Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Tuniská polévka chorba frik voní římským kmínem, rajčaty a česnekem a snadno se připravuje
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Chystáte se na dovolenou do Tuniska? Pak určitě vyzkoušejte místní polévku s názvem chorba frik. Je lehká, voní kořením a ochucená citronem i v létě příjemně osvěží. Na přípravu je navíc velice snadná, takže ji po návratu zvládnete uvařit i doma.

Karibik za dostupnou cenu

Asi dvě a půl hodiny letu nás dělí od pláží s bílým pískem a koupání v tyrkysově modrém moři. Tunisku se přezdívá „Karibik pro chudé“ a není to daleko do pravdy. Na last minute zde seženete dovolenou za týden pro jednoho zhruba za 12 tisíc a sezona je v této arabské zemi zhruba od května do října.

Kromě parádního koupání a mnoha slunečných dnů v roce nabízí Tunisko ale také rozmanitou a chuťově výtečnou kuchyni. Ať už v hotelovém resortu nebo v místní restauraci sáhnete po speciálně připraveném kuskusu, smažených taštičkách brik, vaječném bramborovém koláči tajine, nebo slaných bocháncích fricasse, neuděláte chybu.

Voňavé vaření s kořením

Tuniská kuchyně, prolnutá francouzskými vlivy, je zdravá, pestrá a chutná výborně. Základem mnoha jídel je zde rajský protlak, kurkuma, římský kmín, ostrá pasta harissa a koriandr. Tedy nic pro nás neznámého. A to je právě výhoda po návratu z dovolené.

Pokud vám tuniská jídla zachutnala, zvládnete je snadno připravit doma, aniž byste museli shánět nedostupné nebo extrémně drahé suroviny, jako tomu u jiných exotických kuchyní bývá.

Mezi naprosto nejsnazší na přípravu pak patří polévka chorba frik. Jejím základem je cibule, paprika, rajský protlak a česnek. Zdánlivě tak připomíná gulášovku. Ale nenechte se zmást, chorba frik chutná jinak. Je lehčí, zdravější a na přípravu velice variabilní.

Recept na tuniskou polévku chorba frik

Pokud jste měli možnost ochutnat chorbu frik v restauraci, je to ta lepší varianta. Ale ani v hotelu nebývá špatná, jen jde obvykle o „chudší“ verzi. Do polévky potřebujete jednu zvláštní surovinu, a tou je drcená pražená zelená pšenice.

V běžných českých supermarketech sice není k dostání, ale koupíte ji na eshopech nebo v arabských obchodech pod názvy frikeh, freekeh nebo farik. Čtvrtkilový sáček vyjde zhruba na 70 Kč. V Tunisku za stejné množství dáte v přepočtu 10 Kč. Máte-li možnost, určitě si ji tedy přivezte (nebo nechte někým přivézt).

Freekeh sice lze nahradit, ostatně někdy i v Tunisku používají obyčejnou drcenou pšenici, ale chuťově to není úplně stejné. Polévka je daleko lepší s pšenicí zelenou, drcenou a praženou, která dodává jídlu lehce kouřovou příchuť.

Ale pojďme se už pustit do vaření. Na polévku chorba frik budete potřebovat:
1 řapík celeru, 1-2 mrkve, olivový olej, 1 větší cibuli, 400 g kuřecího masa (nakrájeného na kousky), sůl, 2 stroužky česneku, 1 lžíci mleté papriky, 1 lžičku římského kmínu, 2 lžíce rajského protlaku, 1 plechovku drcených rajčat, ½ - 1 šálek pšenice freekeh, koriandr a citron na dokončení.

Jak na to? Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kousky. Olej rozehřejeme v hrnci, přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme maso, sůl, prolisovaný česnek a koření. Společně krátce osmahneme.

Přidáme protlak a zeleninu a zalijeme rajčaty z konzervy. Nakonec dolijeme vodou nebo vývarem a necháme vařit pod pokličkou asi půl hodinky. Poté přidáme pšenici a dovaříme, dokud pšenice nezměkne a polévku částečně nezahustí. Dle hustoty polévky ji případně doředíme vodou či vývarem. Nakonec přidáme natrhané lístky čerstvého koriandru.

Chorbu frik podáváme s klínkem citronu, aby si každý strávník mohl svoji porci dochutit podle sebe.

Moje tipy:

  • Polévku jsem vařila mnohokrát a v mnoha variacích. Není nutné vždy dávat maso, lze připravit dobrou i bezmasou variantu. Anebo naopak místo kuřecího lze použít maso jehněčí.
  • Úspornou verzí je použít obrané kuřecí maso z vývaru a vývarem zalít základ polévky. Takto bude chorba frik mnohem chutnější.
  • Řapíkatý celer je velmi aromatický a sama jej někdy nepoužívám. Když jej vynecháte, nic se nestane, na polévce je důležité použité koření a pšenice.
  • Do polévky se někdy přidává také cizrna. Tato luštěnina je v tuniské kuchyni velmi oblíbená.
  • Koriandr lze nahradit hladkolistou petrželkou. Pokud neseženete pšenici freekeh, použijte drcené ječné kroupy.
  • Citron k podávání je absolutní nutnost. Každý si rozhodne, kolik jej do polévky dá, ale za sebe se přimlouvám – alespoň to zkuste. Polévka bez citronu nebo s ním chutná diametrálně jinak!

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více