Švestky: Bramborové knedlíky s mákem, máslem a cukrem jsou jen začátkem
Švestky jsou skvělou volbou zejména ve sladké kuchyni. Jsou bohaté na vlákninu, vitamín C, vitamín K, draslík a další důležité živiny. Jsou také nízkokalorická a zdravá volba pro ty, kteří dbají na výživu. Švestky dozrávají obvykle na konci léta a začátkem podzimu. Optimální doba na sklizně je, když jsou plody měkké a mají bohatou barvu. Švestky mohou dozrávat na stromech nebo uskladněny doma.
Využití švestek v kuchyni
Švestky lze konzumovat čerstvé, sušené nebo zpracované do různých pokrmů. Jsou skvělou přísadou do ovocných salátů, knedlíků, dezertů a švestkových koláčů. Švestky jsou také ideální pro přípravu švestkových omáček, marmelád a k zavařování. Kromě toho jsou používány k výrobě tradičních alkoholických nápojů, jako je švestkovice.
Nejoblíbenější švestkové recepty
Ideální volbou pro zpracování švestek jsou především nejrůznější sladké pochoutky. Mezi jednoznačně nejoblíbenější patří švestkové knedlíky sypané cukrem a mákem, zalité máslem. Dále pak především švestkový koláč s mákem, s křupavou drobenkou nebo v kynuté formě. Nesmíme zapomenout také na povidla, která mají multifunkční využití, nebo opilé švestky v rumu. Ve slané kuchyni najdeme především švestkovou omáčku k masu nebo sýru, nebo švestky ve slanině jako předkrm.