Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak vypěstovat ředkvičky doma? Vyrostou i v truhlíku na balkóně, potřebují jen správný substrát, dostatek slunce a vláhy
Zdroj: Pixabay, Lakeblog

Ředkvičky patří mezi oblíbenou zeleninu, kterou pěstujeme venku jako jednu z prvních. Nepotřebujeme k tomu ovšem zahradu, ředkvičky si vypěstujeme i doma. Zvládne to každý a stačí málo. Zjistěte, jak na to.

Proč pěstovat ředkvičky 

Ředkvička setá (Raphanus sativus) je kořenová zelenina. Sice máme pocit, že je to naše zelenina, ale ve skutečnosti původně pochází z Asie, konkrétně z Japonska a Číny.

Není jasné, kdy se u nás začaly ředkvičky pěstovat, ale bylo už hodně dávno. Mohou být kulaté nebo podlouhlé, červené, růžové, fialové, bílé nebo i dvoubarevné, ale také pálivé či jemné. Tvar a barva ředkviček závisí na odrůdě.

Ředkvičky jsou nenáročná zelenina, která zpestří stůl i jídelníček. Proč si je ale dát, kromě toho, že dobře chutnají a jsou levné? Tato kořenová zelenina je zásobárnou vitaminu C, dále obsahuje menší množství draslíku, niacinu, hořčíku, vápníku, zinku, fosforu, mědi, manganu, sodíku, kyseliny listové a vitaminy skupiny B anebo vitamin K.

Kdy zasít ředkvičky

Na pěstování nejsou ředkvičky náročné. Je jedno, jestli je máme na zahradě, v nádobách na balkónu nebo doma na parapetu. A jak dlouho trvá, než taková ředkvička vyroste a my si ji budeme moci dát do salátu? Od výsevu až po sklizeň jsou to zhruba čtyři týdny. Na volný záhon mohou ředkvičky od konce března až od dubna, pokud to počasí dovolí.

Pokud přemýšlíme, že bychom si právě teď brzy zjara zaseli doma ředkvičky, je potřeba vybrat vhodnou odrůdu, tedy rané ředkvičky. Oblíbená je např. odrůda Viola s kulatou bulvou a nafialovělou barvou, která se krásně vyjímá třeba v salátu nebo na plátku chleba.

Co se vyplatí, je postupné zasévání ředkviček (menší množství), tedy zhruba s týdenním odstupem, abychom se průběžně mohli radovat z nové úrody této zeleniny.

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Jak vypěstovat ředkvičky v truhlíku

Na pěstování ředkviček potřebujeme hluboký truhlík o minimální šířce 300 mm. Do truhlíku dáme zeminu. Půda pro ředkvičky by měla být kyprá, výživná a humózní. Hodí se substrát pro pěstování zeleniny, ideálně s příměsí kompostu nebo organického hnojiva. Semena nasypeme do řádku a zasypeme substrátem. Mají být hluboko asi 0,5-1 cm. Odstupy mezi řádky je potřeba mít 10 cm. Budoucí rostlinka by kolem sebe potřebuje prostor zhruba 3 cm. Když budou ředkvičky příliš u sebe, je třeba je projednotit tak, aby měly dostatek místa na růst. 

Kromě toho potřebují ředkvičky během pěstování dostatek vláhy. Jinak bulvičky hořknou, jsou měkké a protáhlé. Zemina ale zároveň nesmí být přemokřelá, aby rostliny neplesnivěly. Truhlík by měl stát na slunečném místě. Ředkvičky lze konzumovat zhruba po 30-40 dnech. Je třeba pamatovat na to, že když přerostou, získávají nepříjemnou ostrou chuť a dřevnatí.

Nezapomeňte na to, že jedlá je celá rostlina a do salátu, na chleba a do dalších jídel mohou přijít nejen bulvy, ale i listy ředkvičky. Ředkvičky můžeme využít do pomazánek, dají se ale také nakládat podobně jako okurky

Zdroj informací: 
https://cs.wikipedia.org: Ředkvička

Náš tip: Připravte si ředkvičkový salát s majonézou podle tohoto videoreceptu:

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více