Holka u plotny radí: Tuniská polévka chorba frik voní římským kmínem, rajčaty a česnekem a snadno se připravuje
12. 6. 2023 Vaření
Chystáte se na dovolenou do Tuniska? Pak určitě vyzkoušejte místní polévku s názvem chorba frik. Je lehká, voní kořením a ochucená citronem i v létě příjemně osvěží. Na přípravu je navíc velice snadná, takže ji po návratu zvládnete uvařit i doma.
Karibik za dostupnou cenu
Asi dvě a půl hodiny letu nás dělí od pláží s bílým pískem a koupání v tyrkysově modrém moři. Tunisku se přezdívá „Karibik pro chudé“ a není to daleko do pravdy. Na last minute zde seženete dovolenou za týden pro jednoho zhruba za 12 tisíc a sezona je v této arabské zemi zhruba od května do října.
Kromě parádního koupání a mnoha slunečných dnů v roce nabízí Tunisko ale také rozmanitou a chuťově výtečnou kuchyni. Ať už v hotelovém resortu nebo v místní restauraci sáhnete po speciálně připraveném kuskusu, smažených taštičkách brik, vaječném bramborovém koláči tajine, nebo slaných bocháncích fricasse, neuděláte chybu.
Mohlo by vás zajímat
Voňavé vaření s kořením
Tuniská kuchyně, prolnutá francouzskými vlivy, je zdravá, pestrá a chutná výborně. Základem mnoha jídel je zde rajský protlak, kurkuma, římský kmín, ostrá pasta harissa a koriandr. Tedy nic pro nás neznámého. A to je právě výhoda po návratu z dovolené.
Pokud vám tuniská jídla zachutnala, zvládnete je snadno připravit doma, aniž byste museli shánět nedostupné nebo extrémně drahé suroviny, jako tomu u jiných exotických kuchyní bývá.
Mezi naprosto nejsnazší na přípravu pak patří polévka chorba frik. Jejím základem je cibule, paprika, rajský protlak a česnek. Zdánlivě tak připomíná gulášovku. Ale nenechte se zmást, chorba frik chutná jinak. Je lehčí, zdravější a na přípravu velice variabilní.
Recept na tuniskou polévku chorba frik
Pokud jste měli možnost ochutnat chorbu frik v restauraci, je to ta lepší varianta. Ale ani v hotelu nebývá špatná, jen jde obvykle o „chudší“ verzi. Do polévky potřebujete jednu zvláštní surovinu, a tou je drcená pražená zelená pšenice.
V běžných českých supermarketech sice není k dostání, ale koupíte ji na eshopech nebo v arabských obchodech pod názvy frikeh, freekeh nebo farik. Čtvrtkilový sáček vyjde zhruba na 70 Kč. V Tunisku za stejné množství dáte v přepočtu 10 Kč. Máte-li možnost, určitě si ji tedy přivezte (nebo nechte někým přivézt).
Freekeh sice lze nahradit, ostatně někdy i v Tunisku používají obyčejnou drcenou pšenici, ale chuťově to není úplně stejné. Polévka je daleko lepší s pšenicí zelenou, drcenou a praženou, která dodává jídlu lehce kouřovou příchuť.
Ale pojďme se už pustit do vaření. Na polévku chorba frik budete potřebovat:
1 řapík celeru, 1-2 mrkve, olivový olej, 1 větší cibuli, 400 g kuřecího masa (nakrájeného na kousky), sůl, 2 stroužky česneku, 1 lžíci mleté papriky, 1 lžičku římského kmínu, 2 lžíce rajského protlaku, 1 plechovku drcených rajčat, ½ - 1 šálek pšenice freekeh, koriandr a citron na dokončení.
Jak na to? Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na kousky. Olej rozehřejeme v hrnci, přidáme oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zesklovatět. Přidáme maso, sůl, prolisovaný česnek a koření. Společně krátce osmahneme.
Přidáme protlak a zeleninu a zalijeme rajčaty z konzervy. Nakonec dolijeme vodou nebo vývarem a necháme vařit pod pokličkou asi půl hodinky. Poté přidáme pšenici a dovaříme, dokud pšenice nezměkne a polévku částečně nezahustí. Dle hustoty polévky ji případně doředíme vodou či vývarem. Nakonec přidáme natrhané lístky čerstvého koriandru.
Chorbu frik podáváme s klínkem citronu, aby si každý strávník mohl svoji porci dochutit podle sebe.
Moje tipy:
- Polévku jsem vařila mnohokrát a v mnoha variacích. Není nutné vždy dávat maso, lze připravit dobrou i bezmasou variantu. Anebo naopak místo kuřecího lze použít maso jehněčí.
- Úspornou verzí je použít obrané kuřecí maso z vývaru a vývarem zalít základ polévky. Takto bude chorba frik mnohem chutnější.
- Řapíkatý celer je velmi aromatický a sama jej někdy nepoužívám. Když jej vynecháte, nic se nestane, na polévce je důležité použité koření a pšenice.
- Do polévky se někdy přidává také cizrna. Tato luštěnina je v tuniské kuchyni velmi oblíbená.
- Koriandr lze nahradit hladkolistou petrželkou. Pokud neseženete pšenici freekeh, použijte drcené ječné kroupy.
- Citron k podávání je absolutní nutnost. Každý si rozhodne, kolik jej do polévky dá, ale za sebe se přimlouvám – alespoň to zkuste. Polévka bez citronu nebo s ním chutná diametrálně jinak!
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Vitamínová zahrádka za oknem. Jak snadno vypěstovat nať celeru, petržele, cibule a česneku
Malá zahrádka za oknem Rašící rostliny budou potřebovat vláhu, světlo a přiměřenou teplotu. Vybereme vhodnou nádobku nebo talířek a můžeme se hned… Číst více
Jak rychlit pažitku z vlastní zahrádky. Nenáročné pěstování na okenním parapetu
Příprava pažitky do květináčů Již na podzim si připravíme do plastových květináčů nebo jiných vhodných nádob vzrostlou pažitku, abychom ji nemuseli … Číst více
Jak připravit pažitku na rychlení? Na podzim ji včas vyryjeme, než půda zamrzne. V zimě nám čerstvé natě přijdou k chuti
Pažitka je malou zásobárnou živin a vitamínů, přitom je velmi chutná a oblíbená. Na zahradě ji můžeme sklízet od časného jara až do pozdního podzimu.… Číst více
7 oblíbených zahradních rostlin, jejichž natě oceníme v kuchyni. Snadné pěstování, nenáročná péče a osvědčené recepty
Oblíbené zahradní rostliny Je příjemné zajít si na zahradu pro čerstvou nať do polévky, na posypání hotového pokrmu nebo na přípravu bylinkového… Číst více
Desatero rad na téma medvědí česnek: Na jaře patří mezi první rostliny, které mají bohaté uplatnění v kuchyni
Medvědímu česneku se daří ve vlhčím prostředí, často ho najdeme v řidších prosvětlených lesních porostech, poblíž říček a potoků. Tam, kde se mu daří… Číst více
Jaké bylinky a zelené natě používat v kuchyni? Které z nich snadno vypěstujeme na zahradě
Bylinky můžeme pěstovat buď v květináči na parapetu či na balkoně, ale úplně nejlépe se jim bude dařit přímo na záhonech v zahradě. Některé pěstujeme… Číst více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Máte rádi zelené listy do salátu nebo chystáte… Číst více
Jak pěstovat pažitku za oknem. Jednoduchý a levný návod na domácí pěstování zelených natí
Kelímky s pažitkou si můžeme koupit nebo sami rychlit z trsů, které si vyryjeme na podzim na vlastní zahradě. Tímto způsobem si zajistíme dostatek… Číst více
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně skladovat a zpracovat, abychom tento malý zázrak co nejlépe uchovali a využili v kuchyni
Nejraději máme česnek vypěstovaný v našich končinách, ideálně na vlastní zahradě. Pokud ho vysazujeme do záhonu, nejlepší je výsadba co nejpozději… Číst více
Desatero rad na téma pažitka: Jak ji rozmnožovat, pěstovat, zalévat a sklízet
Pažitka je nejchutnější brzy na jaře a pak znovu na podzim. Důležitou podmínkou vypěstování chutných natí je pravidelné seřezávání. Zároveň pažitka… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Tuniský slaný vaječný koláč tajine voní sýrem a kořením a snadno se připravuje
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čína z kuřecího masa s rýží: Rychlá česká varianta se speciální směsí koření je křehká a šťavnatá, skvěle chutná s rýží
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 10 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 11 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 11 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 20 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Horká domácí čokoláda zlepší náladu, zahřeje a dodá energii. Poradíme, jak ji udělat nejlepší a čím ji dochutit