Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Dagmar Brokešová – Udovičić je v Chorvatsku jako doma. Před 9 lety si totiž vzala muže z chorvatské Dalmácie a když se jim narodil syn, trávila hodně času ve Splitu, kde je ostatně i teď. Správkyně facebookové skupiny Chorvatsko v srdci se s našimi čtenáři podělí o své tipy, co ve vysněné dovolenkové destinaci ochutnat a co si přivézt domů.

Češka ve Splitu

S manželem jsem se poznala v Praze, ale když se nám později narodil syn, většinu času jsem trávila ve Splitu. A to až do té doby, než začal syn chodit do školy. Muž totiž pracoval v Lucembursku a já trávila spoustu času s jeho maminkou, švagrovou a tetičkami, a kde jinde, než v kuchyni,“ směje se Dagmar, která jedním dechem pro web Toprecepty.cz dodává, že v Česku ji vaření moc nebavilo, ale v Chorvatsku mu přišla na chuť.

V dovolenkové destinaci statisíců Čechů tráví Dagmar vždy několik měsíců v roce. A má tak za ta léta dobře zmapovanou místní gastronomii. „Chorvatsko je v kulinární oblasti rozmanitá země a tak si na své si přijdou prakticky všichni,“ říká Dagmar, která se drží hesla ,,domaće je najbolje" (domácí je nejlepší) a všem cestovatelům doporučuje, pokud nemají tu možnost ochutnat jídlo přímo v chorvatské rodině, tak ať zajdou do restaurace, kam se chodí stravovat i místní

Kam zajít či zajet a co tam ochutnat 

Co se týká konkrétních podniků, na Istrii Dagmar například doporučuje Konobu Kolinasi a zdejší lanýže. „Jsou pouze dvě možnosti. Bud si je okamžitě zamilujete, nebo ani nedojíte. A pokud nemáte cestu na Istrii, ale  pojedete silnicí od Karlovace směr Plitvická jezera, v obci Tušilović se nachází boží obchod firmy Zigante s výrobky z bílých a černých lanýžů,“ upřesňuje Dagmar a dodává, že milovníci lanýžů je v Chorvatsku nakoupí řádově levněji než v České republice. 

V kvarnerském zálivu, konkrétně na ostrově Rab, si můžete pochutnat na míchaných vajíčkách se sušenou chobotnicí a když už jste na Rabu, nesmíte zapomenout na Rabský dort. Hlavní ingrediencí jsou mandle a likér Maraschino a jeho zajímavostí je spirálovitý tvar.

Další ostrov, který se může pochlubit sladkou dobrotou, je Brač a jeho dort s názvem Hrapačuša. Svůj název dostal podle hrubého dolského kamene, ze kterého byly vytvořeny jeskyně a skály, a kterému se vzhledem podobá. Tradičně se připravoval jako svatební dar nebo na oslavu narozenin a je zajímavé, že ženy ho připravovaly v noci, aby je nikdo neviděl a „neukradl“ recept. Základem tohoto dortu jsou vlašské ořechy a prosecco.

Jste-li spíš na slané, pak na slaném koláči si můžete pošmáknout na ostrově Vis. Komiška Pogača  (foto v galerii níže) je koláč plný šťavnaté cibule, sladkých rajčat a slaných rybiček.

Co si přivézt domů

Tradičně velmi oblíbenými jedlými suvenýry z Chorvatska jsou vyhlášené polomáčené oplatky Domaćica, stejně jako oplatky Jadro s dvojí náplní, nebo bonboniéra Bajadera,“ říká Dagmar a doporučuje také lískooříškovou pomazánku Linu, která je podobná Nutelle, ale má vyšší obsah oříšků. 

Výtečná je i káva Jubilarna, k snídani je vhodný sýr ABC a samozřejmě chorvatský pršut,“ vypočítává krajanka Dáša a dodává, že Chorvaté nemají nic ani proti paštikám. „Ta v tubě je na cesty vyloženě ideální.“

Pokud máte rádi čevapčici, tak v Chorvatsku si je koupíte i jako polotovar. Třeba na přípravu v apartmánu je to značka ideál. K tomu nesmí chybět dip z paprik, lilků a rajčat, tedy Ajvar. Dětem můžete vodu ochutit Cedevitou, což je něco jako náš Vitacit. 

Jako dárky pro rodinu se uplatní fíkové i jiné marmelády Dida Boža či pomazánka Bakalar na bijelo, což je jinak tradiční vánoční jídlo ze sušené tresky. „Pomazánka se podává se na bílém chlebu a pokapaná olivovým olejem je to delikatesa,“ doporučuje Dagmar. 

A zapomenout nesmíme ani na legendární čokoládu Mikado s pufovanou rýží. Pamětníci si tuhle dobrotu vozívali již z bývalé Jugoslávie. Dnes 300 g kvalitní čokolády s rýží koupíte zhruba za 109 Kč.

Pokud rádi vaříte, užijete i koření Nadalina. „Tato značka letos oslavila už 33 let. Je to vyhlášené koření široko daleko a nejen to. Stejnojmenná čokoláda (kterou si lze koupit ve Splitu) je i ve tvaru gramofonové desky a ano, opravdu hraje,“ vysvětluje Dagmar Brokešová – Udovičić, správkyně facebookové stránky Chorvatsko v srdci.

Na ostatní dobroty a aktuální ceny, které pro web Toprecepty.cz zmapovala Dagmar Brokešová – Udovičić, se můžete podívat v galerii

Fotogalerie - Chorvatsko: Co ochutnat a co tam koupit

Ukázat 29 fotografií


 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více