Farmář radí, jak poznat správně zralé švestky na povidla a jak je správně uvařit. Pomůže vařečkový test
9. 9. 2024 Rozhovory a reportáže
Věděli jste, že ta nejlepší chvíle pro přípravu sladkých domácích švestkových povidel je právě teď? Ovoce na povidla totiž musí být dostatečně zralé, aby byla zavařenina chuťově nejlepší. S tím, jak správně postupovat, poradil pro Toprecepty.cz Tomáš Kořínek mladší z firmy Ovocňák.
Jak poznat správně zralé švestky
Správná a poctivá švestková povidla obsahují jen perfektně vyzrálé zdravé švestky, případně koření jako je skořice nebo vanilka, ale nic víc. Zcela nadbytečný je v nich cukr, ostatně nepoužívaly ho dříve ani naše babičky. O sladkou chuť se totiž postará samo ovoce, ale je potřeba zavařovat je ve správnou chvíli zralosti.
Jak to poznáme, s tím nám poradil Tomáš Kořínek mladší z firmy Ovocňák. „Základem na povidla je dostatečně zralé ovoce, ideálně až ve stádiu přezrátí, protože do povidel by se neměl sypat cukr. Je potřeba, aby švestky byly už v takové fázi, že je mezi dvěma prsty rozmáčknete a pecku lehce vytlačíte ven. V tento moment mají více než 15g cukru ve 100g švestek a to je základ pro dobrá povidla bez přidaného cukru,“ vysvětluje farmář a přidává i své další tipy.
Mohlo by vás zajímat
Jak na nejlepší povidla
Jak už jsme si řekli, pro přípravu povidel potřebujete jen čerstvé a správně vyzrálé švestky. Z 1 kg ovoce budete míz zhruba 300-350 g povidel. Jak postupovat, aby byl výsledek perfektní?
- Pomalé vaření nebo pečení
Pokud budete povidla vařit, zvolte širší a nižší hrnec, aby se povidla provařila rychleji a stejnoměrněji. Švestky předem omyjte, zbavte případně vadných kusů a vypeckujte je. „Vypeckované švestky v hrnci dostaňte k varu, pak příkon tepla ztlumte a na mírném ohni ovoce pomalu vařte, dokud neztratí dost vody,“ vysvětluje Tomáš Kořínek. Cílem je vyvařit nadbytečnou tekutinu ze švestek a objem ovoce zredukovat. Švestky proto vařte pod pokličkou tak dlouho, dokud nejsou povidla hustá tak, že se při míchání za vařečkou tvoří brázda, která se neslije. - Jen míchání, bez mixování
Někdo má tendenci rozvařené švestky následně rozmixovat. To Tomáš Kořínek nedoporučuje. Je to i zbytečné. „Slupky se rozvaří, stačí švestky občas zamíchat, případné připalování na dně hrnce dělá hezkou barvu. Důležité je sledovat, až se objem ovoce zredukuje zhruba pod 40% a víc, pak jsou povidla dost hustá i sladká,“ říká Kořínek, který ve své rodinné firmě vaří povidla nejen švestková, ale také višňová či hrušková. - Horké do skla
Hotová, tak akorát hustá povidla, pak rovnou za horka plňte do čistých, ideálně vysterilizovaných, sklenic, otřete hrdla a sklenice dobře zavíčkujte. „Povidla lijte do sklenic co nejblíže k okraji, aby zůstalo co nejméně vzduchu pod víčkem," uzavírá Tomáš Kořínek. Pokud chcete, můžete pro lepší konzervaci hrdla sklenic i víčko otřít rumem. Povidla zároveň krásně provoní. Rum také můžete přidat do povidel ke konci vaření, ale to už je na každém, co mu chutná a voní. Ve firmě Ovocňák sázejí jen na perfektní švestky a do povidel nic dalšího nepřidávají.
Něco navíc: Ze švestek si také můžete připravit tento skvělý koláč podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dýňové zelí: Varianta klasického zelí s lehce nasládlou chutí skvěle doplní maso i pečené brambory, příprava je jednoduchá a rychlá
Zelný salát podle ČSN: Klasický hospodský salát bude mít tu správnou chuť jako před lety díky jednomu triku
Drožďová polévka zasytí a skvěle chutná: Hotovou ji máte do půl hodiny, přijde na pár korun a zvládne ji opravdu každý
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jak pěstovat fazole? Důležitý je výběr odrůd a správný postup při pěstování i sklizni
Jak správně naložit zelí? Poradíme, čím zajistíte perfektní chuť i příjemnou křupavost, aby byl výsledek dokonalý