"Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků

Danca Kuchařka: Danca

Zavařeniny 45 názorů

Suroviny

špendlíky
200 ml vody (popř. pomerančový džus - viz. pozn.)
na 3 kg špendlíkové "kaše":
2 lžičky kyseliny citrónové
1 hvězdička badyánu
lžička skořice
8 hřebíčků
2 Želírovací cukry 3:1
kousek (asi 3cm) čerstvého zázvoru
"panák" rumu
Recept si zatím oblíbilo 28 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Špendlíky omyjeme, dáme do velkého kastrolu, přidáme badyán, skořici a hřebíček a podlijeme asi 200 ml vody. Rozvaříme , až se začnou oddělovat pecky. Vzniklou ovocnou kaši protřeme cedníkem, tak se zbavíme slupek a pecek.

  2. Přecezenou hmotu odvážíme, vrátíme znovu do kastrolu, přisypeme želírovací cukr a citronovou kyselinu a přivedeme k varu. Vaříme asi 5-7 minut, vzniklou pěnu sbíráme. Ke konci varu přidáme na jemno nastrouhaný zázvor a rum.

  3. Horkou marmeládu plníme ihned do skleniček,zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a dobře uskladníme.Radím schovat někam na utajené místo, jinak budeme brzy bez zásob na zimu...:-)

Poznámka

Marmeláda je opravdu hodně podobná té anglické pomerančové, což mě vedlo k nápadu podlít při druhé várce ovoce namísto vodou pomerančovým džusem...To potom už vůbec nemá chybu!!!!

Inspirovala jsem se receptem v Knihovničce, mírně jsem si ho upravila :-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 37 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: "Anglická" kořeněná marmeláda ze špendlíků

  • Eja57 Eja57

    Slivoň mirabelka - plod mirabelka, kulatá.
    Slivoň špendlík žlutý - plod žlutý oválný "špendlík".
    ( Tak praví Wikipedie)
    NENÍ to botanicky totéž. A ani chuťově - špendlík měla babička obrovský na zahradě..
    :-K

    Odpovědět

  • Barbus Barbus

    Normálně tu nepíšu, ale tuto marmeládu dělám od té doby, co tu ten recept byl vložen, to je už 6 let:):-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Danca:
    Obávám se, že většina populace už ani neví, jak ŠPENDLÍK vypadá :-)
    Nedokáži posoudit, zda zavařenina ze špendlíků či mirabelek BEZ použití džusu se podobá marmeládě (viz poznámka), protože do ŠPENDLÍKOVÉ jsem nikdy žádné koření nepřidával a podle mě i tak je to jedna z nejlahodnějších zavařenin či džemů (pokud jsem naschvál v rozvaru nechal slupky):yes:
    No, čistě ŠPENDLÍKOVÁ a čistě MIRABELKOVÁ je jako nebe a dudy... :-)

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    vika07: :-)<3

    Odpovědět

  • vika07 vika07

    díky za recept, dělám již druhou várku..:-D

    Odpovědět

  • jituna666 jituna666

    Tak jsem dnes vařila z poloviční dávky a vypadá to, že ještě půjdu trhat. marmoška je vinikající. Když jsem ji dovařila, tak na mě z lednice vykoukl vanilkový lusk, takže další várku zkusím s ním.:-8

    Odpovědět

  • šamanka šamanka(neregistrovaná)

    to musí být mňamka, určitě vyzkouším, žlutých špendíků, mirabelek, je u nás spousta. Jinak léta dělám marmošku z tmavě červených, jen gelfix 2:1 a cukr podle návodu. Má u nás obrovský úspěch. Ty tmavé červené - asi teda mirobalán - nejsou tak pikantní a kyselé

    Odpovědět

  • bia bia(neregistrovaná)

    Moc děkuji za inspiraci, marmeláda je skvělá, ač v srpnu, máme tad vůni vánoc, ps, jen jsem vynechala hřebíček, páč ten noc nemusím,dělám marmelády ze všeho, vnikající je rovněž pomerančová, dělám ji v pekárně takže žádná práce :-K

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    Helena Her:no, já bych řekla, že je to ta třetí fotka;-)

    Odpovědět

  • Helena Her Helena Her(neregistrovaný)

    jarka skrobakova: chtěla jsem se zeptat, kde najdu ty fotky marmelády z rynglí?

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    Tomáš: tak to mě moc těší, Tome:-)

    Odpovědět

  • Tomáš Tomáš(neregistrovaný)

    Dostal jsem hromadu špendlíků, tak jsem dle tohoto receptu vyrobil svou první marmeládu. Je výborná a snadná. Moc díky za recept.:-)

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

    Eva: pokud je ovoce dobře vyzrálé, tak je marmeláda slaďoučká;-):-p

    Odpovědět

  • Danca Danca(autorka receptu)

  • Eva Eva(neregistrovaná)

    Vyzkouším, ale mám obavy, že marmeláda bude hodně kyselá. Když jsem před lety zkoušela udělat kompot, nedalo se to jíst.Kantorovaeva22@seznam.cz

    Odpovědět

1 2 3

Tématické fráze: špendlíková marmeláda džem ze špendlíků mirabelky marmelada špendlíková marmeláda recept dzem z mirabelek mirabelky recepty mirabelky recept špendlíky recepty spendliky recept domácí marmeláda ze špendlíků recepty ze špendlíků marmeláda mirabelky mirabelky džem domácí marmeláda z mirabelek mirabelky špendlíky džem z mirabelek-recept recepty špendlíky zavarenina ze spendliku mirabelky spendliky džem

Zapomněl/a jsem heslo