Třená dvoubarevná bábovka

Merylas Kuchařka:

Moučníky , Bábovky 71 názorů

536

Suroviny

5 vajec
180 g hery másla nebo jiného tuku
260 g cukru krupice
1/2 vanilkového cukru - možno i více
citronová kůra
8 lžic vlažného mléka = 1 dl
370 g polohrubé mouky
3/4 balíčku prášku do pečiva
špetka soli
2 lžíce kakaa
necelá lžíce rumu nebo mléka
Na vymazání formy
100% tuk
trochu hrubé mouky
Recept si zatím oblíbilo 36 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Utřeme žloutky s tukem, cukrem, vanilkovým cukrem a kůrou do pěny. Špetku soli zamícháme do mouky.

  2. Pak přidáváme střídavě po trochách mouku s vlažným mlékem, do zbytku mouky - asi 1/3, zamícháme prášek do pečiva a přidáme nakonec.

  3. Pak už jen zlehka vmícháme sníh z bílků. Při šlehání bílků přidávám malinkou špetičku soli.

  4. Odebereme 1/3 těsta a zamícháme do něho kakao a trochu rumu.

  5. Bábovkovou formu vymažeme 100% tukem - např. Omega a vysypeme hrubou moukou.

  6. Dáme polovinu světlého těsta, pak tmavé a zbytek světlého.

  7. Vložíme do středně předehřáté trouby, teplotu zmírníme a zvolna upečeme. Zhruba 45 minut, nenapíšu stupně, troubu mám plynovou, ale bábovka se peče pozvolna.

Poznámka

Mám propočty na různé množství vajec a peču z tototo těsta i např. beránka na Velikonoce a na Vánoce kapra v keramické formě.

Tato bábovka mě provázela celým dětstvím a nyní ji peču taky já a už i moje dcera.

Recept mám i na svých stránkách zde:http://www.merylas.estranky.cz/clanky/moucniky/bab...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 1 905 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Třená dvoubarevná bábovka

  • AllyLoveCook AllyLoveCook

    Bylo to výborné, Recept super!!

    Odpovědět

  • david david(neregistrovaný)

    byla moc dobra. byla s ořechy.:-8

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Lenka: Mám taky radost, že se povedla:yes: A děkuji za vyzkoušení a pochvalu:-K

    Odpovědět

  • Lenka Lenka(neregistrovaná)

    Super recept, pekla jsem poprvé v silikonové formě a nové troubě a dopadla výborně.:-))

    Odpovědět

  • Merylas Merylas(autorka receptu)

    Děkuji všem za vyzkoušení:-K

    B: Vůbec mě nenapadá, proč by mohla být mazlavá. Hlavní je ji nechat dobře propéct a pak nechat vychladnout.

    lucie: Já mám nejoblíbenější takovou těžší formu s teflonovým povrchem. Bábovka na titulní fotce je z hliníkové formy, tu je třeba dobře vymazávat, aby se dobře vyklopila. Občas dělávám v keramické formě, nemám ráda tenké simaxové sklo.

    Odpovědět

  • Alena Alena(neregistrovaná)

    Bábovka je opravdu výborná, krásně se vyklopila. Super recept:-):yes:

    Odpovědět

  • Ivča Ivča(neregistrovaná)

    Dobrý den, už jsem tuhle bábovku jednou pekla a někde jsem udělala chybu..asi zásadní chybu, protože byla úúúplně sražená :-D :-D ale chuťově to bylo fajn... Ale nenechala jsem se odradit a dneska jsem to zkusila znovu a je nádherná a snad i vynikající..! :yes: děkuju za recept...:-K

    Odpovědět

  • Šárka Šárka(neregistrovaná)

    :yes::yes: Opravdu výborná...:-p

    Odpovědět

  • Milan Milan(neregistrovaný)

  • B B(neregistrovaný)

    Dnes jsem bábovku dělala, skvěle šla vyklopit, vypadá moc dobře, voní, ale co jsem ochutnala odřezky kde se mi trochu "nafoukla" přišla mi taková jako mazlavá v puse, nevíte někdo čím by to mohlo být? Moc mouky, nebo vanilkového cukru? Vyndala jsem ji až když byla špejle úplně suchá, až jsem se bála, že bude bábovka vysušená. Díky :-)

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Alena Hradilová: Vždycky se snažte těsto nahrnout více k okrajům formy (platí i pro pekáče) než ke středu. Pečením se právě střed vyrovná

    Odpovědět

  • Alena Hradilová Alena Hradilová(neregistrovaný)

    Poraďte,prosím, jak docílit toho, aby se mi při pečení bábovka ve formě navyfoukla více středem a okraje pak nebyly nižší. Vždy se mi to stane. Jinak recept je velmi dobrý. Díky za něj.

    Odpovědět

  • Dana Dana(neregistrovaná)

    Dekuji za ucasni recept hned sem dneska delala chvalil moooc :-)

    Odpovědět

  • sindel.b sindel.b

    sindel.b:takže je výýýýýýýýýýýýýýýýýbornááááááááááááááááá, receptík ukládám, pekla jsem 45 minut při 140°C v horkovzdušné troubě, je jak peříčko a přitom není suchá, nedusí. Dávám 10:yes:

    Odpovědět

  • sindel.b sindel.b

    Ahoj, tak teď jsem ji strčila do trouby. Cukru jsem dala jen 200g, tuk jsem namíchala, jen toho rumu jsem nalila trochu více, bylo to dobré na olíznutí :-p , hlavně aby byla vláčná (mokrá), nemáme rádi drobivou. Napíšu, jak dopadla.

    Odpovědět

1 2 3 4 5

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: babovky nejlepsi recepty bábovka recept nejlepší bábovka recept na bábovku nejlepší recepty na bábovky bábovka nejlepší recept vláčná recept na třenou bábovku třená mramorová bábovka recept bábovka bábovka nejlepší recept na babovku nejlepší bábovky nejlepší bábovka recept bábovky nejlepší bábovka nejlepší bábovka recepty recept na dvoubarevnou babovku recepty bábovka trena mramorová bábovka třená

Zapomněl/a jsem heslo