Štrúdl z bílého jogurtu

taddy1 Kuchařka: taddy1

Doba přípravy: 40 minut 2 šišky Moučníky , Záviny, rolády 31 názorů

Suroviny

Na těsto:
400 g polohrubé mouky
250 g Hery nebo jiného tuku na pečení
1 celé vejce
1 prášek do pečiva
1 bílý jogurt 200 g
špetička soli
Další suroviny:
oloupaná jablka nakrájená na větší kousky
cukr
trošku mleté skořice
hrozinky
půlky vlašských ořechů
strouhanka
rozšlehané vejce na potření
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Z mouky, ve které rozmícháme prášek do pečiva, změklého tuku, vejce, jogurtu a špetičky soli zaděláme vláčné těsto.

  2. Rozdělíme na dva stejné díly a každý rozválíme na pomoučeném vále na tenký plát, cca 1/2 cm do tvaru obdélníku.

  3. Prostředek plátů posypeme lehce strouhankou, poklademe jablky, poházíme lehce hrozinkami, zasypeme cukrem s troškou mleté skořice.

  4. Navrh naskládáme vlašské ořechy.

  5. Přehnutím všech čtyř stran zabalíme, přendáme na plech na pečicí papír, potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě do zlaté barvy cca 25 - 30 minut, podle síly těsta, při 170 stupních.

Poznámka

Pokud do těsta zabalíme makovou či tvarohovou náplň, získáme chutnou makovou, příp. tvarohovou buchtu. Těsto lze použít i pro slanou úpravu - plnění masovou, špenátovou směsí. Ale jako štrúdl se osvědčilo nejlépe.

V poslední době dělám tento recept častěji a osvědčilo se mi udělat těsto dříve a nechat pár hodin nebo přes noc zabalené v lednici. Pak včas vyndat na pokojovou teplotu, aby se s ním dobře pracovalo. Výsledek je znatelně lepší. :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 6 794 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Štrúdl z bílého jogurtu

  • taddy1 taddy1(autor receptu)

    MamlajdaD: Moc a moc děkuji za krásná slova :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Taddy1: Tenhle tvůj komentík se mi moc líbí! Recepty po babičkách jsou vždycky ty nejlepší, nejen proto, že jsou opravdu moc dobré, ale i proto, že jsou plné krásných vzpomínek! ;-):-8:-K A budeš se divit, také znám radost ze znovu objevevého ztraceného receptu! To se mi přihodilo dost nedávno. ;-):-D. Přeji ti hodně úspěchů v životě, ve vaření a taky hodně zdraví! :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • taddy1 taddy1(autor receptu)

    MamlajdaD: Děkuji moc. Já mám s tímhle receptem opravdu velký úspěch u každého, kdo ochutná. Těsto dělávala moje babička a já jsem ztratila sešítek, kde byl recept napsaný. Babička už mi shůry recept znovu dát nemohla a trvalo hodně let, než mi vypadl z dlouho nečtené knížky babiččinou rukou napsaný recept na lístku ze starého trhacího kalendáře. :-K

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    taddy1: To se stane každému, že se upíše, já mám spoustu překlepů, vše po sobě čtu a i tak mi semtam nějaká chybka uteče. ;-) Ale recept se mi moc líbí, možná někdy zkusím. :yes:<3:-K

    Odpovědět

  • taddy1 taddy1(autor receptu)

    ivulinka: Děkuji a omlouvám se za takový nesmyslný překlep.

    Odpovědět

  • taddy1 taddy1(autor receptu)

    Lenka01: Děkuji za všímavost. Často podle tohoto receptu také dělávám, už vyhazuji staré popsané papírky s recepty, ale toho jsem si vážně nevšimla, že jsem tam napsala takový nesmysl. Tím se všem omlouvám a děkuji za opravu.

    Odpovědět

  • ivulinka ivulinka(moderátorka)

    Lenka01: Opraveno;-)

    Odpovědět

  • MamlajdaD MamlajdaD

    Lenka 01: :yes::-D Jsi opravdu všímavá! :yes::-K:-K Některá z děvčat moderátorek to jistě opraví na gramy, ale je legrace, že si toho za osm let nikdo nevšiml. ;-):-D:-8

    Odpovědět

  • Lenka01 Lenka01

    2,5kg hery? Vážně?? :-O :-Q

    Odpovědět

  • zuza zuza(neregistrovaná)

    ja třeba dala misto strouhanky musli a bomba
    :-8

    Odpovědět

  • taddy1 taddy1(autor receptu)

    mika59: S mákem ho také dělám a je moc dobrý. Tohle těsto je dobré i pro slanou nápln, případně nejen jako štrůdl, ale jdou z toho dělat dobré šátečky nebo "šneky" - at už sladké a nebo slané. Těsto je dost univerzální, dala jsem ho sem jako štrůdl, protože ten se dočkal největší obliby v mém okolí.

    Odpovědět

  • taddy1 taddy1(autor receptu)

    potkanek: Samozřejmě lze použít máslo i jiný tuk vhodný do pečení, případně kombinace, ale mám vyzkoušeno, že z Hery je opravdu nejlepší. Ona má v sobě jinou chut, která těstu dodá "šmrc".

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    vyzkouším s mákem,vypadá dobře :yes::-p

    Odpovědět

  • potkanek potkanek

    Mohu použít máslo , když zrovna nemám heru nebo dát půl na půl děkuji ;-)

    Odpovědět

  • Irule Irule

Předchozí 1 2 3

Tématické fráze: štrudl z jogurtu výborný štrůdl z jogurtu štrůdl z héry a jogurtu těsto na štrůdl z bílého jogurtu štrůdl z bílých jogurtů těsto na štrudl z jogurtu bez hery těsto na štrudl z héry těsto z bílého jogurtu bílý jogurt recepty recept na štrůdl z jogurtu pečeme z jogurtu těsto na štrůdl z jogurtu pečení z bílého jogurtu jogurtový štrúdl štrudl s jogurtu strůdl jogurt jogurtové těsto na štrůdl bílý jogurt recept pečeni z jogurtu závin z bílého jogurtu