Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Milujete brambůrky? Vyrobte si jejich zdravou variantu! Výborné jsou celerové nebo polentové
Zdroj: Dejsineco.cz, Toprecepty.cz

Pokud si rádi pochutnáváte na bramborových lupíncích, máme pro vás skvělý tip – vyzkoušejte zdravé chipsy! Chutnají stejně dobře a navíc prospějí vašemu zdraví!

Chipsy z červené řepy

Ačkoliv pořád nejsou tak úplně klasika, chipsy z řepy si pomalu, ale jistě hledají cestu do našich srdcí i jídelníčků. Řepa jako taková není moc oblíbená, ale naložená nebo pečená je delikátní. Obsahuje vitamíny B a C, provitamín karoten, vápník, hořčík, draslík, sodík, křemík, železo, selen, zinek, kyselinu listovou i antioxidanty.

Chipsy s kadeřávku

Že jste o chipsech z kadeřávku nikdy neslyšeli? Tak to je nejvyšší čas to napravit! Křupavé lupínky z bylinek a listové zeleniny jsou hitem letošní sezóny. Připravit je chce trochu šikovnosti, inspiraci, jak na to, hledejte tady:

Jablečné chipsy

Jablka máme zafixovaná jako obyčejný a vždy dostupný druh ovoce. Přitom se jedná o jeden z nejzdravějších plodů, který si můžeme dopřát a podle lékařů bychom to měli činit dokonce každý den. Ne nadarmo se v anglicky mluvících zemích říká: „An apple a day keeps the doctor away!“Jablka se dají upravovat různě, jednou z variant je vyrobit si z nich zdravé ovocné chipsy:

Cuketové chipsy

Cuketa, podobně jako okurka, je základem dietního jídelníčku. Skvělá zelenina plná vody, minerálů a vitamínů chutná výborně čerstvá, je-li mladá, ale dají se z ní dělat nejrůznější jídla. Víte, že si můžete upéct třeba fit cuketové brownies, které chuťově od klasických skoro nerozeznáte? My ale přinášíme recept na zdravé cuketové chipsy:

Celerové chipsy

Mnoho odborníků na zdravé stravování řadí celer, od dužiny po zelené řapíky, mezi desítku nejzdravějších potravin vůbec. Fuj, celer, říkáte si možná - zkuste ale tyto celerové chipsy a budete se možná divit, jak vám kořenová zelenina zachutná!

Rajčatové chipsy

Rajčata mají málo kalorií, tuků a žádný cholesterol. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako je draslík a sodík, a vitaminů skupiny A, B a C. Pokud si neumíte představit, jak z vodnaté plodiny vyrobit křupavé chipsy, podívejte se na tento recept:

Bramborové chipsy s bylinkami

Pokud jsou zeleninové, či dokonce ovocné chipsy na vás přeci jen moc velká exotika, vyrobte si bramborovou klasiku, ale zdravě, dochucenou bylinkami a bez smažení!

Polentové chipsy

Ať už ze zdravotních, nebo "hubnoucích" důvodů nejíte lepek, výborná věc je polenta. Kukuřičná krupice rozšířená především v Itálii, ale běžně dostupná i v našich supermarketech, se dá použít na mnoho způsobů. Jedním z nich je vyrobit z ní skvělé chipsy!

TIP: Chipsy můžete připravit smažením zmíněných ingrediencí na vysoké vrstvě rozpáleného oleje. Zdravější alternativu však získáte pečením v troubě na kapce olivového oleje.

Dobrou chuť!

Komentáře

janatka janatka

26. 7. 2020 19:23

Určitě vyzkouším z řepy, jinak celerové jsou moc dobré:yes:

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více