Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé ceny. To je to, co každoročně přitáhne do Tuniska desetitisíce Čechů. A někteří z nich zde zůstanou. Svůj druhý domov tady našla i Ludmila. Pro web Toprecepty.cz prozradila, co na místě ochutnat, co si přivézt domů i jak prokouknout triky obchodníků.

Češkou v Africe

Je to více než 5 let, co se Ludmila Chaabani rozhodla, že zůstane po boku svého manžela Wassima v Tunisku. V Hammametu, slunném a turisty velmi oblíbeném přímořském letovisku, Lída pracuje jako delegátka české cestovní kanceláře. Právě i díky své pracovní pozici je často dotazována, která jídla a nápoje jsou v Tunisku nejlepší a co by si turisté měli nakoupit domů. Na to jsme se zeptali i my.

Co ochutnat v Tunisku

Tuniská kuchyně je pestrá, zdravá a na přípravu není zas tak náročná,“ říká Ludmila Chaabani pro Toprecepty.cz a dodává, že rozhodně doporučuje dát si v hotelu nebo v restauraci kuskus. Ten zde připravují na páře s omáčkou ochucenou voňavým kořením, rajským protlakem a harissou. „Tuniský kuskus je díky napařování krásně nadýchaný a díky omáčce plné zeleniny zase šťavnatý, je to úplně jiné jídlo, než jaké jsem znala z Čech,“ říká Ludmila, která místní kuskus přirovnává k české svíčkové. Zkrátka, Tunisani se bez něj neobejdou.  

Stejně jako se neobejdou bez křupavé čerstvé bagety, kterou obvykle přikusují k hlavnímu jídlu, a pálivé pasty harrisy, kterou zase do mnoha jídel dávají.

Kromě kuskusu doporučuji taky smažené plněné taštičky brik, plněné vejci, tuňákem, bramborami a sýrem. Výborný je i salát omek houria z vařené mrkve, nebo salát mechwia z grilované zeleniny. Ten ale bývá v hotelích dost pálivý,“ vysvětluje naše krajanka a přidává tip též na vaječno-bramborový slaný koláč tajine, o kterém jsme podrobněji psali už dříve.

Ale jestli si chcete opravdu užít jídlo v Tunisku, vyrazte ven z hotelu a dejte si místní fast food. Plněné placky mlewi s čerstvou zeleninou, tuňákem, vajíčkem a sýrem jsou naprosto vynikající a zaplatíte za ně pár dinárů,“ radí Ludmila a doporučuje jít tam, kde nakupují jídlo místní. „Jakmile uvidíte před malým bistrem na ulici frontu, to je to pravé místo.“

Panák čaje místo RedBull drinku

Zavítáte-li do tradiční kavárny, určitě si objednejte čaj. Přinesou jej ve skleničce velikosti většího panáka a obvykle rovnou hodně oslazený a ozdobený mátou. Počítejte ale s tím, že v Tunisku se čaj připravuje jinak než u nás. Nezalévá se vroucí vodou, ale vaří.

Čajový výluh je tedy velice silný a i to je důvod, proč je čaje relativně málo a je výrazně sladký. V lepších kavárnách si můžete vybrat, zda vám do nápoje přidají ještě piniové oříšky nebo mandle. Pak lze tento mini nápoj považovat vyloženě za energetický dezert, který vás přírodní cestou perfektně „nakopne“ na několik hodin.

Co z Tuniska přivézt domů? Čerstvé datle i konzervy tuňáka   

Jestli je něčím Tunisko vyhlášené, pak jsou to právě datle. K dostání je zde i datlový cukr, datlová káva, datlový likér nebo sirup. Ačkoliv čerstvé datle seženete i u nás, jsou poměrně drahé a kilo se může vyšplhat, podle odrůdy, i na 250-500 Kč.

V Tunisku koupíte ty nejkvalitnější datle, deglet noir, zhruba za 80 Kč za kilo. Sezóna sklizně probíhá na podzim. Mějte ale na paměti, že jde o ovoce čerstvé, proto by měly být datle vždy skladovány v lednici. Tam vydrží i několik týdnů a můžete je bez obav také zamrazit. Pak vydrží i rok.

Budete-li někdy v Tunisku v červnu, na tržnicích můžete narazit i na čerstvé mandle. Chutnají podobně jako čerstvé bílé zrovna vyloupnuté vlašáky, a je to lahůdka!

Doporučuji také koupit si domů vynikajícího tuňáka v konzervě. Seženete ho za přijatelnou cenu a chuťově je nesrovnatelný s tím, který se prodává v ČR,“ radí Ludmila.

Do kufru olivový olej, harissu a těstoviny

Pokud byste se v Tunisku vydali na výlet od moře do vnitrozemí, nemůžete minout desítky až stovky kilometrů olivových plantáží. Olivy se zde pěstují skoro všude. „Málokdo ví, že Tunisko patří mezi čtyři hlavní vývozce olivového oleje na světě,“ říká pro Toprecepty.cz Kateřina Dušková z Tuniského národního úřadu pro cestovní ruch a dodává, že jde o velmi kvalitní olej, který každoročně získává řadu mezinárodních ocenění. „Já osobně si z Tuniska vždy vozím olivový olej, datle, harissu a skořici,“ vyjmenovává Dušková.

A právě harissa je něco, co byste při nákupu v Tunisku neměli opomenout. Ostrá pasta z chilli papriček, česneku, olivového oleje, soli a koření je v tuniské kuchyni nenahraditelná. Harissu kupujte v kamenných obchodech a raději ve sklenici, než v plechovce. Harissy ve skle jsou kvalitnější a po otevření vydrží, uložené v lednici, také mnohem déle. Jedna sklenička vyjde v přepočtu, dle druhu, velikosti a značky, zhruba na 30-50 Kč.

Vyplatí se přivézt si i růžovou, pomerančovou nebo jasmínovou vodu, pár kapek skvěle ochutí vodu i uvařenou kávu. Květinové vody jsou sice k dostání i u nás, ale jen ve specializovaných obchodech a výrazně dražší.

Dále k nákupu doporučujeme i sterilovaný salát mechwia, těsto na taštičky brik nebo nádherné tuniské keramické nádobí, které můžete dát i do myčky. 

Extra tip na závěr: Máte-li dost místa v zavazadlech, můžete si z Tuniska přivézt i neskutečně levné těstoviny. „Tím mě nedávno překvapila jedna klientka, která si nakoupila opravdu asi osm balíků tuniských těstovin. Je ale pravda, že jsou tady 10x levnější než v Česku," uzavírá naše povídání Ludmila. Jeden 0,5 kg sáček totiž vyjde na 4 Kč. Podívejte se sami v naší galerii, jak v Tunisku vypadá jídlo v hotelu, jak v tuniských obchodech a za kolik koupíte místní potraviny včetně již zmíněných těstovin. 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více