Květák smažený v troubě

ivulinka Kuchařka:

3-4 porce Zeleninová jídla 145 názorů

5101

Suroviny

1 větší květák
sůl
hladká mouka
2 vejce
strouhanka
olej na smažení na plech
Recept si zatím oblíbilo 101 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Květák rozebereme na růžičky, důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Růžičky osolíme.

  2. V jedné misce uděláme těstíčko ze dvou vajec, hladké mouky a vody, důkladně vymícháme vidličkou dohladka.

  3. Do druhé mísy nasypeme strouhanku. Osolené růžičky obalíme v těstíčku a ve strouhance a klademe na plech, kam jsme předem nalili olej ke smažení.

  4. Růžičky pak ještě mírně polijeme olejem i po povrchu. Plech dáme do trouby a smažíme při 200°C, asi po 30 až 45 min růžičky obrátíme a dosmažíme do zlatova.

Poznámka

Recepty na obalovaný smažený květák tu sice jsou, ale já květák připravuji zásadně takto, už kvůli tomu, že plech strčím do trouby a téměř se o smažení nestarám a stihnu při tom i jinou práci.

Nic se nebojte, předvaření v tomto případě není nutné!

Kuchařská škola mojí babičky je opět v tomto případě pro mě k nezaplacení.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 632 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Květák smažený v troubě

  • Kiksfix Kiksfix(neregistrovaný)

    Jde to i úplně bez oleje. Papír na plech na něho rozprostřít obalený květák, 220 stupňů a do půl hoďky je květák pečený a chutná jako smažený :))) Ale to jen pro ty co chtějí hubnout :) jako já.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    zdenka.s: vodnícke prsty...:-8

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    casino: palců od Vás si cením ,podle Vašich komentářů je jasné,že o vaření a potravinách toho víte opravdu hodně
    podvodnické prsty nemají chybu,to vystihla svěle
    :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    zdenka.s:
    Běžně "nepalcuji", ale za připomenutí komentáře od Alena Průšová: vám dávám palců co jen lze :yes:
    Je vidět, že paní přistupuje k vaření s otevřenou hlavou (ne že ji má vykradenou) :yes::yes:
    S tím sítkem vyzkouším :-O:-)
    No, dostala mě ale těmi podvodnickými prsty, že :-D

    Odpovědět

  • zdenka.s zdenka.s

    Alena Průšová: ta mouka v sítku mě zaujala,hned dneska vyzkoušeno a je to skvělé.Všechno jsem dělala na fólii,po obalení ji sbalila a bylo uklizeno.Kam na ty nápady,prosím,chodíte?

    Odpovědět

  • Petra Petra(neregistrovaná)

    <3 je uzasny
    Dekuji za recept
    :-K

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    Johanka128: to jsem ráda:-K, děkuji

    Odpovědět

  • Johanka128 Johanka128

    Velmi dobré:-) Květák jsem nepředvařovala, obalila jsem ho syrový a smažila/pekla jsem ho cca 40 minut + jsem dopékala cca 15-20 minut. K tomu brambory a domácí tatarka z bílého jogurtu. Moc jsme si pochutnali, určitě to nebylo naposledy:-)

    Odpovědět

  • Alena Průšová Alena Průšová(neregistrovaný)

    Já květák "předvařuji" v mikrovlnce. Celou hlavu opláchnu vodou, dám do hlubokého talíře košťálem nahoru, ten naříznu do kříže (je silnější než zbytek), přiklopím poklopem a dám na "tři čoudy", což je nejvyšší výkon, co na své staré mikrovlnce mám (jsou tam namalované talíře a podle výkonu 1-3 vlnky "čoudy" nad ním). A nechám běžet podle velikosti květáku 10-15 minut. Protože každý máme troubu jinou, musíte si vyzkoušet čas sami. Vypněte a zkusmo do květáku píchejte vidlicí ... :O). Není nacucaný jako když se vaří ve vodě a nevyloučí prospěšné látky do vody. Pak si ho nechám chvíli vychladnout, na odkapávači, co mám spojený s dřezem, ho hezky od prostředka rozdělím na růžičky, ty najednou na tom odkapávači osolím, v zásobníku s hladkou moukou mám čajové sítko, tím květák popráším zase najednou moukou, otočím, popráším z druhé strany, dál klasika. Pracuji s vidlicí, takže nemám vodnické prsty. Jen teď zkusím smažit v troubě, čímž by to bylo dovedeno k dokonalosti. Nesnáším pracnost a binec. :O). A tu přebytečnou mouku z odkapávače (není jí moc, když mám růžičky nebo případně řízky jeden vedle druhého) smetu umělohmotnou drátěnkou do dřezu, spláchnu a mám uklizeno :O). Podotýkám, že nemám dřez s okrajem, to by nešlo ... Takhle válím i těsto, odbourala jsem vál. A všechna těsta zadělávám ve velké míse (nerez ?). Nic nepadá okolo. Ještě další tip - zkuste mandle v mikrovlnce - spařit, oloupat a pak tak 2 kapky oleje a do mikrovlnky dorůžova ... nespálit, dělají se ještě chvíli, když je vyndáte, osolit, prohodit a už je nikdy nebudete kupovat ani dělat na pánvi. Stejně lískové oříšky do mikrovlnky, dokud nezačnou praskat slupky. Pak nechat vychladnout a vymnout v dlaních, oříšky mají úplně jinou chuť, sladkou a křupavou a navíc se objeví i "zmetky", které by těsto zkazily. Stejně na "čínu" se dají opražit slané buráky a jsou bezva. Omlouvám se za dodatek, který není k tématu, ale mě vaření nikdy nebavilo, tak jsem ráda, když něco objevím ... :O)

    Odpovědět

  • Ivabka Ivabka

    Včera jsem vyzkoušela, jen proto, že jsem diabetik, plech jsem vyložila pečícím papírem a jen lehce stříkla olejem, takže opravdu skoro na sucho ale jinak už takhle dělám karbanátky a je to vynikající :-):-K

    Odpovědět

  • Mia Mia(neregistrovaná)

    A KOLIK SE DAVA TOHO OLEJE?

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(autorka receptu)

    Alzbetina Prk.: jsem ráda, že se recept líbí.
    Nikdy jsem květák nepředvařovala, takže nemohu posoudit, jak to s předvařeným chutná, mě to přijde zbytečné, ale je to vaše volba;-). Děkuji:-K

    Odpovědět

  • Alzbetina Prk. Alzbetina Prk.

    Moc ráda se k tomuto "smažení" vracím. Květák tedy přece jen trošku předvařím, nám to tak chutná víc. Olej nechám v troubě rozpálit a poté květák ani nepoliju, jen postříkám olejem ve spreji.:-)

    Odpovědět

  • Kammila Kammila

    Děkuji za tip ;-) od teď už budu dělat jen v troubě. Je mnohem lepší i chuťově oproti smažení na pánvi :-)):yes:

    Odpovědět

  • janatka janatka

    Je fajn,že to není tak mastné.Větší růžičky sem pekla déle.:-p;-)

    Odpovědět

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo