Květák smažený v troubě

ivulinka Kuchařka:

3-4 porce Zeleninová jídla 137 názorů

Recept si zatím oblíbilo 95 kuchařů
595

Suroviny

1 větší květák
sůl
hladká mouka
2 vejce
strouhanka
olej na smažení na plech
Recept si zatím oblíbilo 95 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na růžičky, důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Růžičky osolíme.

  2. V jedné misce uděláme těstíčko ze dvou vajec, hladké mouky a vody, důkladně vymícháme vidličkou dohladka.

  3. Do druhé mísy nasypeme strouhanku. Osolené růžičky obalíme v těstíčku a ve strouhance a klademe na plech, kam jsme předem nalili olej ke smažení.

  4. Růžičky pak ještě mírně polijeme olejem i po povrchu. Plech dáme do trouby a smažíme při 200°C, asi po 30 až 45 min růžičky obrátíme a dosmažíme do zlatova.

Poznámka

Recepty na obalovaný smažený květák tu sice jsou, ale já květák připravuji zásadně takto, už kvůli tomu, že plech strčím do trouby a téměř se o smažení nestarám a stihnu při tom i jinou práci.

Nic se nebojte, předvaření v tomto případě není nutné!

Kuchařská škola mojí babičky je opět v tomto případě pro mě k nezaplacení.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 621 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Květák smažený v troubě

  • Alena Průšová Alena Průšová(neregistrovaný)

    Já květák "předvařuji" v mikrovlnce. Celou hlavu opláchnu vodou, dám do hlubokého talíře košťálem nahoru, ten naříznu do kříže (je silnější než zbytek), přiklopím poklopem a dám na "tři čoudy", což je nejvyšší výkon, co na své staré mikrovlnce mám (jsou tam namalované talíře a podle výkonu 1-3 vlnky "čoudy" nad ním). A nechám běžet podle velikosti květáku 10-15 minut. Protože každý máme troubu jinou, musíte si vyzkoušet čas sami. Vypněte a zkusmo do květáku píchejte vidlicí ... :O). Není nacucaný jako když se vaří ve vodě a nevyloučí prospěšné látky do vody. Pak si ho nechám chvíli vychladnout, na odkapávači, co mám spojený s dřezem, ho hezky od prostředka rozdělím na růžičky, ty najednou na tom odkapávači osolím, v zásobníku s hladkou moukou mám čajové sítko, tím květák popráším zase najednou moukou, otočím, popráším z druhé strany, dál klasika. Pracuji s vidlicí, takže nemám vodnické prsty. Jen teď zkusím smažit v troubě, čímž by to bylo dovedeno k dokonalosti. Nesnáším pracnost a binec. :O). A tu přebytečnou mouku z odkapávače (není jí moc, když mám růžičky nebo případně řízky jeden vedle druhého) smetu umělohmotnou drátěnkou do dřezu, spláchnu a mám uklizeno :O). Podotýkám, že nemám dřez s okrajem, to by nešlo ... Takhle válím i těsto, odbourala jsem vál. A všechna těsta zadělávám ve velké míse (nerez ?). Nic nepadá okolo. Ještě další tip - zkuste mandle v mikrovlnce - spařit, oloupat a pak tak 2 kapky oleje a do mikrovlnky dorůžova ... nespálit, dělají se ještě chvíli, když je vyndáte, osolit, prohodit a už je nikdy nebudete kupovat ani dělat na pánvi. Stejně lískové oříšky do mikrovlnky, dokud nezačnou praskat slupky. Pak nechat vychladnout a vymnout v dlaních, oříšky mají úplně jinou chuť, sladkou a křupavou a navíc se objeví i "zmetky", které by těsto zkazily. Stejně na "čínu" se dají opražit slané buráky a jsou bezva. Omlouvám se za dodatek, který není k tématu, ale mě vaření nikdy nebavilo, tak jsem ráda, když něco objevím ... :O)

    Odpovědět

  • Ivabka Ivabka

    Včera jsem vyzkoušela, jen proto, že jsem diabetik, plech jsem vyložila pečícím papírem a jen lehce stříkla olejem, takže opravdu skoro na sucho ale jinak už takhle dělám karbanátky a je to vynikající :-):-K

    Odpovědět

  • Mia Mia(neregistrovaná)

    A KOLIK SE DAVA TOHO OLEJE?

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    Alzbetina Prk.: jsem ráda, že se recept líbí.
    Nikdy jsem květák nepředvařovala, takže nemohu posoudit, jak to s předvařeným chutná, mě to přijde zbytečné, ale je to vaše volba;-). Děkuji:-K

    Odpovědět

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    Moc ráda se k tomuto "smažení" vracím. Květák tedy přece jen trošku předvařím, nám to tak chutná víc. Olej nechám v troubě rozpálit a poté květák ani nepoliju, jen postříkám olejem ve spreji.:-)

    Odpovědět

  • Kammila Kammila

    Děkuji za tip ;-) od teď už budu dělat jen v troubě. Je mnohem lepší i chuťově oproti smažení na pánvi :-)):yes:

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Je fajn,že to není tak mastné.Větší růžičky sem pekla déle.:-p;-)

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    Katka: tvůj komentář mě velmi potěšil, děkuji:-K

    Odpovědět

  • Katka Katka(neregistrovaná)

    Prave snezeno, to je tak jednoduche, nemastne, ze snad ten smazeny kvetak zaradim na jidelnicek casteji. Odted uz jenom v troube, diky, Katka

    Odpovědět

  • Zdenka1 Zdenka1

    Květák v troubě byl moc dobrý:-p:yes:. Na plech ke květáku jsem dala rovnou péct i brambory. Ode mne pochvala a bodík:-p:yes:+1:-K

    Odpovědět

  • jasikor jasikor

    Přidávám bodík:-p Výborný recept:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    Ternetka: jsem moc ráda, že se recept líbí i tobě:-K

    Odpovědět

  • Ternetka Ternetka

    Dnes jsem tento recept vyzkoušela a jinak už docela jistě květák dělat nebudu. Moc děkuji za za skvělý tip, jak si zjednodušit otravný a zdlouhavý smažení květáku! +1

    Odpovědět

  • haolza haolza

    takže taky šupšup a prsty nejsou jak paličky..:-)

    Odpovědět

  • Danca Danca

    haolza: já strouhanku dávám do plastové dózy s víkem;-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo