Osvěžující domácí limonáda z ovocných pecek chutná dětem i dospělým a nestojí skoro nic, takhle snadno se dělá
20. 8. 2025 Vaření
Právě teď dozrávají zlaté mirabelky a myrobalány. Chutnají báječně nakysle a ty nejsladší najdete spadané pod stromem. Ty se také nejlépe hodí na povidla, zavařeninu nebo na bublaninu. Zkuste si je ale vypeckovat.
Špendlíky, mirabelky a myrobalány
Většina lidí je považuje za synonyma, ale různé názvy označují odlišné plody různých stromů. Všechny sice patří do rodiny slivoní, ale liší se svými vlastnostmi. Špendlíky se podobají švestkám, akorát mají světle žlutou barvu. Chutnají sladce a pecku lze snadno vyloupnout. Ve volné přírodě rostou divoce a poskrovnu.
Mirabelky jsou menší, kulaté, sytě žluté s červenými tečkami či žíháním na osluněné straně. Chutnají sladce a šťavnatou dužinu lze snadno oddělit od pecky.
Obvyklejší jsou slivoně myrobalány. Klenou se nad silnicemi a ve starších zahradách a díky své odolnosti a dozrávání v pozdním létě se jim přezdívá slivoň třešňová. Drobné plody bývají sytě žluté nebo červené s fialovými odstíny. A ač vypadají lákavě, dozrávají do sladkokysela. Určíte je snadno – dužina totiž nejde od pecky.
Mohlo by vás zajímat
Drobné kuličky plné šťavnaté dužiny
Všechny plody lze v kuchyni využít podobně jako švestky. Hodí se do koláčů, do buchet, do sladkých knedlíků, do povidel, do marmelád, do kompotů i na sušení. Vypeckované mirabelky a špendlíky je možné zamrazit.
U myrobalánů je však vypeckování oříšek. Dužina nejde od pecky sama od sebe. Při vypeckovávání na speciálním odpeckovávači nebo nožem se dužina rozmačká a stejně jí hodně zůstane na pecce. Ulehčíme si proto práci a myrobalány povaříme či upečeme v celku a vypeckujeme až po změknutí ovoce, jde to mnohem snáze. Stejně tak to dělaly i naše babičky, když vařily povidla na kamnech.
Jak využít pecky
Jako všechny pecky slivoní i ty z myrobalánů, mirabelek a špendlíků mají jemnou marcipánovou vůni a lehce nahořklou chuť. Zintenzivní sladkokyselou ovocnou chuť džemů, kompotů i povidel a přispějí k jejich zhoustnutí. Dříve se strouhaly do těst pro dodání jemně nahořklé chuti, jak zmiňuji na svém facebookovém profilu Retrovaření.
Před zavařením do sklenic je však třeba pecky odstranit. Nejsnazší je propasírovat směs přes síto s většími oky, aby jimi prošly kousky dužiny se slupkou a naopak pecky zůstaly v sítu. Máme-li jen jemné jemné síto, nezbývá než dužinu oddělit od slupek ručně.
Pecky rozhodně nevyhazujeme. Dobře drží teplo, a tak se jimi plní nahřívací polštářky, které uvolní ztuhlé svaly, uleví při bolestech břicha, případně při stresu.
Pecky je třeba nejprve důkladně propláchnout a pak vysušit. To trvá i několik dní na přímém slunci, nebo je necháme rozprostřené na plechu v místnosti a počkáme, až zcela vyschnou.
Osvěžující limonáda
Ať už vaříme povidla, marmeládu, želé nebo šťávu, musíme dužinu propasírovat a oddělit tak pecky. Ty jsou obalené sladkou, příjemně nakyslou dužinou, kterou by byla škoda spláchnout do výlevky.
Oddělené pecky proto nasypeme do sklenice, zalijeme horkou vodou a necháme vylouhovat. Zpravidla stačí počkat, než voda vychladne, ale klidně můžeme pecky nechat macerovat přes noc. Voda se zbarví do sytě žluté a limonáda je hotová. Pecky můžeme scedit a zalít novou vodou, ale nálev bude chuťově slabší.
Čím delší dobu necháme pecky macerovat, tím chuťově výraznější limonáda bude. Její příjemně nakyslá chuť báječně osvěží. V lednici vydrží pár dní, zhruba druhý den začne zlehka kvasit a jemně perlit.
David Rejhon, šéfkuchař pražské restaurace Artisan, který se snaží zpracovat suroviny do posledního kousku, doporučuje přidat do výluhu tibi krystaly. „Ty začnou nápoj lehce prokvašovat, vznikne tak přírodní probiotická limonáda. Stačí nechat sklenici volně přikrytou na teplém místě 1–2 dny, dokud se neobjeví jemné bublinky. Výsledkem je osvěžující, lehce perlivý nápoj, který nejen skvěle chutná, ale i prospívá trávení,“ popisuje David Rejhon.
Limonáda z pecek parádně zazáří i v míchaných drincích třeba s ginem nebo s citrusovým likérem.
Jak připravit osvěžující limonádu z pecek
Na 1 l limonády potřebujete: 2 hrsti pecek z myrobalánů, mirabelek či špendlíků, 1 l vody, kostky ledu a pár lístků máty k podávání
Jak na to:
- Pecky, které zbydou po výrobě šťávy nebo marmelády, nevyhazujte – dejte je do sklenice a zalijte horkou vodou.
- Nechte několik hodin (nejlépe přes noc) vylouhovat.
- Limonádu sceďte do nové láhve a uchovávejte ji v lednici.
- Podávejte vychlazenou, s ledem a s lístky máty.
Náš tip: Pokud jste dostali chuť na osvěžující limonádu a nemáte po ruce špendlíky ani myrobalány, připravte si okurkovou limonádu podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více