Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pět nejlepších jídel z kořenové zeleniny: Mrkev chutná se smetanovou omáčkou, celer smažený a červená řepa pečená
Zdroj: Toprecepty, Eliza

Bez kořenové zeleniny by se česká kuchyně neobešla. Hlavně tradiční trojkombinace – mrkev, celer a petržel – je základem mnoha pokrmů. Bez ní byste neudělali svíčkovou, bramboračku ani poctivý masový či zeleninový vývar. Jednotlivé druhy si ale vystačí i samy o sobě. Co vše z nich můžete udělat? 

Co patří mezi kořenovou zeleninu?

Mrkev, celer, petržel jsou tři druhy zeleniny, které při zmínce o té kořenové napadnou snad každého. Ve skutečnosti sem patří mnohem více rostlin, například řepa, pastinák, ředkev, ředkvičky, křen, zázvor, tuřín, ale třeba i brambory. Jde zkrátka o zeleninu, která se pěstuje hlavně pro její podzemní část, ačkoli u mnoha z těsto rostlin se využívá i ta nadzemní, což platí např. pro petržel – natě se ovšem dají využít i u dalších druhů. Kořenová zelenina se v minulosti oceňovala hlavně v zimních měsících, neboť se dala uskladnit a poskytovala tak dostatek vitaminů a minerálů v období, kdy nic jiného nebylo k dispozici.

Kořenová zelenina - základ mnoha jídel

Oceňujeme ji i dnes pro její specifickou zemitou chuť, kterou předá mnoha pokrmům, a to nejen českým specialitám, ale i těm zahraničním (třeba slavné francouzské specialitě boeuf bourguignon neboli hovězímu po burgundsku). Kořenová zelenina patří do mnoha omáčkových základů, polévek, je dokonalým doplňkem masa a vynikající surovinou pro různé saláty a pomazánky. Jak nejlépe můžete jednotlivé druhy využít? Inspirovat se můžete našimi recepty. 

1. Mrkev na moravský způsob

Mrkev je zelenina, která je výborná i zasyrova, sluší jí ovšem i tepelná úprava. Díky své sladké chuti nepotřebuje žádné zvláštní suroviny navíc a výborná je i v dušené podobě samotná nebo jako doplněk k masovým pokrmům. Výbornou dušenou mrkev na moravský způsob si můžete připravit třeba podle následujícího receptu. 

Budete potřebovat: 200-300 g mrkve, 200 ml zakysané smetany, 1 cibuli, 1-2 lžíce másla, sůl, pepř, 1 lžičku hladké mouky, vývar podle potřeby, sůl a pepř, petrželku nebo jiné bylinky na ozdobu. 

Postup: Mrkev omyjte, oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Cibulku oloupejte a nasekejte najemno. Na pánvi rozehřejte máslo a cibulku na něm nechte zesklovatět. Pak přidejte mrkev, podlijte vývarem a dejte dusit. Zaprašte lžičkou hladké mouky a nechte provařit. Nakonec přidejte kelímek zakysané smetany a už nevařte, jen nechte prohřát. Mrkev dochuťte solí a pepřem a nakonec posypejte velkým množstvím nasekané hladkolisté petrželky.

2. Celer v trojobalu

Bulvový celer sice nemají všichni v oblibě, i on však chutná skvěle, když jej správně upravíte. Vynikající je v pomazánkách, grilovaný a nebo i smažený v trojobalu či v těstíčku jako báječná vegetariánská alternativa k řízkům. Jak na to?

Budete potřebovat: 1 menší bulvu celeru, 100 ml piva, 1 vejce, 4-5 lžic hladké mouky, ½ lžičky uzené papriky, ½ lžičky sušeného česneku, špetku pálivé papriky. Na marinádu si připravte: 4-5 lžic olivového oleje, 1 lžíci citronové šťávy, sůl, pepř a sušený libeček. 

Postup: Očištěný celer nakrájejte na 0,5-0,8 cm kolečka. Smíchejte suroviny na marinádu a celer marinujte 1-1,5 hodiny. Smíchejte pivo, žloutek, papriku a nakonec přisypejte mouku. Z bílku ušlehejte sníh a vmíchejte ho opatrně do těstíčka. Pak přidejte zbývající olej z marinády a umíchejte polotekuté těstíčko. Plátky celeru lehce osušte a namočte v těstíčku. Smažte pozvolna v rozpáleném oleji z obou stran dozlatova. 

3. Petrželová polévka s knedlíčky

Petržel obvykle používáme v kombinaci s jinými druhy zeleniny, může být ovšem ovšem i samotná jako základ pod maso nebo z ní můžete připravit tuto polévku s knedlíčky

Budete potřebovat: 500 g kořenové petržele, 2 lžičky jemného indického karí koření, 200 ml smetany, sůl, pepř, stroužek česneku a olej. Na knedlíčky si připravte: 2 rohlíky, 150 ml mléka, 1 vejce, špetku soli, špetku muškátového oříšku a hrst sekané listové petrželky. 

Postup: Na oleji lehce orestujte očištěnou nastrouhanou petržel, zaprašte kari, přideje prolisovaný česnek a vše zalijte 1,5 l vody. Vařte, dokud není petržel měkká. Uvařenou polévku rozmixujte a zjemněte smetanou. Osolte a opepřete. Na knedlíčky nakrájejte rohlíky na malé kostičky a zalijte je mlékem. Až se mléko vsákne, přidejte rozšlehané vejce, nasekanou petrželku, sůl a muškátový květ. Z těsta vytvarujte malé knedlíčky a uvařte je zvlášť v neosolené vodě, dokud nevyplavou. Hotové knedlíčky servírujte s polévkou.

4. Pečená červená řepa

Červenou řepu známe většinou nakládanou, která se podávala ve školních jídelnách třeba k rizotu. Kromě toho, že je nezbytnou surovinou boršče, výborná je i pečená. Jak na to?

Budete potřebovat: 3 větší řepy, 1 velkou cibuli, 2-3 stroužky česneku, 3 lžíce oleje, 2 lžíce octa balsamico, 1 lžíci třtinového cukru, čerstvě mletý pepř, sůl, čerstvý tymián, 1 zakysanou smetanu, čerstvý kopr a sůl. 

Postup: Řepu omyjte a oškrábejte. Nakrájejte ji na osminky stejně jako cibuli. Z oleje, octa, cukru, soli, pepře, nasekaného česneku a lístků tymiánu připravte marinádu, ve které řepu s cibulí obalte a pak vše dejte do pekáčku. Přikryje alobalem, vložte do trouby vyhřáté na 200 °C a pečte asi hodinu doměkka. Podávejte s dresinkem z kysané smetany smíchané s nasekaným koprem a dochuceným solí. 

5. Hranolky z pastináku

Vypadá sice jako petržel nebo mrkev, oproti mrkvi má však výraznější chuť. Není ovšem tak ostrý jako petržel, ale naopak příjemně nasládlý. Zasyrova se moc jist nedá, jeho chutě se ovšem výborně zvýrazní pečením. Co z něj třeba připravit netradiční a zdravější hranolky

Budete potřebovat: 5 pastináků, 1 lžíci olivového oleje a další na plech, ½ lžičky mleté papriky, ½ lžičky česnekového prášku, ¼ lžičky soli, ¼ lžičky černého pepře, 1 lžíci strouhaného parmezánu a 1 lžíci nasekané petrželky. 
Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Pastinák oloupejte a nakrájejte na hranolky. Smíchejte olej, papriku, sůl, pepř a česnekový prášek a pastinák směsí pokapejte a promíchejte. Dva  plechy vymažte olejem a rozdělte na něj pastinákové hranolky tak, aby byly v jedné vrstvě. 
Pečte vždy po jednom plechu, nejprve 15 minut, pak pastinákové hranolky otočte na druhou stranu a pečte další 2-3 minuty. Podávejte horké posypané parmazánem a petrželkou.

Náš tip: Z celeru si můžete připravit také tyto vynikající lívance podle našeho video receptu. 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více