kabině je to běžný jev.  

Očekávání jsme měli malá, proto jsme nebyli zklamáni. Časy, kdy Fischer i jiní dopravci podávali občerstvení zdarma i na kratších letech, jako byl ten náš, jsou nenávratně pryč. Ale i absence jídla se určitě promítá do cen zájezdů, takže na last minute pořídíte dovolenou i letos do 10 tisíc korun.

Dva tipy na vodu zdarma 

V palubním menu je i nabídka nápojů, ale ta nejmenší voda stojí 59 Kč, plechovka coly (330 ml) pak vyjde na 79 Kč. Jsou ale možnosti, jak přijít k pití zcela zdarma. Tou první je načerpat si vodu hned na letišti z pítek, které jsou až za všemi kontrolami, těsně před vstupem do letadla.

Stačí mít s sebou jen prázdnou PET lahev, se kterou bez problémů projdete. Kdybyste zapomněli, tak v letadle máte nárok na malý kelímek (odhadem tak deci a půl) vody zdarma, což je ovšem strašně málo. Pokud by vám to nestačilo, můžete požádat stevardky o vodu na zapití léku. Musí vám ji poskytnout. 

Užitečné vychytávky do letadla 

Víte, kde v letadle "sedí" nejvíce bakterií? Není to překvapivě na toaletě, ale právě v palubním menu a všem, co najdete v kapsičce u sedadla před vámi. Přesně na tyhle předměty totiž sahá nejvíce lidí. 

Proto se do letadla určitě hodí vlhčené antibakteriální ubrousky. A vhod přijde i obyčejný mikrotenový sáček. Jakmile totiž dojíte nebo dopijete, zůstane na stolečku hromádka odpadků. Než přijde letuška, která je sbírá, můžete je dát do malého vlastního "odpaďáku". 

A malý tip na závěr: chcete-li si z menu něco objednat, udělejte to včas. Občerstvení není naplánováno pro celé letadlo, tak by se mohlo stát, že než si to rozmyslíte, už nic nebude. 

Podívejte se do naší galerie, jak jídlo v letadle vypadá i jak se chladí pod klimatizací: 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více