Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Císař František Josef I. miloval obyčejný chléb a kyselé mléko, neodolal  vařenému hovězímu masu „tafelspitz“
Zdroj: Wikimedia Commons, Bain News Service , Public Domain, a Wikimedia Commons, Karl Gruber, CC BY-SA 4.0/koláž Toprecepty.cz

Na trůně seděl dlouhých sedmašedesát let. Do historie se císař František Josef I. zapsal jako pilný a trochu nudný úředník, kterého poddaní zrovna v lásce neměli. Předposlední rakousko-uherský císař, který se narodil 18. srpna 1830, byl přitom nenáročný muž, a to i v jídle.

Spokojil se s chlebem a kyselým mlékem

Rakousko-uherský císař František Josef I. nebyl gurmán ani náhodou. Osobní vkus na jídlo neměl nijak zvlášť vytříbený, jeho obliba obyčejného vařeného hovězího masa („tafelspitz“) je legendární. Když večeřel sám, spokojil se s krajícem chleba a kyselým mlékem.

Přesto byla dvorní kuchyně gastronomickým špičkovým provozem. Musela se nakrmit obrovská domácnost, protože hlad neměl jen císař a jeho rodina, ale i personál.

Povinné večeře, omluvenka jen od lékaře

Každou neděli císařský dvůr pořádal rodinné večeře, na které se museli dostavit všichni členové císařské rodiny, pokud byli přítomni ve Vídni. Jedinou přijatelnou omluvou byly úřední povinnosti nebo nemoc.

Omluvenky musely být vyhotoveny písemně a včas předloženy vedoucímu císařské domácnosti. Někdy poslal František Josef i svého osobního lékaře, aby se ujistil, že se mu nelhalo. Nejvyšší příbuzní se však nepokoušeli této povinné schůzce uniknout kvůli jídlu, ale kvůli stísněné atmosféře a nudné konverzaci.

Tučné hovězí bylo dražší než libové

Už jsme zmínili o císařové oblibě tzv. tafespitz. Co to vlastně je? Jde o květovou špičku (květový šál), což je vrchní část hovězí kýty. V této souvislosti je zajímavé, že konzumace hovězího masa má zejména ve Vídni dlouhou tradici, protože bylo cenové dostupné pro všechny společenské třídy. Tučné maso, ze kterého se mohla připravit silná polévka, se dokonce až do 20. let 20. století prodávalo dráž než slavný tafespitz.

Jak připravit tafelspitz

Na oblíbené jídlo neoblíbeného císaře budete potřebovat: 1½ kg hovězí květové špičky (nebo jiného dobrého hovězího masa z kýty), hovězí kosti podle potřeby, kořenovou zeleninu (1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru), ½ pórku, 1 velkou cibuli i se slupkou, 1–2 bobkové listy, několik kuliček pepře a sůl.

  1. Neoloupanou cibuli rozkrojte napůl a orestujte téměř do černa na straně řezu bez tuku. Pak ji dejte stranou.
  2. Nalijte asi 3 litry vody do velké nádoby na polévku. Přidejte kořenovou zeleninu, pórek, obě poloviny oloupané cibule, bobkový list a celý pepř a přiveďte k varu. Přidejte umyté maso a kosti, přiveďte k varu. Pak zmírněte plamen a pomalu nechte probublávat 2 ½ až 3 hodiny, tedy až do změknutí masa. Průběžně odstraňujte z povrchu pěnu a podle podle potřeby přilévejte vodu, případně odstranit vznikající pěnu. Zhruba po dvou hodinách osolte.
  3. Měkké maso vyjměte. Z vývaru připravte polévku, dochuťte ho a přidejte zavářku.
  4. Maso nakrájejte napříč masového vlákna (!) na plátky, položte na předehřáté talíře. 
  5. Servírujte s vařenou kořenovou zeleninou či fazolkami nebo špenátem, s pečenými bramborami nebo s křenem a houskou či chlebem.

Náš tip: Hovězí polévku můžete zahustit i drobením podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací: 

sisimuseum-hofburg.at: Sisi Museum. Dining Room 

habsburger.net: Die Hofküche: Wenn der Kaiser zu Tisch bittet 

timetravel-vienna.at: Der Wiener Tafelspitz – Die Leibspeise Von Kaiser Franz Joseph

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více