Horácké koláče

Betina Kuchařka: Betina

Moučníky , Kynuté 11 názorů

Suroviny

250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
42 g droždí
trochu soli
150 ml rozehřátého tuku (Hera, máslo)
250 ml mléka
6 lžic cukru
1 vanilka
2 žloutky
olej na plech a na potření koláčů
Náplň:
švestková povidla
strouhaná jablka
tvaroh
ořechy
kokos
cukr
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Smícháme trochu mléka, trochu cukru, droždí a uděláme kvásek, nechame vzejít. Mouky smícháme, přidáme sůl, zbytek cukru, vanilku a žloutky a vzešlý kvásek, zamícháme. Přiléváme vlahý tuk a mléko. Dobře vymísíme. Necháme na teplém místě vzejít.

  2. Pak rozválíme, vykrajujeme kolečka a klademe těsně vedle sebe na vymaštěný plech. Potřeme olejem, aby se neslepily.

  3. Pomocí lžíce dáme povidla, jablka, ořechy. Chvíli necháme vykynout na plechu a pak pečeme při 250°C asi 20 minut.

  4. Náplň: jablka a ořechy osladíme, do ořechů dáme trochu mléka. Kdo má rád tvaroh, může dát, přidáme žloutek a cukr nebo kokos, osladíme a trochu mléka. Když dáváme tvaroh, tak nejprve povidla, tvaroh a kokos nebo ořechy.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 8 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Horácké koláče

  • Jan Jan(neregistrovaný)

    a těmhle jste říkali "horácké"?

    Odpovědět

  • Vaša Vaša(neregistrovaná)

    Recept určitě dobrý, ale ne rozhodně na horácký koláč. Horácký koláč je s tvarohovou náplní, sypaný strouhaným perníkem, zalitý máslem a pocukrovaný. A hlavně na celý plech.

    Odpovědět

  • Betina Betina(autorka receptu)

    Historie horácke kolače nevím jaka je.Vím to že je na Svate-Heleně pekly prababičky už před nama hodně času spatky.:-(

    Odpovědět

  • Qvitko Qvitko(neregistrovaný)

    Hezký den, můžu se zeptat, jaká je historie tohoto receptu? Hledám původní horácké recepty...Moc díky.

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

  • bara.it bara.it

    Betinko, podle me se nemas za co omlouvat. Je fajn, ze jsme cim dal tim vic mezinarodni.:yes: A tve kolacky jsou jiste dobre.:yes:3:yes:

    Odpovědět

  • cardanka cardanka

    Jablka jsou v moučníku a v jakékoli podobně výborná:-p:yes:

    Odpovědět

  • Betina Betina(autorka receptu)

    Omlouvám se za češtínu ale psat my to vubec nejde narodíla jsem se v Banatu v Rumunsku v česke vesnici Svatá-Helena kde vetšinu me školy jsme se učíly v Rumunštině.Mluvy se česky na vesnicí ale stara čeština.Tak se všem omlovaám za mé chíby.:-(:-(

    Odpovědět

  • Vendy Vendy(neregistrovaný)

    Je moc pěkné, asi i dobré, češtinu bych neřešila. Paní je asi cizinka a asi žije někde na Moravě? Je to milé.

    Odpovědět

  • Michaela Michaela(neregistrovaná)

    Pěkné, ale ta čeština...booože

    Odpovědět

  • mamkapavla mamkapavla

    Máš to pěkné:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: koláče horácká kuchyně horácké koláčky sypaný hruškový koláč na plech horácké recepty horácká kuchařka tvarohovy kolac sypany pernikem koláče sypané perníkem horácký koláč s tvarohem horácký tvarohový koláč koláč sypaný perníkem horácké kolace bez oleje jablkový koláč sypaný perníkem sypané koláče sypané koláče horácké máslo kolac se strouhanym pernikem recepty horacke kuchyne horáckýkoláč koláče s jablk povidly